Merkez Bankası'nın yeni hamlesi ne olacak? Ekonomist Hikmet Baydar değerlendirdi

Ekonomist Hikmet Baydar, piyasaların son günlerdeki hareketliliğine dair önemli açıklamalar yaparken, "Kurun yukarı gitmesinde manipülatif etkinin olduğunu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.06.2023 16:21 GÜNCELLEME 09.06.2023 16:22 EKONOMİ
Merkez Bankası'nın  yeni hamlesi ne olacak? Ekonomist Hikmet Baydar değerlendirdi
Merkez Bankası'nın yeni hamlesi ne olacak? Ekonomist Hikmet Baydar değerlendirdi

Hikmet Baydar, kurdaki hareketliliği ve yatırımcılara tavsiyelerini Haber7 muhabir Yavuz Selvi'ye açıkladı. Baydar, kurdaki hareketliliğin manipülatif olduğunu söylerken, yatırımcı için önemli uyarılarda bulundu.

"EKONOMİK GEREKÇELERLE OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Ekonomist Hikmet Baydar, "Açıkçası seçimden önce 'dolar yükselecek, 25 liralara gelecek' gibi yorumlar yapılıyordu.  'Seçim sonucu ne olursa olsun bu olacak' denildi.  Bende oturdum, doları bu şekilde yukarı taşıyacak bir mali gerekçe var mı diye baktım.  Türkiye 10 milyar dolar borç ödemiş.  7.5 milyar dolar borçlanmış, önünde küçük bir borç ödemesi var.  Türkiye'nin yurt dışına yapacağı bir borç ödemesi var mı diye de baktım, öyle bir sorun da yok.  Sayın Mehmet Şimşek açıklandıktan sonra sanki dövizi yukarı itmek için organize şekilde güzel bir grafik çizmeye başladılar. Ufak ufak yukarı hareketler gördük.  Nihayetinde ayın 7'sinde dolar %8 civarında prim yaptı.  Böyle hareketlerin ekonomik gerekçeleri olması mümkün değil.  Peki bu doları bir anda %8 yukarı itenlerin amacı nedir? Geçtiğimiz dönemlerde bunun örneklerini de yaşadık.

 "MANİPÜLATİF ETKİLERİN OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"

Morgan Stanley, JP Morgan, Societe General Bank, Wall Street'deki ekonomistlerin anketlerinde, 'Merkez bankası faizlerini haziran ayında 20'ye Ağustos'ta 25'e çıkaracağını tahmin ediyoruz'  diye peş peşe açıklamalar yapıldı.  Mehmet Şimşek'te rasyonel politikalar adı altında ortodoksa dönüş sinyalleri de verdi.  Bankaların talebi faiz konusunda %25'dir.  Daha önce Londra'da bankaların gece yarısı bir araya gelerek TL alarak dövizi yukarı ittiğini gördük.  Hata bazı Türk bankalarını da Merkez Bankası uyardı.  Kurun yukarı gitmesinde manipülatif etkinin olduğunu düşünüyorum.  Bu konu ciddi şekilde incelenmelidir.  

Büyük ihtimalle Merkez Bankası faiz artırımı yapacak.  Ondan sonrada faiz maliyetleri yükseldiği için reel sektörün finansman giderleri artacak ve bu finansman giderleri maliyetlere gelecek.  Kur yükselişi ile ithal maliyetleri arttığı için bu sefer ihracatçı yeniden 'kur artışı istiyoruz' diyecek.  Çünkü kurdan dolayı kolay rekabet etmeyi seven bir ihracatçı yapınız var ise o zaman biz her zaman fakirleşeceğiz ki ihracatçı satış yapabilsin.  Sistem bu tarafa doğru evrildiği sürece biz bu sorunu çözemeyiz.  Enflasyonu düşürmedeki birinci yol, kura hakim olmaktan geçer.  Cari açığı düzeltmek gibi hamleler, uzan vadeli politikalardır." dedi.

"GLOBAL EKONOMİDE BİR YAVAŞLAMA VAR"

Yeni Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan ve Bakan Şimşek'i değerlendiren Baydar," İkisi arasında bir uyum problemi olmaz.  Talebi daraltıcı, kredi hacmi daraltıcı ve faizleri artırıcı politikalara dönülecektir.  Bu politikalar, uygulayanlara ne faydalar sağlamış olarak bakarsak,  ABD'de de enflasyon düşemedi. Bankalar battı.  Dolayısıyla bu politikaların sonucu Amerika'da böyle, Avrupa'da resesyon oldu. 
Global ekonomide bir yavaşlama var. Bu da ihracatı zorlaştıracak.  Bunun için pazar çeşitlendirilmesi lazım. Ölçeği de büyütmek ve rekabetçi maliyete ulaşmak lazım.  Kur yukarı giderken ve maliyetler yükselirken nasıl bir rekabetçi bir maliyete ulaşılacak? Yapısal bir dönüşüm gerekiyor.  Bu da en az beş yıl. Bu yapısal dönüşümü bugüne kadar yapamadık çünkü bizim reel sektörümüz bunu kabul etmedi." ifadelerini kullandı.  

BAYDAR'DAN KÜÇÜK YATIRIMCIYA ÖNEMLİ TAVSİYELER

Yatırımcıya da önemli ipuçları veren Baydar, "Borsa dolar bazında çok ucuz.  Yabancı yatırımcı gelirse borsa, dolar bazında yükselebilir. Faizler yükselirse bankaların tahvil portföylerinin de zarar yazma ihtimali var.  O yüzden borsa için soru işareti koyuyorum.  Böyle ortamlarda kur korumalı ve altın korumalı mevduat hesapları oldukça idealdir.  Yukarı çıkışlarda farkı alırlar, düşüşlerde kaybetmezler.  Altın alın demiyorum çünkü orada da dalgalanmalar yaşanabiliyor. Ama henüz altında yol bitmiş değil, yurt dışında merkez bankaları ciddi şekilde altın biriktirmeye devam ediyor.  Demek ki parasal sisteme güvensizlik hala devam ediyor. Böyle bir ortamda altını da ihmal etmemek lazım.  Faiz enstrümanlarından şuan için uzak durulmalıdır." açıklamalarında bulundu.  

 

KAYNAK : Haber7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 51 TÜMÜ
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Enflasyonun tek sebebi MARKET'LER İMPARATORLUĞU DUR, kalan herşey SONUÇ tur .
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkan bunlara bir an önce elat durum hiç iyi değil vatandaş zor durumda
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle faiz arttırımı olmamalı, amerika ingiltere faizleri yükselttiler, enflasyon arttı, bankalar battı
    Cevapla
  • fatih 1 yıl önce Şikayet Et
    5 tane dolar zenginleri var. bunlar 50 yıldır baron luk yapıyor ve kimse durduramıyor. bir de bunlara eline 500 lira fazla geçen dolar altın alırsa olacağı bu. bu kafaya bherşey haktır. utanmıyorlar . kendileri kazanırken insanlar ne durumlara düştü. reis, bugüne kadar hep merhamet etti AMA ARTIK YETER KESECEKSİN FATURAYI. ACIMAK YOK.
    Cevapla
  • Sedat 1 yıl önce Şikayet Et
    MB dolar alan kişi ve şirketleri açıklasın. gerekirse BDDK ile ilgili yasal düzenleme yapsın.HIRSIZLARI DEŞİFRE EDİN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR