Petrolden sonra en çok gelir hurmadan! 22 milyon ağaç var

Irak ekonomisi için petrol yatakları çok önemli bir kozken, hurma ticaretinde aldığı yola bakıldığında da hurmanın petrolden sonraki verimli gelir aracı olduğu görülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2023 13:43 GÜNCELLEME 19.05.2023 13:48 EKONOMİ
Petrolden sonra en çok gelir hurmadan! 22 milyon ağaç var
Petrolden sonra en çok gelir hurmadan! 22 milyon ağaç var

Irak'ta ihracatı yapılan ve ülkede petrolden sonra ikinci gelir kaynağı potansiyeline sahip hurmanın artırılması amacıyla yeni ağaç dikme projeleri hayata geçiriliyor.

Başkent Bağdat, Orta Fırat ve ülkenin güney bölgelerinde "Zehdi", "Hastavi", "Diri"، "Maktum" ve "Barhi" gibi onlarca çeşit hurma yetişiyor.

Irak Tarım Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Huzayi ve Bakanlık Müsteşarı Mehdi el-Kaysi ve ilgili kişiler hurma üretimi ve ihracatında yaşanan gelişmelerle ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sözcü Huzayi, 1980'lerdeki İran-Irak Savaşı ve 1990 Körfez Savaşı nedeniyle hurma üretiminde sıkıntılar yaşandığını hatırlatarak "1980'lere kadar Irak'ta 30 milyondan fazla hurma ağacı vardı. Dünya genelinde en çok hurma ağacı Irak'taydı. Ancak yaşanan olaylar nedeniyle Iraklı çiftçiler tarlalarını terk edip tarım işini bıraktı ve hurma sayısında ciddi azalmalar yaşandı. O dönem hurma ağacı sayısı da 8 milyona kadar gerilemişti." dedi.

IRAK'TA 22 MİLYONDAN FAZLA HURMA AĞACI BULUNUYOR"

Irak'ta 2003 yılından sonra hurma üretiminde çeşitliliğe gidildiğini aktaran Huzayi, şöyle devam etti:

"Irak'ın sembollerinden olan hurma üretimine yardımcı olan yasalar çıkarıldı. Avrupa'da rağbet gören hurma çeşitleri bile ekilmeye başlandı. Hurma yatırımı projeleri de bu alandaki üretim ve ihracatı olumlu etkiledi. Hurma ağacı sadece tarım değil, sanayi alanında da genişçe kullanılan verimli bir bitkidir.

Irak'ta şu an 22 milyondan fazla hurma ağacı bulunuyor. Bu sayı hızlı bir şekilde artıyor. Irak, hurma üretiminde dünya birincisi olmaya yeniden aday. Geçtiğimiz yıl 600 bin ton hurma Orta Asya'ya ihraç edildi."

Huzayi, Irak hükümetinin iklim şartları ve toprağın elverişli olduğu güney bölgesinde hurma ağacı dikme projesi yürüttüğünü kaydederek, Kerkük, Salahaddin ve Enbar bölgelerinde de hurma ağacı dikme projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Irak Tarım Bakanlığı Müsteşarı Dr. Mehdi el-Kaysi de özellikle çöl bölgelerinde fazla su gerektirmeyen ve hava koşullarına dayanıklı hurma ağacı diktiklerini ifade ederek, bunun için de ileri sulama teknikleri kullandıklarını kaydetti.

"Irak'ta hurma ağacının toplumsal, stratejik ve ekonomik değeri var." diyen Kaysi, "Hurma ağacı bizim toplumsal kimliğimizin sembollerindendir. 1950'lerde 32 milyon hurma ağacımız vardı. Bu sayı İran-Irak Savaşı'nda hem su kesintileri hem bu alanda çalışanların arazilerini terk etmelerinden dolayı azaldı." diye konuştu.

Kaysi, hurma üretiminde istenilen seviyeye ulaşmayı amaçladıklarını ve bunun da daha gelişmiş sulama teknikleri ve gerekli arazi tahsisiyle gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

"HURMA, PETROLDEN SONRA ÜLKENİN İKİNCİ GELİR KAYNAĞI KONUMUNDA"

Iraklı gazeteci ve aktivist Abdullah Fazıl, "Son yıllarda Irak hurma üretimi ve ihracatında ciddi gelişme kaydetti. Irak'ta 22 milyondan fazla hurma ağacı bulunuyor. Hurma, Irak'ta petrolden sonra ikinci gelir kaynağı konumunda." değerlendirmesinde bulundu.

Ülkedeki su sorununa rağmen Basra'da hurma bolluğu yaşandığına işaret eden Fazıl, hükümetin tarım politikasını da hurma üretimi alanında daha da geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Basra'da hurma tarlasında çalışan çiftçi Mutar Cafer, Basra'da üretilen hurmalardan yurt dışına ihracat yapıldığına dikkati çekerek, "Hudravi, Barhi, Hillavi ve Çipçap gibi hurma türlerini eker, ihracatını da yaparız. Ancak Çiçap'ın hem işçiliği yorucu hem ucuza satılıyor. Hillavi'den daha çok kar elde ediyoruz." diye konuştu.

Devletten ayda yaklaşık 100 dolar destek maaşı aldığını söyleyen Cafer, ailesini hurma tarlasında çalışarak geçindirdiğini anlattı.

Bağdat'ta 40 yıldır hurma satan Şahab Malik de 1990'dan itibaren hurma ihracatında kesintiler yaşandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"O dönem Irak'ta şiddet olayları ve savaşlarda hurma ağaçlarının kesilmesi nedeniyle üretim ve ihracatta azalma yaşandı. 2003 sonrası ise Irak dünya pazarına açılınca özellikle Körfez ülkelerine ihracatımız söz konusu oldu. Hurmamız farklı çeşitleriyle dünya pazarına girmeye başladı."

Irak'ta 1979 yılında çıkarılan yasaya göre, bir dönüm araziye 50 hurma ağacı diken çiftçi söz konusu arazinin sahibi oluyordu ancak bu yasa günümüzde geçerli kabul edilmiyor.

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 8 TÜMÜ
  • Cikkuş 11 ay önce Şikayet Et
    Asalak vatandaş tarım politikasıyla ülke gelişmez Türkiye şu son 10 yılda attığı sanayi atılımlarına bak hemen hemen her ile yüzlerce organize sanayi binlerce fabrika açtı sadece savunma sanayi cirosu iç piyasadan bahsediyorum 100 milyar $ ' a yaklaştı heykelci chpkklı
    Cevapla
  • MiSaFiR 11 ay önce Şikayet Et
    BİR ARAŞTIRMA YAPILARAK, Dünya'daki en kaliteli hurma çeşidine göre yurdumuzda yetiştirilebilecek bölgeler tespit edilebilir. Paramız yurt içinde kalır. Bunun yanında, Fındık-Fıstık-Ceviz-Zeytin-Kiraz ağaçlarının büyük kısmı bizde yetişiyor, ama dışarıya biz satarken UCUZ veriyoruz. Bizde olmayanı dışarıdan alırken PAHALIYA alıyoruz. BU İŞTE BİR GARİPLİK (veya BECERİKSİZLİK) var !!!
    Cevapla
  • asıl yorum 11 ay önce Şikayet Et
    Ayçiçek buğday üretimi arttırılsın. Ukrayna satamayınca dünya kıtlığa girdi. Demekki dünyanın ihtiyacı var?
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Yok yaaa ? Gerçekten mi ?
    Cevapla
  • vatandaş 11 ay önce Şikayet Et
    böyle devam etsinler 10 sene sonra refah seviyeleri bizimle aynı olacak. bizimkilerde seyretsin dursun. hükümet kkm ye tarihin en yüksek faizini ödesin durrsun
    Cevapla
  • Gürol 11 ay önce Şikayet Et
    Hayatında çiftçilik yaptın damı konusuyon.adam yattığı yerden para kazanmak istiyor.ama öyle olmuyor.gidip tarlada calişcan.hayvsncilik yapıyorsan gidip pazarlardan yaprak toplacan.yol kenarlarından ot biceceksin.armut piş ağzıma düş.ondan sonra yemin çuvalı 200 lira dersiniz.hey yavrum hey.calişcan çalışcan
    Cevapla
  • isini yap 11 ay önce Şikayet Et
    kkm sayesinde dolar 18~20 arasinda tutulda. kkm olmasaydi suan dolar 50 tl olmustu. mazot 100 tl olurdu. bilip bilmeden salliyorsun. devlet ciftciye cok buyuk destekler veriyor fakat bizde tembellik var.
    Cevapla
  • HadimülDevlet 11 ay önce Şikayet Et
    Sen ağaç diktinde gelip kestimi devlet , tutanmı var sizi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR