Ev alacaklara 'BES önerisi' 500 milyar dolar yastık altından çıkacak

Konut satışlarında yaşanan düşüşler, konut üreticilerini de düşündürmeye başladı. Sektör temsilcilerinden dar gelirli vatandaşın ev sahibi olabilmesi için bir dizi öneri geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 14.06.2023 15:23 GÜNCELLEME 14.06.2023 15:30 EKONOMİ
Ev alacaklara 'BES önerisi' 500 milyar dolar yastık altından çıkacak
Ev alacaklara 'BES önerisi' 500 milyar dolar yastık altından çıkacak

Konut piyasasındaki fiyat dengesizliği, konut üreticilerini harekete geçirdi. Dünya gazetesinden Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre, konut üreticileri ev sahipliği oranını artırabilmek için dar gelirliye finansman sağlayacak bir modele ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Bunun için de yapı tasarruf sandıklarının ve tasarruf finansman şirketlerinin bireysel emeklilik sistemi (BES) gibi desteklenmesi gerektiği belirtiliyor.

GAYRİMENKUL FONU

Önerilen modelde; yüzde 30 devlet desteği sağlanmasıyla gayrimenkul fonu kurulacak, biriken fonlarla dar gelirlinin konuta erişimi kolaylaşacak, böylece artan fiyatlar da kontrol altına alınabilecek. BES modeliyle 500 milyar dolara yakın yastık altı kaynakların da sisteme çekileceği düşünülüyor.

RAPOR HAZIRLANDI

Üyelerini markalı konut üreten firmaların oluşturduğu Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) de yeni dönem takvimine ‘kentsel dönüşüm ve sosyal konut’u aldı. 10 yıllık strateji raporu hazırlayan dernek, önceliği konut alıcısı ve yatırımcısı için güvenli piyasa koşullarının geliştirilmesi, kentsel dönüşüm ve erişilebilir konut arzının ihtiyacı karşılayacak düzeye gelmesine verecek.

Ancak bunun sağlanıp piyasa dengesinin oluşması için kamunun da işin içinde olması gerekiyor.

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, “Yeni dönemde ülkemizin gerek yeni üretim gerek kentsel dönüşüm sayesinde güvenli yapı stokuna kavuşması en öncelikli başlığımız olurken, depreme dayanıklı konutların ulaşılabilir olmasını sağlamak için de finansman modelleri üzerinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

En önemli gündem maddelerinin kentsel dönüşüm ve sosyal konut olduğuna dikkat çeken Kumova, “Bu alanlarda istenilen ivmenin kazanılması için kamu-özel sektör işbirliği şart” diye konuştu.

Konut finansmanına da dikkat çeken Kumova, “Şu anda konut satışları, kredi imkanlarının kısıtlı olması dolayısıyla geçen yılın gerisinde. Krediye erişim imkanları çok düştü. Bu da kredili konut satışlarına yansıdı. Şu anda ortalama yüzde 20 seviyesinde. Yani her 100 konuttan 20’si için krediye erişim sağlanabilmiş. Kredi imkanları artırıldığında ya da yeni finansman olanaklarının sağlanmasıyla satışlar da ivmelenecektir” şeklinde konuştu.

KONUTDER Finansal İklimi İyileştirme Komitesi Başkanı ve Ağaoğlu Murahhas Azası Hasan Rahvalı da 2 Haziran itibariyle 10 trilyon TL’ye yakın kredi içinde konut kredisinin sadece 434 milyar TL’de kaldığına işaret etti. “Kaynakları sisteme sokmamız lazım” diyen Rahvalı, erişilebilir konut için konut sandığı oluşturulması gerekliliğine vurgu yaptı.

ARSA MALİYETİNDE İYİLEŞTİRME TALEBİ

Sosyal konut üretebilmek için konut geliştiricilerin bir diğer talebi de arsa maliyetlerinde iyileştirmeye gidilmesi. Her yıl satılan konutun yarıdan fazlasının sosyal konut segmentinde olması gerektiğini söyleyen Ramadan Kumova, “Bu segmente proje geliştirmenin temel problemi ise arazi maliyetleri. Eğer kamu otoriteleri ve yerel yönetimler uygun maliyetle arazi geliştirme yönünde sektörümüze öncülük eder ve bizlere yol gösterebilirse biz de sektör olarak daha uygun maliyetle konut üretimi konusunda elimizi taşın altına koyarız” diye konuştu.

“Temel problem arsa maliyetleri” diyen Kumova, “Pandemi sonrasında arsa fiyatları çok yükseldiği gibi, arsa sahipleri bazı bölgelerde yüzde 70-80’lere varan oranlar talep edebiliyor. Her kesimin konuta ulaşabilmesi için arsa maliyetlerinin düşük olması gerekiyor. Kamu özel sektöre uygun maliyetlerle arsa temin edebilirse uygun maliyetli konut üretimi de artacaktır” ifadelerini kullandı. Kumova, arzın artırılmasıyla kira sorunun da çözüleceğini belirtti. KONUTDER’in gündeminde yabancıya konut satış politikalarının iyileştirilmesi de yer alacak.

SOSYAL KONUT İÇİN TALEPLER NE?

- Yapı tasarruf sandıkları oluşturulsun ve bu tasarruflar BES gibi yüzde 30 devlet desteği alsın.

- Deprem konutlarında olduğu gibi sosyal konutlara da markalı üreticiler dahil edilsin.

- Maliyetlerin yüzde 70’ini oluşturan arsa maliyetleri için kamu devreye girsin, özel sektöre arsa üretilsin.

- Gayrimenkul ile ilgili vergi mevzuatında KDV oranları ve tapu harçları iyileştirilsin.

- Deprem bölgesinde yapılacak projelerde yüzde 100 KDV muafiyeti olsun.

- Kentsel dönüşümün tanımı değiştirilsin, geniş çaplı finansman modeli oluşturulsun.

- Malzeme ve işçilik maliyetleri özellikle kentsel dönüşüm projelerinde dikkate alınsın.

- Konut alımlarında kredi politikası yeniden düzenlensin ve erişilebilirlik sağlansın.

KAYNAK : Dünya
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 163 TÜMÜ
  • Hakan 1 yıl önce Şikayet Et
    Devlet neden destek verecekmiş.vergilerim niye size destek olarak gidecekmiş. Benim cebimden ki parayla niye müteahhit zengin olaccakmis. Az kar etsinler ucuza satsinlar madem halkı düşünüp böyle proje model üretmişler.
    Cevapla
  • Ankara Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Sektör temsilcileri fahiş fiyatlar yazıldığında neden konuşmuyorlardı acaba!
    Cevapla
  • Muzaffer Bayrak 1 yıl önce Şikayet Et
    Markali konut ureticisi de nedir? Bir araya gelmis 3- 5 muteahhitin 3 liraya malettigi sacma sapan evleri 30 liraya satarak kãrina kãr katanlari degil, sadece TOKI eliyle yapilan saglam ve hesapli evler istiyoruz.
    Cevapla
  • vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    herkesin ilk evine düşük faizli kredi verin şuan kamu bankaları 2. el konuta 200 - 300 bin arası limitle kredi veriyor bu kredi ile ev mi alınır.ilk evini alacak olana kredi ve evde kendisi yaşama şartı olacak.konutun maliyeti belli bunun üzerine konacak kar devlet tarafından belirlenecek . kredi faizleri düşünce mütaahhitler ev fiyatlarını yükseltemeyecek maksimum limit konacak
    Cevapla
  • Mükemmel teklif: 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizde memur, bir ömür boyu (bir ev bedeli kadar) kira parası öder, ev sahiplerini zengin eder, emekli olunca da, ikramiyesi ile bir ev almaya çalışır. Devlet, memura emekli ikramiyesi vermesin. Onun yerine baştan TOKİ/özel şirketlerle anlaşsın. Memur bir kira bedeli kadar pay ödesin, devlet de emekli ikramiyesi yerine bu taksitlere katkıda bulunsun. Memur baştan ev sahibi olsun.
    Cevapla
  • Vatandaș. 1 yıl önce Şikayet Et
    Ülkeyi ve Vatandașı bu hale getirenleri Allah kahretsin. Hani avrupada batıda marketler boștu, halk mumla yemek yapıyor du diyenler nerdesiniz. Birde devlet her șeyi suspanse ediyor diyordunuz, suspanseyi vermeyin halk ne olacağını ne yapacağını bilsin artık. Halk gerçekleri görsün. Adam karșı daireyi kiralayacak abi diyor buraya kaç lira doğalgaz elekrik faturası geliyordu ayda diyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR