Dolar, Türk Lirası karşısında en yüksek seviyesini gördü

Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından ilk kez 25 lirayı aşan dolar, 25.83’ü gördü. Euro ise 28 lirayı aştı.

ABONE OL
GİRİŞ 26.06.2023 12:36 GÜNCELLEME 26.06.2023 12:41 EKONOMİ
Dolar, Türk Lirası karşısında en yüksek seviyesini gördü
Dolar, Türk Lirası karşısında en yüksek seviyesini gördü

ABD doları neredeyse hemen her gün rekor kırmayı sürdürüyor. Döviz kurlarında günlük yükseliş yüzde 2,3’ü aştı.

Euroda yeni rekor öğle saatlerine doğru geldi. Euro/TL paritesi tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 28,39'un de üzerine çıktı. 25 lirayı aşan dolar, 25.83'ü görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Gram altında da 1600 TL seviyesi aşıldı ve rekor tazelendi.

Merkez Bankası (TCMB), piyasa beklentilerini karşılamadığı için eleştirilen geçen haftaki faiz artırımı sonrası ilk sadeleştirme adımını menkul kıymet tesisi uygulamasında yaptı ve bankaların tahvil tutma yükümlülükleri düşürüldü.

Analistler, merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizlikler ve artan jeopolitik risklerin dolar talebini desteklemeye devam ettiğini söyledi.

Öte yandan, hafta sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleştirme politikası kapsamında ilk adım olarak Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti.

Buna göre, menkul kıymet tesis oranının yüzde 10’dan yüzde 5’e düşürülmesine karar verilirken, Tebliğ kapsamında, menkul kıymet tesis oranı, gerçek ve tüzel kişi için hesaplanan paylardan düşük olanı yüzde 57’nin altında kalan bankalar için 7 puan artırımlı, yüzde 70 ve üzerinde olan bankalar için 2 puan indirimli uygulanacak.

Analistler, bugün Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksleri ve ABD’de Dallas Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 101’in destek, 103 seviyesinin direnç konumunda olduğunu kaydetti.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 204 TÜMÜ
  • vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    tl yi altına bağlayın bakın neler oluyor. enflasyon biter o zaman
    Cevapla
  • Hasali 10 ay önce Şikayet Et
    Ucuz tl politikasi bu ulkeyi iflas ettitmektir acik ve net cunku tamamen yerli ureticiyi bitiricek yani yurticinde satan bitecek demektir
    Cevapla
  • Corumlu 10 ay önce Şikayet Et
    Hukumetin ekonomi politikasi ucuz tl ,pahali dolar ,bu sadece tamamiyle ihracat yapan ulkeler icin gecerli cin gibi mesela cin ihracati ithalatindan cok cok fazla ,bizde tam tersi ithalatimiz ihracatimizin iki kati yani bizde yanlis bir politika
    Cevapla
  • Asil Türk 10 ay önce Şikayet Et
    Faizide artirsanda düşürsende dolar,Euro vb.artan tek ülke biziz .hemde 3-5 artıyor. asgari ucretli veya 2 katı kazanan bile ev,araba sahibi olamayacak.vergiler ile yapılan yatırımlardan kazanç sağlanamıyor demektir bu.hep eksi, ama vergiler çok yüksek? Kölelik sistemidir bu.
    Cevapla
  • Mehmet 10 ay önce Şikayet Et
    Arkadaslar anlamiyonuz mu? Faizleri artirmasa su anda kur 50 TL ydi...sene sonuna dogru kur 40 TL yi bulacak...bundan kacis yok...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR