Yangınlar için 4 bin 630 yangın havuzu ve göleti inşa edildi
Yangına hassas ve su kaynaklarına uzak ormanlık alanlara 4 bin 630 yangın havuzu ve göleti inşa edildi. Yangın havuzu ve göletlerden helikopter ve arazözler kısa sürede su alınabiliyor.
ABONE OLTarım ve Orman Bakanlığına bağlı Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) yangınlara karşı hassas ormanlık alanlara inşa ettiği ülke genelindeki 4 bin 630 yangın havuz ve göleti, helikopterler ile arazözlerin alevlere müdahale için ihtiyaç duyduğu suyun temininde büyük katkı sağlıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ülke genelinde tesis edilen yangın havuz ve göletlerinin toplam 3 milyon ton su kapasitesine sahip olduğunu bildirdi.
Orman yangınlarıyla mücadelede en hayati unsurlardan biri olan ısının düşürülmesi için doğrudan su ile müdahale büyük önem taşıyor. Yangınla mücadele eden helikopter ve arazözlerin en yakın yerden su alarak alevlere müdahalede bulunmaları gerekiyor.
Bu kapsamda, orman yangınlarıyla mücadelede büyük bir gereksinimi karşılayan yangın havuz ve göletlerinin yapımına ilk defa 2003-2004 yıllarında başlandı. Bugüne kadar 2 bin 554 adet havuz, 2 bin 76 adet gölet olmak üzere toplam 4 bin 630 adet yangın havuz ve gölet tesis edildi.
Havuz ve göletlerin inşa edilecek yerleri belirlenirken bölgedeki yangına hassas orman varlığı dikkate alınıyor. Ayrıca deniz, göl, gölet veya baraj gibi su kaynaklarına uzak alanlar tercih ediliyor.
Kapasiteleri inşa edildiği arazi ve su kaynağına göre değişiklik gösteren havuz ve göletlerin su tutma kapasiteleri 400 ile 3 bin ton arasında değişiyor.
Ormanların içerisine tesis edilen bu havuz ve göletler sayesinde, sorti sayıları artan helikopterlerin yangınlara daha etkili müdahalesi mümkün hale geldi.
113 ADET YANGIN HAVUZU VE GÖLETİN İNŞASI DEVAM EDİYOR
Bakanlığa bağlı OGM’nin çalışmaları doğrultusunda, teknik ve doğal şartların imkân verdiği yerlerde bu tesislerin yapımına devam edilmesi planlandı. Hâlihazırda 113 adet yangın havuzunun inşa çalışması ise sürüyor.
OGM, her yıl bu tesislerin bakımını yaparak faal halde kalması için çalışma yürütüyor. Orman yangını riskinin arttığı dönem öncesinde bütün yangın havuz ve göletleri ekipler tarafından rutin olarak kontrol ediliyor. İhtiyaç halinde bunların bakımları yapılarak su seviyesi azalan havuz ve göletlere ise takviyede bulunuluyor.
“YANGIN HAVUZ VE GÖLETLERİNİN SAYISINI ARTIRMA ÇALIŞMALARIMIZ ARALIKSIZ SÜRÜYOR”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, yangın havuz ve göletlerinin orman yangınlarıyla mücadeledeki önemine dikkati çekerek, “Yangına hassas ve su kaynaklarına uzak ormanlık alanlarda inşa ettiğimiz toplam 3 milyon ton su kapasiteli yangın havuz ve göletleri sayesinde birçok orman yangını büyümeden kontrol altına alınıyor.” ifadelerini kullandı.
Bakan Yumaklı, bu tesislerin sayısını artırma çalışmalarının da aralıksız sürdüğünü bildirdi.
-
Recep 1 yıl önce Şikayet Ethayvanlarin düşüp bogulmamalari icin düzgün yspilmaliBeğen Toplam 3 beğeni
-
sutcu 1 yıl önce Şikayet Etayrıca ormanlarda yaşayan yaban hayvanları ve kanatlılar için çok iyi proje...Beğen Toplam 6 beğeni
-
Kahramanmaraş li 1 yıl önce Şikayet Etçocuklari yaklastirmayin bari yuzeyim derken bogulma olmaz inşallahBeğen Toplam 1 beğeni
-
Türk 1 yıl önce Şikayet EtÇok akıllıca bir karar, yangın söndürme uçağı yerine helikopter kullanımı söndürme esnadında orman içindeki tatlı suyu havuz, göl ve göletlerinden su alır. Uçak yapısı gereği deniz gibi büyük alanlardan tuzlu su alır ve döktüğü yerde ot bile çıkmaz. Ormanın içinde boşa akan su kaynakları değerlendirilip kısa mesafe ve sürede müdahale imkanı verir.Beğen Toplam 2 beğeni