Bakan Şimşek açıkladı: Krediler için tarihi karar

Bakan Şimşek, kredi kartları, taşış ve konut kredileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 11.09.2023 12:47 GÜNCELLEME 11.09.2023 13:44 EKONOMİ
Bakan Şimşek açıkladı: Krediler için tarihi karar
Bakan Şimşek açıkladı: Krediler için tarihi karar

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV'de katıldığı bir canlı yayında ekonomiye ilişkin önemli mesajlar verdi. Küresel finansal koşulların sıkışık olduğu bir dönemden geçildiğini söyleyen Bakan Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’daki hedeflere ilişkin mesajlar verdi.

Bakan Şimşek'in kredi kartları ve kredilerle ilgili açıklamalarından öne çıkanlar; 

Ben birey olarak ayağımı yorganına göre uzatmaya çalıştım. Aslında kredi genişlemesinin makul olması programımızın için çok önemli. Gelirler politikası işin bir boyutu kredi  politikası işin diğer bir boyutu. Biz 3 yıl sonra enflasyonu tekrar tek haneye düşüreceksek onunla tutarlı bir tüketim, iç talep ve kredi büyümesini kurgulamamız gerekiyor. 

"BU RAKAMLARLA ENFLASYONA MÜCADELE OLMAZ"

En son baktığımda yıllık kredi kartı üzerinden kredi hacmi yüzde 140 civarında artmıştı. Yüzde 140 gibi bir rakam enflasyonun iki katından fazla. Şimdi bu kadar yüksek seyreden bir kredi hacmi ile siz enflasyonu ve cari açığı kontrol altına alamazsınız. Para politikası dediğiniz zaman; işin bir faiz boyutu var. Orada kademeli bir geçiş sürecindeyiz. Ancak işin çok daha fazla etkili olan bir kaç boyutu daha var. Miktarsal sıkılaştırma dediğimiz bir konsept var. Orada ilk adımı attık. Örneğin KKM'de bir karşılık yoktu karşılık getirdik. Daha önemli konular var; Taşıt kredilerinde biz çok net bir şekilde sınırlayıcı bir perspektife sahibiz. Bunu açık bir şekilde ortaya koymak istiyorum.

KREDİLERDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Birinci konut için biz herhangi bir değişikliğe gitmeyeceğiz. Vatandaşımızın konut edinmesini destekliyoruz ancak ikinci konut ve tatil yerlerindeki yerlere ilişkin vatandaşımızın imkanı varsa alır ama biz bunu kredi ile desteklemeyeceğiz. Krediyi bu alanlarda ciddi alanlarda fiyat ve miktar olarak ciddi şekilde sınırlayacağız. Örneğin bankalarda bu tür kredilerin risk ağırlığını artırdık artırmaya devam edeceğiz. Fiyatlamasını daha doğru yapacağız gerekirse miktarsal sınırlamaya gideceğiz. Çıkıp diyeceğiz ki sizin -şu şu alanlardaki kredi büyümeniz bu oranı aşarsa menkul kıymet tesissi gibi... 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 111 TÜMÜ
  • Berkant 7 ay önce Şikayet Et
    Sayın bakanım ilk önce yıllık ev kiralarını kaldırın astronomik kiraları denetleyin sınırlama getirin yıllık ödenek için vatandaş kredi çekiyor ve onuda engellerseniz millet dışarıda mi kalsın sizler ilk önce bunlara düzenleme getiriniz lütfen
    Cevapla
  • İnsan hakları 7 ay önce Şikayet Et
    Yabancıya mülk satışıyla vatandaşlık verilmesin yatırım yapıp şirketlere ortak olsun veya şirket açabilsin fakat konut vatandaşımızın canını yakıyo sadece kiralayabilsin
    Cevapla
  • Perihan 7 ay önce Şikayet Et
    Zaten yabancılar yüzünden değilmi halk olarak çektiğimiz perişanlıklar, keşke bu zulümden bir an önce selâmete çıksak.
    Cevapla
  • Yazık vallahi! 7 ay önce Şikayet Et
    Ne zaman ne zaman? Yağacağız edeceğiz. Yaz sezonu bitiyor biz ne satış yapabiliyoruz ne iş yapabiliyoruz. Kışın zaten işler bitiyor. Ne yiyelim içelim? Sürekli ileri vade konuşuyorsunuz.
    Cevapla
  • Miralp 7 ay önce Şikayet Et
    Önce vergi affı, muafiyet getirdiklerinizden, yandaşlarınızdan vergiyi toplayın. İsrafı bırakın, üretime yönelik ekonomiye geçin. Sonra bunları yapın.
    Cevapla
  • Ömer Taşcı 7 ay önce Şikayet Et
    Kur korumalı mevduat işleminden vaz geçin. Para üzerinden vergi vermeden para kazanıyorlar. Devletin üzerine yapışmış kene gibiler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR