BES'te kısmi ödeme dönemi: Resmi Gazete'de yayımlandı

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmi ödeme hakkında yönetmelik değişikliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Değişiklik ile katılımcılar sistemden çıkmadan birikimlerinin yüzde 50'sine kadar olan kısmını toplu olarak alabilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 26.09.2023 02:46 GÜNCELLEME 26.09.2023 18:40 EKONOMİ
BES'te kısmi ödeme dönemi: Resmi Gazete'de yayımlandı
BES'te kısmi ödeme dönemi: Resmi Gazete'de yayımlandı

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) kısmen ödeme hakkının kullanımına ilişkin temel esaslar belirlendi. İlgili yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre katılımcılar sözleşmelerini sonlandırmadan, konut alımı, evlenme, doğal afet ve eğitim gibi durumlarda birikiminin yüzde 50'sini kullanabilecek.

Kısmen ödeme tutarı başvuru sonrasında gerçekleşecek. Devlet katkısının oranı ise talep durumuna göre değişecek.

DOĞAL AFET DURUMLARINDA SÜRE ŞARTI ARANMAYACAK

Doğal afet durumunda kısmen ödenen tutarın yüzde 25'i oranında devlet katkısı verilecek. Bu durumunda kısmen ödeme için süre şartı aranmayacak.

ÖĞRENCİLER 21 YAŞINI AŞMAMIŞ OLMALI

Eğitim halinde yapılan kısmen ödemelerde sözleşme sonlandırma süresi 4 yıl olacak. 

Öğrenciler, 4 yıl boyunca kendi hesabından kısmen ödeme alarak eğitim masraflarında kullanabilecek. Kısmi ödemeden aylık veya yıllık ödemeli gelir sigortası ürünü olarak faydalanılacak.

Katılımcı, 21 yaşını aşmamış olmak koşuluyla Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerin herhangi bir örgün eğitim lisans programına kayıtlı olması halinde başvuruda bulunabilir.

Başvuru sırasında katılımcı, e-Devlet üzerinden alınmış öğrenci belgesinin bir nüshasını şirkete ibraz etmeli.

EVLİLİK VEYA KONUT ALIMI HALİNDE KISMEN ÖDEME

Katılımcılar ayrıca konut alımı veya evlenme durumlarında sözleşmesinden kısmen ödeme başvurusunda bulunabilir. 

Konut alımı için faydalananlar, kendi adına en az yüzde 50 sahiplik payını gösteren tapu belgesinin bir nüshasını şirkete ibraz etmeli.

Evlilik için faydalanan katılımcılar ise, evlendiğini gösteren nüfus kayıt örneğinin bir nüshasını şirkete ibraz etmeli.             

SÖZLEŞMELERİN EN AZ 5 YIL YÜRÜRLÜKTE OLMASI GEREKİYOR

Kısmi ödemeden sözleşmeleri en az 5 yıl yürürlükte olan ve katkı payını ödemiş katılımcılar faydalanabilirken, her 5 yılda bir kısmi ödeme imkanından yararlanılabilecek.

Öte yandan kısmen ödeme başvurusu yapanlar sözleşmelerini 3 yıl boyunca sonlandıramayacak.

 

Muhammet Binici Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 14 TÜMÜ
  • Sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet tasarruf nedir bilmez toplamda 150000Tl yatıranların parası hisse senedinde tutanların parası 5 yılda 750000 olan var elinde olsa harcar biterdi sadece 150.000Tl yatırana 45000 Tl devlet hibe veriyor borsaya güvenmiyorsan altında tut 56 yaşında 10 yılı doldurursan emekli olur devlet katkısının tamamını alırsın devlet sana daha ne yapsın
    Cevapla
  • Ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne anlatıyon dayı sen?
    Cevapla
  • Kutret 1 yıl önce Şikayet Et
    Bire bin verse yinede BES e geçmem paramı vermemek için karşıma bir sürü engel çıkartılar.düşün ya benim paramı devlet katkısı da istemiyorum o halde resmen el koyuyor.zar zor aldım nefret ettim ya .
    Cevapla
  • hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Sıra geldi bes ve kıdem tazminatına daha bunlar başlangıç.
    Cevapla
  • Fatih Kara 1 yıl önce Şikayet Et
    Sistem tuzaklar ile dolu dipsiz kuyu şeklinde tasarlanmış. Enflasyonunun yüksek olduğu dönemlerde para tutmak hiç mantıklı değil çıkış için beklemek zorunda olanlara tavsiyem bireysel emeklilik fonlarını sistemde altın fonu olarak tutarak bu süreyi atlatsınlar.
    Cevapla
  • osman 1 yıl önce Şikayet Et
    kıdem tazminatına çökmeden önceki şirinlikler bunlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR