Bakan Şimşek, TCMB Başkanı Erkan ve Bakan Bolat'tan kredi açıklaması

TCMB Başkanı Erkan, "Dezenflasyona geçiş sürecinde cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz" dedi. Bakan Bolat ise reeskont kredileriyle ihracatçının yanında olmaya devam ettiklerini bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 12.09.2023 10:53 GÜNCELLEME 12.09.2023 10:54 EKONOMİ
Bakan Şimşek, TCMB Başkanı Erkan ve Bakan Bolat'tan kredi açıklaması
Bakan Şimşek, TCMB Başkanı Erkan ve Bakan Bolat'tan kredi açıklaması

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, TCMB'nin reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarmasına ilişkin, "Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için seçici kredi sıkılaştırmasıyla birlikte yol haritamızı kararlılıkla uyguluyoruz. Dezenflasyona geçiş sürecinde cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz." ifadelerini kullandı.

BAKAN ŞİMŞEK: BU CİDDİ OLDUĞUMUZU GÖSTERİYOR

Bakan Şimşek ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; "Üç aylık bir sürede ihracatçılarımıza günlük kredi limitini 10 kat artırdık. Bu, ihracatı önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösteriyor.

Bakan Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Üç aylık bir sürede ihracatçılarımıza günlük kredi limitini 10 kat artırdık. Bu, ihracatı önceliklendirme konusunda ne kadar ciddi olduğumuzu gösteriyor.
Kalıcı refah artışı için daha çok ihracat odaklı yatırım yapmamız gerekiyor. Orta vadede fiyat istikrarını sağlayarak şirketlerimizin küresel piyasalarda sermaye benzeri krediye erişimini sağlayacağız"
 ifadelerine yer verdi.

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan


Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, TCMB'nin, reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya çıkarması, ihracatçılar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.

İHRACAT KREDİLERİNE ÖNCELİK VERİLECEK

Açıklamada görüşlerine yer verilen TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, reeskont kredilerindeki düzenlemeye ilişkin, "Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi için seçici kredi sıkılaştırmasıyla birlikte yol haritamızı kararlılıkla uyguluyoruz. Dezenflasyona geçiş sürecinde cari dengeye katkı sağlayan ihracatçılarımızın finansmana erişimine öncelik veriyoruz. İstihdam ve ihracattaki artışa önemli katkı sağlayan KOBİ'lerin reeskont kredilerindeki payının artmasını destekleyici uygulamalara devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"İHRACATÇIMIZ, FİNANSMAN ARAYIŞIYLA ZAMAN KAYBETMEK YERİNE DAHA FAZLA ÜRETİME VE İHRACATA ODAKLANABİLECEK"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de reeskont kredi limitlerinin artırılması ile önemli bir sorunun aşıldığını, artık daha çok üretime ve ihracata odaklanabileceklerini belirtti.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe

Gültepe, ihracatçıların uzun zamandan beri uygun koşullarda finansmana erişimde sıkıntılar yaşadığını hatırlattı. İhracatçıların finansmana erişimini önceleyen yeni ekonomi yönetiminin bu konuda önemli adımlar attığını aktaran Gültepe, şunları kaydetti:

10 KAT ARTIŞ SAĞLANDI

"Süreç Eximbank kredilerinde ihracatçı için 70 milyar liralık ek destek sağlanmasıyla başlamıştı. Ancak bizim için asıl önemli olan Merkez Bankası'nın reeskont kredisi için bankaların günlük limitini artırmasıydı. Nitekim 20 Temmuz'da reeskont kredisi limiti 5 kat arttırılarak 300 milyon liradan 1,5 milyar liraya çıkarıldı. Reeskont kredisi limitleri, bugün de 2 kat artırılarak 3 milyar TL'ye yükseltildi. Yani 1,5 ay önce sadece 300 milyon lira olan günlük reeskont kredisi limitinde 10 kat artış sağlanmış oldu. Yeni düzenlemeyle yüzde 30 ilave döviz satışı ve önden döviz satış şartı gibi koşulların kaldırılmasını da çok isabetli buluyoruz.

Böylece KOBİ'lerin kredilerden aldığı pay artarken yüksek performans gösteren ihracatçıların önceliklendirildiği bir süreç başlamış oluyor. Elbette tüm bu kararların arkasında istişare ve ortak akıl var. Bu süreçte Merkez Bankası Başkanımız Hafize Gaye Erkan ile çok verimli görüşmelerimiz oldu. Kendisine ihracatçılarımıza verdiği destek ve sağladığı kolaylıklar için teşekkür ediyorum. Reeskont kredi limitlerinin artırılmasıyla önemli bir sorunu aşmış oluyoruz. Dolayısıyla ihracatçımız finansman arayışıyla zaman kaybetmek yerine daha fazla üretime ve ihracata odaklanabilecek."

Gültepe, Merkez Bankası'nın finansmana erişim konusunda yaptığı düzenlemelerin Türkiye'nin toplam ihracatına da pozitif yansımaları olacağını belirtti.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat

BAKAN BOLAT'TAN İHRACAT KREDİSİ AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), ihracatçılara günlük reeskont kredisi limitini 3 milyar liraya yükseltmesini değerlendirerek, "Kapsayıcı ve sürdürülebilir ihracat artışı için ihracatçımızın yanında olmaya devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Bolat, konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.

Kapsayıcı ve sürdürülebilir ihracat artışı için ihracatçıların yanında olmaya devam ettiklerini bildiren Bolat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da yatırım, üretim, istihdam ve ihracat ekseninde temellendirilen ekonomi politikası çerçevesinde ihracatın ve ihracatçıların her zaman yanında olduğuna işaret etti.

Bolat, bu kapsamda, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan'a ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredisinin günlük kullandırım limitlerinin 1,5 milyar liradan 3 milyar liraya yükseltilmesi hususunda gösterdikleri destek için Ticaret Bakanlığı olarak çok teşekkür ettiklerini aktardı.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 30 TÜMÜ
  • Mehmet 7 ay önce Şikayet Et
    Evi olmayan memura ilk evim TOKİ projesi istiyoruz. Aracısız sadece TOKİ , diğerlerinden eli boş döndük. TOKİ olursa rayiç ile fahiş fiyatla uğraşmayız belki.
    Cevapla
  • Recep 7 ay önce Şikayet Et
    Memuruz, İstanbul'a atandık, fahiş kiralardan dolayı adam gibi bir ev kiralayamadık. Ev kiralasak ne yiyip ne içeceğiz, 60 m2 ev bile 20 bin lira, içi bir dünya masraf istiyor. İşe uzak semtlerden ucuz ev bulsak işe 2-3 saat yol. Amirler lojmandan çıkmıyor, adamlar İstanbul da 1000 liraya lojmanda oturup kendi evlerini 25-30 a kiraya veriyor. Yeni memur da sokakta kalıyor. Yazık
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    damızlık ve besi kredisi vermiyo ziraatbankası
    Cevapla
  • Dadaş 7 ay önce Şikayet Et
    Şu İlk evim kredisini acilen hayata geçirin bir evimiz olsun
    Cevapla
  • Konyali 7 ay önce Şikayet Et
    Aynn vatandaş onu bekliyor
    Cevapla
  • İhracatçı 7 ay önce Şikayet Et
    İhracatçı üç altı aylık % 20 reeskont kredisi ile bir defa ürün ihracında nasıl bu oranı kazanacak? Böyle bir kar var mı? Bankalar teminatlar kesintilerle bunaltıyor, nasıl kullanacak? Gören duyanda ihracatçı para içinde yüzüyor sanacak. Ortalama İhracata hazırlanan en hası ürünün para dönüşü 3 ay . Nitelikliyi geç niteliksiz iş gücü yok. Ve ihracat duvara çarpmış gibi duracak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR