37 Milyon kişiyi ilgilendiriyor! Zam oranı belli oldu

Milyonların gözü kulağı, Temmuz ayında maaşlara ve ücretlere yapılacak zam oranına çevrildi. Çalışma Ekonomisti Tarkan Zengin'de yapılacak zam oranlarına dair görüş ve öngörülerini Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye anlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 17.06.2023 13:35 GÜNCELLEME 17.06.2023 13:35 EKONOMİ
37 Milyon kişiyi ilgilendiriyor! Zam oranı belli oldu
37 Milyon kişiyi ilgilendiriyor! Zam oranı belli oldu

Tarkan Zengin Temmuz ayında 37 milyon kişiyi ilgilendiren maaş artışları konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Zengin, "Asgari ücretin 10 bin liranın üstüne çıkacağı yönünde net bir beklenti var.  %20 zam olduğunda 10 bin 208 liraya çıkıyor. %30'luk zam olduğunda 11 bin liraya yaklaşıyor.  Benim temel beklentim,%30'lar civarı bir artış bekliyorum." dedi.

Çalışma Ekonomisti Tarkan Zengin şunları söyledi:

"37 MİLYONU İLGİLENDİREN BİR ATIŞ DÖNEMİ"

Yılda iki defa olmak üzere Ocak ve Temmuz aylarında hem memurların, memur emeklilerinin, SGK-Bağ-Kur emeklilerinin, maaşları memur maaşlarına bağlı olan engellilerinin, engelli yakınlarının, evde bakım maaşlarının,65 yaş aylığının, şehit ve dul yetim aylıklarının artırıldığı bir dönem.  Böyle baktığımız zaman 21 milyon kişiyi doğrudan etkileyen dönemdir. Bu dönem geçmiş Temmuz aylarından farklı olarak, asgari ücrete de ilave bir zam yapılacak. Türkiye'de 16 milyon 685 bin işçi statüsünde kişi var.  Bunların yaklaşık 7 milyonu asgari ücretlidir. Asgari ücret, sadece asgari ücretle çalışanları değil, aynı zamanda asgari ücret üzerinde alanları ilgilendirdiği için 16 milyonu da etkileyen bir düzenlemedir. Bu yüzden 37 milyonu ilgilendiren bir artış dönemidir. Aileleri ile birlikte düşündüğümüz zaman neredeyse toplumun tamamını ilgilendiren maaş ve artış dönemidir. 

"YÜZDE 30'LAR CİVARINDA BİR ARTIŞ BEKLİYORUM"

Asgari ücretin 10 bin liranın üstüne çıkacağı yönünde net bir beklenti var.  %20 zam olduğunda 10 bin 208 liraya çıkıyor. %30'luk zam olduğunda 11 bin liraya yaklaşıyor.  Benim temel beklentim, geçtiğimiz Temmuz ayında %30'luk bir artış yapılmıştı. Asgari ücrete verilen destek miktarı, asgari ücretin artış yönünü de belirleyecektir. Ben %30'lar civarı bir artış bekliyorum. Bunun nedeni de asgari ücret tespit komisyonu, artış miktarını Cumhurbaşkanımıza sunuyorlar. ve her bu artış döneminde de sayın Cumhurbaşkanımızın çalışanlar lehine bir katkısı ve son dokunuşunu oluyor. Şu anda asgari ücrete 400 lira gibi bir destek söz konusu.  Bu destek de Haziran ayında  son buluyor.  Dolayısıyla masada ücret artışının yanı sıra asgari ücret desteğinin devam etmesi ve bunun artırılması da söz konusu.  Bura da yapılacak artışında, rakamın yukarıya gitmesinde etkili olacak faktörlerden birisi. 

"TOPLU SÖZLEŞMENİN ÖN GÖRDÜĞÜNÜN ÇOK ÜSTÜNDE BİR ARTIŞ YAPILACAKTIR"

Kamu işçilerinin çerçeve protokolü 9 Mayıs 2023 tarihinde imzalandı. Ancak çerçeve protokolü imzalandıktan sonra sendikalarda kendi toplu sözleşmelerini imzalıyorlar.  O imzadan sonra toplu sözleşme devreye giriyor.

Emeklilik konusunda ise bizde üç statü var.  Memur, işçi ve Bağ-Kur emeklileri var. Memur emeklilerinin maaş artışı, memurlarla yapılan toplu sözleşmede belirleniyor. Şu anda yürürlükte olan 6.dönem toplu sözleşmesi var. Bu sözleşmeye göre memurlara yapılacak zamlardan doğrudan memur emeklileri de yaralanıyor. Şu anda mevzuatın ön gördüğü 5 aylık değerlendirmeye göre zam oranı %13.13'tür. Bunu bir de Haziran ayı enflasyonu dahil edilecek. Ama bu dönemin farklılığı, toplu sözleşmenin ön gördüğünün çok üzerinde bir atış yapılıyor.  Örneğin geçen Ocak ayında memur ve memur emeklilerine %16.48 zam yapılması öngörülürken, %13.52'lik bir refah payı verilerek toplamda %30'luk zam yapılmıştı. Bu dönemde sayın Cumhurbaşkanımız tarafından en düşük memur maaşının 22 bin lira olacağını açıklanmıştı.  Bu rakamın üzerinde alanlarda kademeli veya seyyanen olacağı karar verildikten sonra memur emeklilerinin de maaşları bu çerçevede belirlenecektir. 

Emekli maaş artışları ise şu anda 5 aylık %15.26, buna haziran ayındaki TÜFE'de etkilenecek. Ama geçen dönem refah payı verilmişti. 5 Temmuz'da Haziran TÜFE rakamları açıklanacak. Ondan sonra da ne kadar refah payı verileceğine bakacağız. SSK, Bağ-Kur emekli maaşları da belli olacak. En düşük emekli aylığı 7500 liraya çıkarılmıştı.  7500 liranın üstünde emekli maaşı alanlar kendilerine haksızlık yapıldığını söylediler. Hükümet bunu dikkate alarak bir çalışma başlattığını söylemişti. Bunun da sonuçlarını yakın zamanda göreceğiz. 

 

 

 

 

KAYNAK : Haber7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 95 TÜMÜ
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    kamuda çalışan işçi 12000 TL maaş alıyor yeni toplu sözleşmeyle daha sendikalar imzalamadı imzalarsa22000 olacak nerede o 28000 bi gösterin bana bende işçiyiö
    Cevapla
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Zam oranı belli oldu diye yapılan bu haber'de neden zam belli değil.
    Cevapla
  • ÇİFTÇİLER 10 ay önce Şikayet Et
    gariban çifci bagkurlusunun sesini duyun pirimi eşitleyin ya deyilse çifciler ssk icin hep çifcilikten kaçiyorlar
    Cevapla
  • Mehmet Akif 10 ay önce Şikayet Et
    Kamudaki işçi yaklaşık 28000 yirmisekizbin lira maaş alıyor. Asgari ücretli kardeşim siz kendinizi onlarla kıyaslayın. Çünkü memur maaşları onlardan çok daha düşük.
    Cevapla
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Artirin her 6 ayda bir katlayın ssk ve bagkur sogorta ucretleri berbaerinde ucuyor..4 bini hatta belki 5 bini geçecek 1 kisinin sigorta ücreti
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR