Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi uyardı: Sahte e-Devlet sitesine dikkat!

Son dönemde, e-Devlet Kapısı kullanıcılarını hedef alan sahte web sitelerinin sayısında artış yaşandığına dair Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından bir bildiri yayımlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 12.08.2023 17:37 GÜNCELLEME 13.08.2023 13:14 EKONOMİ
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi uyardı: Sahte e-Devlet sitesine dikkat!
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi uyardı: Sahte e-Devlet sitesine dikkat!

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, sosyal medya hesabından kullanıcıları "arayüz taklitçilerine" karşı uyarısını alıntılayarak bir paylaşımda bulundu.

Bazı dönemlerde e-Devlet Kapısı arayüzünü taklit edilerek siber saldırganlar tarafından dolaşıma sokulan oltalama sitelerinin son zamanlarda artışa geçtiği vurgulanan paylaşımda, şunlar kaydedildi:

"Olumsuz sonuçlara mahal vermemek için, e-Devlet Kapısı hesabınızda iki aşamalı giriş özelliğini aktif hale getirmeyi ve işlemlerinizi yalnızca 'http://turkiye.gov.tr' adresinden ve 'e-Devlet Kapısı' mobil uygulaması üzerinden yapmanız gerektiğini unutmayın."

ŞİFRE NASIL YENİLENİR?

E-Devlet şifrenizi kaybetseniz ya da unutsanız da PTT’ye veya Turksat kablo ofislerine gitmeden şifrenizi yenileyebiliyorsunuz. Bunun için şu adımları takip etmek gerekiyor:

1- turkiye.gov.tr veya e-devlet mobil uygulamasındaki giriş sayfasında bulunan ‘şifremi unuttum’ alanına tıklıyorsunuz.

2- Burada ‘şifremi hatırlamıyorum’ seçeneğini işaretledikten sonra ‘devam et’ butonuna basıyorsunuz.

3- Açılan sayfada ilk olarak ‘kimlik tipi’ seçiliyor ve buna göre istenen kişisel bilgiler dolduruluyor.

4- Sonra yine önünüze gelecek ‘devam et’ butonuna tıklamanız gerekiyor. Burada da anne ve baba adı ile doğum tarih bilgileri giriliyor ve işleme devam ediliyor.

5- Açılan sayfaya daha önce kaydedilen ve onaylanan cep telefonu numarası, başında sıfır olmadan giriliyor.

6- Eğer numaranız ve mail adresiniz burada onaylı değilse, ‘iletişim seçeneklerim’ sayfasından doğrulama işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

ÇİFT FAKTÖRLÜ DOĞRULAMA NEDİR?

Çift faktörlü kimlik doğrulama, bir hesaba oturum açarken yani giriş yaparken parolanın yanı sıra ilave bir kimlik doğrulama yönteminin kullanılmasıdır.

Bu işlem, parolanız çalınsa bile yetkisiz kullanıcıların hesabınıza erişimini engellemek için ek bir güvenlik katmanı sağlar.

Çift faktör, genellikle bir şifre ve bir onay kodudur. Onay kodu, SMS olarak telefonunuza gönderilebilir veya bir kimlik doğrulama uygulamasında görüntülenebilir.

NASIL YAPILIR?

* e-devlet web sitesine veya uygulamasına giriş yapıyorsunuz.

* Sağ üst köşedeki ‘güvenlik ve ayarlar’ linkini tıklıyorsunuz.

* Burada da ‘iki aşamalı giriş işlemleri’ linklini tıklıyoruz.

* Yine bu işlem için de e-Devlet’te doğrulanmış telefon numaranız ve mail adresiniz olması gerekiyor.

* Gelen doğrulama kodunu da ilgili kutucuğa yazıyoruz ve doğrulama butonuna basıyoruz. Bu sayede iki aşamalı doğrulamayı açmış oluyoruz.

* Bu işlemi yaptıktan sonra eğer web sitesi üzerinden e-Devlet’e giriş yapacaksanız sizden hem şifre isteniyor hem de telefonunuzdaki mobil uygulamayla QR kodu okutmanız isteniyor. Bu yöntemlerle önemli kişisel

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 4
  • Sakih TT 8 ay önce Şikayet Et
    4 milyon mu Bahcevan krem peyni 43 lirada 78 liraya çıkmış sadece bir kalem ürümde o parayı bir saate milşetin sırtından çıkarıyor üç harfli marketler
    Cevapla
  • Vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Tamam devlet uyarsın ama böyle şeylre daha ciddi önlemler ve çok ağır cezalar getirsinler.
    Cevapla
  • Snow bros 8 ay önce Şikayet Et
    Siber suçlar bürosu!!! kapatsanız ya vatandaş mağdur olmasın
    Cevapla
  • tepki 8 ay önce Şikayet Et
    devlet uyari yerine bu sayfalarin ip adres belli ise yakalarsin baska ulke ise bu sayfa saldiri yaparsin yada sikayet edilecek yer var ise edersin kuru uyari ne olacak
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR