AB ülkeleri için bu kış çok soğuk geçecek! "Rus gazının büyük kısmı artık yok"

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın ardından en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Rusya'dan gaz sevkiyatını tamamen sonlandırmak isteyen AB ülkeleri, kış gelmeden doğal gaz depolarını doldurmaya çalışıyor. Ancak uzmanlar büyük tedirginlik içerisinde.

ABONE OL
GİRİŞ 21.09.2023 20:08 GÜNCELLEME 21.09.2023 20:08 EKONOMİ
AB ülkeleri için bu kış çok soğuk geçecek! "Rus gazının büyük kısmı artık yok"
AB ülkeleri için bu kış çok soğuk geçecek! "Rus gazının büyük kısmı artık yok"

Avrupa gaz piyasaları, son aylarda aşırı sıcaklar, gaz tesislerindeki bakım ve Avustralya'daki büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tesislerinde devam eden grevler nedeniyle sürekli dalgalanma yaşıyor.

Kovid-19 salgınıyla baş gösteren arz-talep dengesizliği ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın tetiklediği arz endişeleriyle büyüyen enerji krizi, Rusya'nın, en büyük gaz tedarikçisi olduğu Avrupa'ya gaz ihracatını büyük ölçüde durdurmasıyla daha da derinleşti.

Enerji krizinin başından itibaren artan gaz fiyatları, savaşın ardından hızla yükselmeye devam etti ve Ağustos 2022, megavatsaat başı gaz fiyatının 300 avroyu aşarak rekor kırdığı tarih olarak kayıtlara geçti.

Kış döneminde büyük bir kesinti yaşanmaması, düşük seyreden sıcaklıklar ve AB'nin gaz talebini düşürmeye yönelik önlemleri sayesinde gaz fiyatları geriledi. Ağustos ayını megavatsaat başı 35 avrodan tamamlayan fiyatlar, eylülde 31 avroya kadar geriledi.

Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de, dün ekim vadeli kontratlarda fiyatlar megavatsaat başı 37,28 avrodan kapandı. Gün içinde 39,6 avroya çıkan fiyatlar, dünkü kapanışa göre yüzde 9,8 azalarak Türkiye saatiyle 09.36 itibarıyla megavatsaat başı 35,7 avrodan işlem gördü.

AB, RUSYA'DAN LNG ALMAYA DEVAM EDİYOR

Rus petrol ve kömürüne ambargo uygularken doğal gazı bunun dışında tutan AB ülkeleri, tüm Rus fosil yakıt tedarikini 2027 itibarıyla sonlandırmayı taahhüt etti. Rus gazından doğan boşluğu ise LNG ithalatını yüzde 60 artırarak telafi etmeye çalıştı. AB ülkeleri, geçen yıl toplam LNG ithalatının yüzde 44'ünü ABD'den, yüzde 17'sini Rusya'dan ve yüzde 13'ünü Katar'dan yaptı.

Avrupa Birliği Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, durumdan duyulan rahatsızlığı dile getirerek tüm şirketleri ve üye devletleri üzerlerine düşeni yapmaya davet etti.

Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen Enerji Güvenliği Konferansı'nda konuşan Simson, geçen yıl kış öncesi yaşanan tedarik endişelerinin bu yıl olmadığına işaret ederek, Avrupa'nın durumunun şu anda kimsenin tahmin edemeyeceği kadar iyi olduğunu vurguladı.

Simson, Avrupa'da bir yıl önceki rekor gaz fiyatlarını hatırlatarak, "Piyasa oynaklığının ötesinde, sıcak yazları, soğuk kışları, planlanmamış nükleer kesintileri veya sınırlı hidroelektrik arzını da hesaba katmamız gerekir. Tüm bunlar Avrupa'da elektrik üretimi için daha fazla gaz kullanılmasına yol açabilir. Ancak şimdilik görünüm geçen yıla göre çok daha iyi ve istikrarlı." dedi.

AB'NİN GAZ DEPOLARI DOLU

Gas Infrastucture Europe verilerine göre, bugün itibarıyla AB ülkelerindeki doğal gaz depolarının doluluk oranı yüzde 94,24 seviyesinde bulunuyor.

Normal dönemlerde yılda yaklaşık 400 milyar metreküp doğal gaz tüketen AB ülkelerinde yaklaşık 113 milyar metreküp kadar doğal gaz depolama kapasitesi mevcut. Hali hazırda AB'nin depolarındaki gaz miktarı ise 109,8 milyar metreküp olarak belirlendi.

