Mili insansız su altı aracının ilk görevi belli oldu!

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz: "İlk aşamada hedefimiz mayın tespit ve imhasında kullanabileceğimiz bir insansız otonom su altı araç geliştirebilmek. En geç 2024 başında prototipimiz hazır hale gelecek diye bekliyoruz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 31.08.2023 12:25 GÜNCELLEME 31.08.2023 15:42 EKONOMİ
Mili insansız su altı aracının ilk görevi belli oldu!
Mili insansız su altı aracının ilk görevi belli oldu!

 STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ tarafından geliştirilen insansız su altı otonom aracın ilk görevi mayın tespiti ve imhası olacak.

STM, AA'nın 8. kez global iletişim ortağı olduğu ve Ankara'nın ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye'nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST'te insansız hava aracı sistemlerini ve deniz platformlarını sergiledi.

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, "IDEF'23'te duyurdukları insansız su altı otonom aracının çok hızlı ilerlediğini söyledi. Bu yıl sonu veya gelecek sene başında prototipin tamamen ortaya çıkacağını belirten Güleryüz, "Bu platformla amacımız yapılabilirliği bir şekilde ortaya koymak.

Onun üzerine ihtiyaçlara yönelik farklı altyapılar yapmaya, görev tanımlarını çok fazla değiştirebileceğimiz altyapıları oluşturmaya çalışıyoruz. İlk aşamada hedefimiz aslında mayın tespit ve imhasında kullanabileceğimiz bir insansız otonom su altı araç geliştirebilmek. En geç 2024 başından sonra prototipimiz hazır hale gelecek diye bekliyoruz." dedi.

İLK KÜÇÜK BOYUTLU İILLİ DENİZALTI PROJESİ

Özgür Güleryüz, Türkiye'nin ilk küçük boyutlu milli denizaltı projesi STM500'e ilişkin sorular üzerine, bir süredir mukavim tekne üretimlerini sürdürdüklerini ve belli parçaları, blokları birleştirme aşamasına geldiklerini dile getirdi.

Yakın zamanda önemli bir tanıtım yapmayı da planladıklarını, bu etkinlikte şu ana kadar yaptıklarını ve yol haritalarını kamuoyuyla paylaşmayı amaçladıklarını bildiren Güleryüz, şunları kaydetti:

"STM500 bizi en fazla heyecanlandıran proje. Ülkemizin gurur duyacağı bu proje, 'milli denizaltı' konusundaki ilk adımımız olacak. Adım adım o konuda da ülkemiz dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline gelecek diye düşünüyoruz. Çalışmalar çok yoğun şekilde devam ediyor.

Takdir edersiniz ki bir denizaltı inşa edebilmek aylar mertebesinde gerçekleştirilebilecek bir durum değil ve ilk sefer ürettiğiniz bir ürün. Orada da çalışmalarımız çok yoğun şekilde devam ediyor ve şu ana kadar herhangi bir sıkıntı olmadan belli aşamalara getirdik STM500'ü."

MİLLİ FIRKATEYNİN TESLİMATINDA GERİ SAYIM

Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL'un (F-515) teslimat hazırlıklarına ilişkin soruya cevap veren Güleryüz, Cumhuriyet'in 100. yılında İ sınıfı fırkateyni Deniz Kuvvetlerine teslim edeceklerini söyledi.

Güleryüz, "Teslim edeceğimiz kesin, sadece törenin ne zaman yapılacağı hususları değerlendiriliyor. Testler son derece başarılı geçiyor. Oradaki en büyük sıkıntı, İ sınıfında artık yerlileştirilebilecek bütün sistemler azami ölçüde yerlileştiriliyor. Yeni sistemler var daha önce korvetlerimizde olmayan.

Onların testleri zaman alabilir diye bir beklenti vardı. Umduğumuzdan da başarılı şekilde ilerliyoruz testlerde. Bu sene içinde mutlaka teslim edeceğiz. Sadece üst makamlardan takvim bekliyoruz." diye konuştu.

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • Kürşad tigin 1 yıl önce Şikayet Et
    Çalışan didinen herkesten Allah razı olsun 2 cihanda yüzlerinizi ak olsun Allah yar ve yardım etsin inşallah!
    Cevapla
  • ibrahim 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun..
    Cevapla
  • Kamil 1 yıl önce Şikayet Et
    Bunları Boğazların girişine çıkışına dizelim geleni geçeni kontrol etsin.Ayrıca önemli gemilerimizin Etrafında yüzerek alttan koruma görevi yapabilirler.Boru hatlarını vb yerleri sualtından korurlar.Gelen denizaltıları tespit edip gerekirse batırırlar.Çok önemli bir araç hızla çoğaltalım.
    Cevapla
  • Bir görevde benden 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimyasal, radyoaktif madde ve biyooptik dedektörleri yerleştirip, inzibat görevi verelim. Boğaz çevresinde gezip, petrol sızıntısı, müsilaj vs.yi tespit ve takip edip, merkeze koordinatlarıyla beraber haber yollasın.
    Cevapla
  • Uzman: 1 yıl önce Şikayet Et
    Uzaktan radyodalgalarıyla kontrolü zor. Otonom hareket etmesinde de zorluklar var. Doğalgaz çalışmaları için çıkarılan 3 boyutlu haritalar işe yarayabilir. Mayın arama eşşeği gibi kullanılması yetmez... Aylarca deniz altında yatıp, dost sinyali almadığı gemilere kamikaze yapabilmeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR