Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan, akaryakıtta ÖTV artışına ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanlığı, benzin ve motorinin litre fiyatına yapılan ÖTV zammına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada "Yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisi azaltılmak istenmiştir" denildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.07.2023 18:36 GÜNCELLEME 17.07.2023 10:16 EKONOMİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan, akaryakıtta ÖTV artışına ilişkin açıklama
Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan, akaryakıtta ÖTV artışına ilişkin açıklama

Son dakika haber: Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıtta günün ilk saatlerinden itibaren geçerli olan ÖTV artışına ilişkin açıklama yaptı.

'CARİ AÇIĞI AZALTMAYA DESTEK VERECEK'

Bakanlıktan yapılan açıklamada, artışla depremin yol açtığı ek maliyetin azaltılmasının hedeflendiği belirtildi. Açıklamada "Düzenleme dolaylı olarak cari açığı azaltmaya da destek verecek.'' denildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Akaryakıt ürünlerindeki ÖTV iki sebeple artırılmıştır.

Birincisi, yapılan artış ile depremin yol açtığı ilave maliyetlerin bütçe üzerindeki etkisini bir miktar azaltmak hedeflenmiştir. Düzenleme, bu ürünlerin ithal ürünler olması sebebiyle dolaylı olarak cari açığı kontrol altına almaya da destek verecektir. İkinci olarak, maktu olan bu vergilerde uluslararası petrol fiyatları ve döviz kurundaki artışlara rağmen 2016 yılından itibaren bugüne kadar neredeyse hiç vergi artışı yapılmamıştır. ÖTV tutarları, maktu olması hasebiyle enflasyon karşısında erimiştir.

Bunun sonucunda, akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV'nin; 2016 yılında GSYH içindeki payı %4,58 iken 2022 yılında %2,80'e, vergi gelirleri içindeki payı ise 2016 yılında %26,23 iken 2022 yılında %17,84'e düşmüştür.

Söz konusu ürünlerden en çok tüketilen benzin, motorin ve LPG'de, KDV dâhil satış fiyatındaki vergilerin oranı %50'lerin üzerinde iken yeni yapılan artışa rağmen 38,5 seviyesinde kalmıştır.

'ARTIŞLAR, 2016 YILINDAN İTİBAREN MEYDANA GELEN ENFLASYON ARTIŞININ ÇOK ALTINDADIR'

Bugün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıt ürünlerinden alınan ve yaklaşık 7 yıldır artırılmamış olan maktu ÖTV tutarları; benzinde ve motorinde 5 TL LPG de 4 TL, diğer ürünlerde de bu ürünlerin ÖTV tutarlarında yapılan artış oranları esas alınarak artış yapılmıştır. Artışlar, 2016 yılından itibaren meydana gelen enflasyon artışının çok altındadır.

'ÜLKEMİZ HALEN BENZİN VE MOTORİN DE AVRUPA'DA EN UCUZ 4. ÜLKE KONUMUNDADIR'

Yapılan artışa rağmen Ülkemiz halen benzinde de motorinde de Avrupa'da en ucuz 4. ülke konumundadır.

Sınır komşumuz Yunanistan'da benzin 2,057 dolar, motorin 1,861 dolar iken vergi artışları sonrası Ülkemizde benzin 1,303 dolar, motorin ise 1,239 dolardır.

Haberin Ayrıntıları Geliyor...

Son dakika gelişmelere anında ulaşmak için Haber7 uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android) kurabilir, Twitter’da @Haber7 hesabını takip edebilirsiniz.

App Store Google Play Takip Et

Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 605 TÜMÜ
  • tamer 9 ay önce Şikayet Et
    Arabam olmadığı için şükürler olsun. Çift MTV benzin mazot lpg beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. banane almanların mazota kaç euro ödediğinden sizde arabanızı satın ozaman yakıt derdiniz olmaz mtv de ödemezsiniz araba israftır toplu taşıma kullanın trafik rahatlasın
    Cevapla
  • Nuri 9 ay önce Şikayet Et
    Öyle deme akar yakıta zam tüm ürünlere zam demektir malesev hepimizi ilgilendiriyor
    Cevapla
  • Sinop lu 9 ay önce Şikayet Et
    Çift MTV benzin mazot lpg beni hiç mi hiç ilgilendirmiyor. Yyediğin içtiğin yaptırdığın iş yapacağın iş kargon elektriğin demi bir önemi yok Çiftci eker mazotla Kargo Tır Kamyon taşır mazotla Elektrik Dpğalgaz Mazotla Taşımacılık Mazotla Kurye Benzinler Bunların sana bir önemi yokmu Benzin Gaz Mazot artınca herşeye zam gelir kardeşim
    Cevapla
  • Xxl 9 ay önce Şikayet Et
    Vergiler dövize endeksli ise maaşlarda avrupa seviyesine getirin memura yüzde seksenbeş verirken emekliye sıfır zam cekmiycen adaletsiz davrandınız bu seçimler yine gelir ömrü olana
    Cevapla
  • BEN EKENOMİSTİM 9 ay önce Şikayet Et
    Yunanistanla kiyasliyorsan oranin ortalama maasi kac dolar buranin ortalama maasi kac dolar ?
    Cevapla
  • Şevki 9 ay önce Şikayet Et
    Akaryakıtı, Yunanistanla kıyaslama yapmışsınız, onlar 780 euro asgari ücret alırken bizde 440 euro... birde böyle kıyaslayın. Doğruya doğru yanlışa yanlış...
    Cevapla
  • Krna 9 ay önce Şikayet Et
    Bu saatten sonra memleketten bir hayır beklenmez çiftçinin anasını aglattiniz mahsul elimizde patladı ağa babaların eline düştürdünüz haftalardır kimse ofisten randevu talebinde bulunamıyor yazık çok yazık !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR