Aldatıcı reklamlara 7 ayda yaklaşık 44 milyon lira ceza
Reklam Kurulu, bu yılın yedi ayında aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalar nedeniyle 1109 dosya hakkında durdurma cezası verirken, 43 milyon 733 bin liralık idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.
Reklam Kurulu, 11 Temmuz 2023 tarihinde yapılan toplantısında, yakın markajına aldığı, tüketicileri aldatan, yanıltan, tecrübe ve bilgi eksikliklerini istismar eden reklamlar ile haksız ticari uygulamalar hakkında erişim engeli dahil pek çok idari yaptırım uyguladı.
Reklam Kurulu tarafından bu ayki toplantıda görüşülen 94 adet dosyadan 80’i mevzuata aykırı bulunmuş olup söz konusu reklam ve ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 6 milyon 70 bin 113 lira idari para cezası uygulanmasına ve ayrıca 6 adet dosya için erişim engeli tedbiri uygulanmasına karar verildi. Böylelikle, yılın ilk 7 ayında Kurul tarafından toplam 1.253 adet dosya hakkında görüş ve değerlendirmelerde bulunulmuş olup aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama olduğu tespit edilen 1.109 dosya hakkında durdurma cezasının yanı sıra toplam 43 milyon 733 bin 953 lira idari para cezası uygulanmasına ve ayrıca 34 adet dosyada erişimin engellenmesine karar verildi.
Kurul’un 335 sayılı bu ayki toplantısının ana gündem başlığını reklamlarda yer alan ana vaat-istisna uyumsuzlukları oluşturdu. Söz konusu ana vaat-istisna uyumsuzluklarının, özellikle çeşitli kampanya reklamlarında, faydalanılabilecek maksimum indirim tutarı, kampanyadan yararlanmak için gereken minimum sepet tutarı gibi kampanyanın esaslı unsurlarına açık ve anlaşılır bir biçimde yer verilmemesi gibi örneklerle tüketicilerin karşısına çıktığı görülmektedir. Bu minvalde, çeşitli kampanyalar kapsamında tüketicilere yönelik tanıtımlarında, kampanya ana vaatlerinin kampanyanın istisnalarıyla uyumsuzluk içerecek şekilde sunulması yoluyla tüketicileri aldatan, tüketicilerin satın alma kararlarını manipüle eden firmalar hakkında çeşitli yaptırımlar uygulandı.
-
Zonguldaklı 2 yıl önce Şikayet EtŞaka gibi. 15 araba bile almaz.Beğen
-
vatandaş 2 yıl önce Şikayet EtBu miktar onlar için çerez parası bile değil.Beğen
-
tepki 2 yıl önce Şikayet Etadamlar vurgun yapar iken devlet hep bakiyor en son vurgun bitti mi komik ceza kesilir ayni sey sanal kumar da ayni hangi sayfa hesap nr para nere girer cikar belli amma devlet uyur banka bir hesap da u normal durun oldumu devlette bildirmek zorunda yoksa kendisi ødeyecek yada sahte polis hakim vurgun yapiyor hangi hesaba para girmis belliBeğen Toplam 1 beğeni
-
Kısır döngü 2 yıl önce Şikayet EtHaksiz kazancının %10u bile degildir. Ciddi caydırıcı cezalar olmadıkça devlete haracini verip isini gormeye doner. Gerekirse marka toptan kapatilmali.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 2 yıl önce Şikayet EtCezalar tahsil edilmeli...Beğen