"AB ÜLKELERİ BU KIŞI ATLATIRSA HER ŞEY DAHA İYİ OLACAK"

Danışmanlık şirketi Methinks'in kıdemli ortağı John Roberts, kış aylarında gaz fiyatlarının doğal olarak artış trendine gireceğini ancak bu artışın nerelere kadar çıkacağının büyük ölçüde kışın şiddetine bağlı olacağını söyledi.

Roberts, kışın daha ılıman geçmesi durumunda stoklardaki gaz miktarı ve LNG olarak piyasaya sürülen gaz düşünüldüğünde AB piyasalarında fiyat artışlarının geçen yıla göre daha makul seviyelerde olacağını ifade etti.

Buna rağmen bu kışın kritik öneme sahip olduğunu Roberts, "Geçen yıl AB, gaz tedarikinin yarısını Rusya'dan karşıladı. Yeni ve yenilenen LNG projelerinin devreye girmesiyle arzda artış oldu. Talep de özellikle salgından henüz çıkmış Uzak Doğu ve Asya Pasifik ülkelerinde nispeten düşük kaldı. Bu yıl biraz daha farklı. Yeni yeni toparlanan Asya Pasifik ülkelerinde devreye alınan yeni LNG tesisi sayısı sınırlı kaldı. Geçen yıl, yılın ilk yarısında AB'nin gaz depolama tesislerinin çoğunu doldurmaya yeten Rus gazının büyük kısmı artık yok ve hepsinden önemlisi nasıl bir kış geçireceğimizi bilmiyoruz. Bu kritik bir kış ve eğer Avrupa bu kışı atlatırsa bundan sonra her şey daha iyi olacak. Oldukça zor, ama kesinlikle daha iyi olacak." dedi.

Roberts, Türkiye ve Romanya'nın Karadeniz'de yürüttüğü doğal gaz projelerinin Avrupa'nın enerji güvenliği açısından artan önemine işaret ederek, söz konusu sahaların sağlayacakları gazın miktarından çok bölgede dengeli bir pazarın oluşmasını kolaylaştırması ve Rusya'nın rolünü azaltması açısından önemli olduğunu belirtti.

AB'DE ARTAN LNG TİCARETİ, FİYAT VE ARZ GÜVENLİĞİ SIKINTISI YARATIYOR

ABD Deniz Kuvvetleri Lisansüstü Okulundan Profesör Brenda Shaffer da Avrupa'da yaşanan "talep yıkımının" fiyatların daha fazla artışının önüne geçtiğini söyledi.

Shaffer, "Avrupa'daki enerji yoğun endüstrilerin çoğu ya yok oldu ya da ABD gibi enerji fiyatlarının daha ucuz olduğu yerlere taşındı. Dolayısıyla ekonomik faaliyetlerdeki düşüşe bağlı olarak gaz ve elektriğe olan talepte de düşüş yaşanıyor. Öte yandan, Asya'da LNG ithalatının önümüzdeki aylarda artması bekleniyor ve dolayısıyla bu talep artışı, Avrupa'ya gönderilecek kargoların da fiyatlarını artıracak." diye konuştu.

"HİÇBİR ANLAMI YOK"

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın boru hattıyla gaz ticaretinde, özellikle de Avrupa açısından bir rönesansa yol açtığını ancak bunun bazı fiyat ve arz güvenliği sıkıntılarını da beraberinde getirdiğini belirten Shaffer, "Dünyanın en büyük gaz kaynağına bu kadar yakınken Avrupa'nın boru hattı gazından vazgeçip kendisini daha az güvenli ve daha yüksek maliyetli LNG'ye mecbur bırakmasının hiçbir anlamı yok." ifadesini kullandı.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 16 TÜMÜ
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tam tersi Rusya Ab ye gaz satmazsa bizim yararımıza
    Cevapla
  • 070707 1 yıl önce Şikayet Et
    AB bu kışı öyle ya da böyle atlatır ki, çok da zorlanacaklarını zannetmiyorum, abartılıyor. Ama atlattıktan sonra da bu gaz işini çözer. İnşaallah dediğim gibi olmaz da sürüm sürüm sürünürler.
    Cevapla
  • pendiksss 1 yıl önce Şikayet Et
    o gaz sıkıntısını biz yasarız avrupa yasamaz artık bırakın almanya bizi kıskanıyor ayaklarını
    Cevapla
  • Misafir1 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlami Rusya yi zengin edip uzerine ayiyi saldirtmasi seklinde var aslinda.
    Cevapla
  • Kemal 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD Avrupalı köle devletleriyle top gibi oynuyor.Bagimsiz hiçbir Avrupa ülkesi yok .İngiltere ve ABD ye kölelik eden Avrupa siz bitiksiniz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR