Büyüme rakamları açıklandı

Son dakika... Türkiye'nin 2. çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 büyüme kaydetti.

ABONE OL
GİRİŞ 31.08.2023 10:00 GÜNCELLEME 31.08.2023 10:25 EKONOMİ
Büyüme rakamları açıklandı
Büyüme rakamları açıklandı

TÜİK  Türkiye ekonomisinin "Nisan - Mayıs - Haziran" dönemini kapsayan 2. çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı.

SYH 2023 yılı ikinci çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,8 arttı.

Diğer hizmet faaliyetleri 2023 yılı ikinci çeyreğinde %6,6 arttı

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2023 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; diğer hizmet faaliyetleri %6,6, hizmetler %6,4, inşaat %6,2, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %5,1, finans ve sigorta faaliyetleri %4,9, gayrimenkul faaliyetleri %3,2, bilgi ve iletişim faaliyetleri %1,3 ve tarım sektörü %1,2 arttı. Sanayi %2,6, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise %1,2 azaldı.

GSYH 2023 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla 5 trilyon 502 milyar 192 milyon TL oldu

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2023 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %60,7 artarak 5 trilyon 502 milyar 192 milyon TL oldu. GSYH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 271 milyar 468 milyon olarak gerçekleşti.

BÜYÜME 3,32 BEKLENİYORDU

Deprem sonrası kamunun yaptığı yaraları sarma harcamaları ve seçim döneminin de etkisiyle yüzde 3 ila 3,5 arasında büyümesi bekleniyordu. AA anketinde ekonomistler yüzde 3,32 beklerken, Reuters anketine katılan ekonomistler ise yüzde 3,5 büyüme bekliyordu.

BAKAN ŞİMŞEK'TEN BÜYÜME MESAJI

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ikinci çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Bakan Şimşek açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

TÜİK tarafından bugün açıklanan GSYH verilerine göre; Türkiye ekonomisi 2023 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre reel yüzde 3,8 büyürken, mevsimsel düzeltilmiş GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre yüzde 3,5 olmuştur.

Sıkı küresel finansal koşullar ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 daralan küresel ticarette rağmen deprem felaketinin ekonomik etkilerini telafi etmeye çalıştığımız yılın ikinci çeyreğinde ekonomimiz güçlü büyüme performansına devam etmiştir.

Küresel aktivitedeki zayıflamayla reel ihracatta düşüş devam ederken; güçlü iç talebe bağlı olarak ithalat artışını sürdürmüştür. Böylece net dış talep büyümeyi sınırlandırmıştır. Öte yandan ekonominin üretken kapasitesinin artırılması açısından önem arz eden yatırım harcamaları yüzde 5,1 artmıştır.

Hedefimiz büyümenin güçlü olmasının yanı sıra, aynı zamanda dengeli, sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasıdır.

İç ve dış talep dengesinin yeniden tesisi için tedbirler almaya ve uygulamaya devam ediyoruz. Kaynakların tüketimden çok; yatırım, istihdam, üretim ve ihracata aktarılmasını Önceliklendiriyoruz. Bu tedbirler neticesinde ekonomimizin dış şoklara karşı kırılganlığını azaltmayı hedefliyoruz.

Şeffaf, tutarlı ve uluslararası normlara uygun politikalar sayesinde güvenin temin edilmesi ile öngörülebilirlik artırılacaktır. Öngörülebilirlik, sürdürülebilir büyümenin sağlanması için gereken yatırım ve istihdam artışında kritik önem taşımaktadır.

Uyguladığımız politikaların makro finansal istikrar üzerindeki olumlu etkilerini görmeye başladık. Bu etkilerin kalıcı olması ve istikrarın sağlanması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Dengeli ve sürdürülebilir büyüme ile sağlanacak refah artışının toplumun tüm kesimleri tarafından adil paylaşılması önceliğimizdir.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 48 TÜMÜ
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    ben yüzde üçyüz küçüldüm
    Cevapla
  • Vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Faizler arttı, borçlar arttı, büyüme
    Cevapla
  • cano yılmaz 7 ay önce Şikayet Et
    TÜİK her zaman doğru söyler.Eğer büyüme var diyorsa insanlarımız yaşlanıyor ve büyüyor.Her büyümeyi yanlış alamayın.
    Cevapla
  • isini yap 7 ay önce Şikayet Et
    ne sacma yorumlar var . kardesim buyume vatandasa elbette yansiyor. buyume oluyor ki fabrikalar calisiyor uretim yapiyor. sizde bir ise sahipsiniz ve maas aliyorsunuz. kuculme olsa fabrikalar kapanir ve sizde issiz kalirsiniz. kuculmeyi iliginize kadar hissedersiniz.
    Cevapla
  • isini yap 7 ay önce Şikayet Et
    misafir: buyume farkili birsey , alim gucu farkli birsey bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oldugun belli..
    Cevapla
  • isini yap 7 ay önce Şikayet Et
    misafir: buyume farkili birsey , alim gucu farkli birsey bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oldugun belli..
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Süper zeka, insanların alım gücü düşüyor, millet yansıyan kazık!
    Cevapla
  • osman 7 ay önce Şikayet Et
    Gelen gideni aratır derler, ama artık aranacak adam kalmamış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR