Ankara yıllardır plan yapıyor! Fiyatlar Türkiye'de belirlenecek, Erdoğan'ın hedefi...

Başkan Erdoğan'ın "Küresel doğal gaz fiyatı Türkiye'de belirlenecek" ifadelerini yorumlayan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Oğuz Diriöz, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 13.09.2023 06:58 GÜNCELLEME 13.09.2023 09:02 EKONOMİ
Ankara yıllardır plan yapıyor! Fiyatlar Türkiye'de belirlenecek, Erdoğan'ın hedefi...
Ankara yıllardır plan yapıyor! Fiyatlar Türkiye'de belirlenecek, Erdoğan'ın hedefi...

Hindistan'ın Yeni Delhi kentinde yapılan G20 zirvesine katılan Başkan Recep Tayyip Erdoğan dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını cevapladı.

Gaz merkezine dair önemli bilgiler veren Başkan Erdoğan, "Atılacak adımla bir enerji merkezinin Ataşehir'de kurulmasını sağlayacağız. Soçi ziyaretinde de bunu Sayın Putin ile görüştük. Malum bizim şu anda Trakya'dan gelen doğal gaz yaklaşık yüzde 40-50, Türkiye'nin ihtiyacını karşılayacak ama şu anda Avrupa bizden doğal gaz bekliyor. Trakya merkezli olan dağıtımdan Avrupa'ya da oradan doğal gaz temin edeceğiz." dedi.

KÜRESEL DOĞALGAZ FİYATI TÜRKİYE'DE BELİRLENECEK

Erdoğan, "Ataşehir enerjinin birçok çeşidinin adeta pazarlandığı, dağıtımının yapıldığı yer olacak. Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Başka ülkelerin de kaynaklarının Avrupa pazarına ulaşması Türkiye'nin küresel enerji merkezi olması ile mümkün. Özellikle önümüzdeki süreçte Türkiye'de kurulacak fiziki doğalgaz üssü gibi atacağımız somut adımlarla küresel doğalgaz fiyatı Türkiye'de belirlenecek. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerini kullandı.

ENERJİDE MERKEZ ÜLKE OLMA YOLUNDA ADIMLAR

Peki gaz merkezi ne zaman kurulur? Doğal gaz merkezi için hangi bölgeler üzerinde çalışılıyor? Doğal gaz Türkiye üzerinden Avrupa'ya ne zaman taşınmaya başlar? Doğal gaz Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine nasıl taşınacak? Enerjide merkez ülke olma yolunda atılan adımlar neler? Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Oğuz Diriöz değerlendirdi.

Doç. Dr. Ali Oğuz Diriöz'ün açıklamaları:

"Bakü-Ceyhan-Tiflis'ten itibaren bakarsak Türkiye bir süredir doğal gaz konusunda merkez olma çalışmasını sürdürüyor. O günden beri TANAP, Mavi Akım gibi çeşitli yatırımlarla bu yol izlendi. Ukrayna savaşına kadar bu yatırımlar devam etti ve hala daha sürüyor. Savaş sonrası özellikle Rusya Devlet Başkanı Putin özellikle Türkiye'nin doğal gaz ve enerji merkezi olmasını söyledi. Bu zaten Türkiye'nin yıllardır yürüttüğü bir politikadır.

PİYASAYA YÖN VERECEK

Türkiye'nin sadece bir geçiş noktası olmayıp aynı zaman piyasaya yön veren bir aktör olma hedefi var. Putin'in bu hedefi koymasının başlıca sebeplerinden biri de AB'nin uyguladığı yaptırımlar var. Türkiye bu yaptırımlara taraf değil.

Putin bu enerji ürünlerinin Türkiye üzerinden dünyaya dağıtılması yönünde planını açıkladı. Ancak bu zaten Türkiye'nin üzerinde yıllardır çalıştığı bir politikaydı. Türkiye enerji rotalarının kesiştiği bir yerde bulunuyor. Bunun yanında kendi keşfettiğimiz gazımız var.

YENİ TESİSLER YAPILIYOR

LNG'nin ithalatı ve ihracatı konusunda önemli bir merkez olma hedefimiz var. Bu konuda Trakya ve çeşitli limanlarımızda yeni tesisler yapılıyor. Bunlar tabi yatırım gerektiren işler. Gazı LNG olarak hizmete girmesi için 2 tane tesisi gerekir. Bunlar çok ciddi yatırımlardır.

Türkiye'nin gaz merkezi olması için bir taraftan kaynak çeşitliliği gerekiyor bu konuda Türkiye farklı ülkelerden alım yaptığı için avantajlı. Kesintisiz bir akışın olması şart. Depolama ve lojistik kapasitesinin ve sayılarının artması gerekir. İşte bunlar için çok ciddi yatırımlar gerekir.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ VURGUSU

Türkiye'nin gaz piyasalarına yön verebilmesi adına bir finansal merkez olması gerekir. İstanbul Finans Merkezi'nin varlığı ve özellikle enerji ticaretinde öne çıkmasının amaçlarından biri budur. Bu yönde bir ulusal politikamız var.

Rusya da yaptırımlardan dolayı Türkiye'nin bu ulusal politikası ile örtüşen bazı beyanlarda bulunuyor. Burada AB yaptırımlar ne kadar esner? Buradan gelecek gazın ne kadarını Türkiye üzerinden AB'ye satabiliriz? Çok ciddi planlamalar gerektiren işlerden bahsediyoruz."

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 91 TÜMÜ
  • Nahit. Sazoglu 7 ay önce Şikayet Et
    Ulkemizde. Ekonomik. Gelismeler. Ancak. Demiryollariyla. Olacaktir. Her. Ilimize. Hizli. Tren. Yapmaliyiz. Denizciligimizi. Devlet. Politikasi. Yapmaliyiz
    Cevapla
  • Kompataro 7 ay önce Şikayet Et
    Vayyy beee..yıllardır plan yapıyormuş Ankara..plan bu kdar uzun sürüyorsa uygulama kim ilir ne kadar sürer
    Cevapla
  • enver 7 ay önce Şikayet Et
    böyle şeylerden hep korkarım; zira afrikada maden zengini ama açlıkla mücadele ediyorlar değil mi?
    Cevapla
  • OFLU 7 ay önce Şikayet Et
    Sabrın sonu selamet olacak inşallah.
    Cevapla
  • Yunus 7 ay önce Şikayet Et
    Önce ülkenin doğal gazını bir temin edin sonra Avrupa yı düşünün ülkenin yüzde sekseninde şu an gaz yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR