Eşinden habersiz ev satan adama kötü haber

Yargıtay, kendine ait evi eşinin görüşü almadan satan kocayı kusurlu buldu. Mahkeme eşinin rızası olmadan ev satışını 'güven sarsıcı' olarak nitelendirdi. Yüksek mahkeme, mağdur kadına manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

ABONE OL
GİRİŞ 15.09.2023 10:59 GÜNCELLEME 15.09.2023 14:17 EKONOMİ
Eşinden habersiz ev satan adama kötü haber
Eşinden habersiz ev satan adama kötü haber

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, erkeğin kendi adına kayıtlı taşınmazı eşinin görüşünü almadan satmasını boşanma sebebi saydı. Eşin rızası olmadan yapılan ev satışının 'güven sarsıcı' olay olarak nitelendiren Yüksek mahkeme, bu tür durumlarda kişilik haklarına saldırıda bulunulan mağdur kadına manevi tazminat ödenmesi gerektiğine hükmetti.

ERKEK TAM KUSURLU

Yaklaşık 30 yıllık evli olan çiftin arası; kocanın evini satarak, ilk evliliğinden olan oğluna ev almasıyla açıldı. Aile Mahkemesi'ne boşanma davası açan B.K., önceki evliliklerinden olan çocuğuna daire vermesiyle eşinin de kendi adına daire istediğini, bu talebi gerçekleşmeyince evi terk ettiğini öne sürdü. Eve geri dönmesi için noterden ihtar çektiğini, gönderdiği parayı almasına rağmen eve dönmediğini dile getirdi. Davalı - davacı kadın ise iddiaların asılsız olduğu, adeta evi terke zorlayan davacı erkek olduğu, bağımsız konut temin etmediği gibi eve dön ihtarını da bağımsız olmayan bu konuta yaptığını söyledi, Toplam 100 bin TL tazminat talep eden kadın, boşanma davasının kabulünü istedi. Tarafları dinleyen Mahkeme, davacı - karşı davalı erkeğin boşanma davasının kubülüne hükmetti. Kararı kadın, istinafa götürünce devreye Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 4. Hukuk Dairesi girdi. BAM kararında; "Erkeğin kendi adına kayıtlı taşınmazı eşinin görüşünü almadan sattığı anlaşıldığından bu vakıanın davacı erkeğe kusur olarak yüklenmesinin gerektiğini, bu durumda boşanmaya sebep olan olaylarda davacı-davalı erkeğin tam kusurlu olduğu belirtilerek gerekçenin düzeltilmesine karar verilmiştir." denildi.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR

Davacı - karşı davalı koca kararı temyiz edince dava dosyası Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin önüne geldi. Emsal nitelikteki kararda şöyle denildi: "Bölge Adliye Mahkemesi tarafından yukarıda da belirtildiği üzere; erkeğe 'kendi adına kayıtlı taşınmazı eşinin görüşünü almadan sattığı' vakıasının kusur olarak yüklenildiği, kadından habersiz yapılan bu eylemin ekonomik anlamda güven sarsıcı davranış niteliğinde olduğu anlaşxılmaktadır. Bu kusurun kadının kişilik haklarına saldırı teşkil ettiği anlaşılmaktadır. 4721 sayılı Kanun’un 174 üncü maddesinin ikinci fıkrası şartları kadın yararına oluşmuştur. Hal böyle iken Bölge Adliye Mahkemesince kadının yararına uygun miktarda manevî tazminat hükmedilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile manevî tazminatın reddine karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir."

KAYNAK : İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 45 TÜMÜ
  • F.G. 7 ay önce Şikayet Et
    Bu ülkede 3 kesime alenen zulüm yapılıyor. Birincisi işçi karşısında işverene, ikincisi kiracı karşısında ev sahibine ve üçüncüsü de evlilikte kadın karşısında erkeğe. Bu üç durumda asla adaletli davranılmıyor. Taraf tutuluyor.
    Cevapla
  • kırşehir 7 ay önce Şikayet Et
    kanunları laik hakimler yapıyor TBMM ne iş yapar görevi kanun yapmak değilmi
    Cevapla
  • cevdet 7 ay önce Şikayet Et
    düğünde takı kadına ait diyor yargıtay güneydoğuda 2-3 kilo altın takılıyor bir gün sonra boşansa bu hak olurmu adaletsizlik
    Cevapla
  • mehmet 7 ay önce Şikayet Et
    son yıllarda haksız da olsa bütün davaları kadın kazanıyor
    Cevapla
  • kartal 7 ay önce Şikayet Et
    türkiyede bir kadın ile davanız var ise allah kurtarsın diyorum
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR