Ölümlü kazaları önlemek için uzmanından lastik uyarısı

Diyarbakır’da 45 yıldır araç bakım ve lastik onarım işi yapa Hasan Kamçı, "Kaliteli bir lastik yakıt tasarrufu, konfor ve can güvenliğini sağlıyor" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 28.09.2023 21:17 GÜNCELLEME 29.09.2023 12:21 EKONOMİ
Ölümlü kazaları önlemek için uzmanından lastik uyarısı
Ölümlü kazaları önlemek için uzmanından lastik uyarısı

Bir araç için önemli parçalardan biri olan lastik, otomobilin tüm yükünü temel sistemini taşısa da lastikler yük dağılımında önemli rol oynar. Lastik değişiminde doğru seçilmeyen lastikler, aracın istenildiği gibi taşınılmamasına ve ölümlü veya yaralanmalı kazaların ortaya çıkmasına davetiye çıkartıyor.

Diyarbakır’da 45 yıldır araç bakım ve lastik onarım işi yapa Hasan Kamçı, otomobil sürerken insanı hayata bağlayan tek parçanın lastik olduğunu söyledi.

Araç lastiğinin önemine vurgu yapan Kamçı, “Lastiğin araçtaki önemi çok fazladır. Aracı yola bağlayan tek şey lastiktir. Lastiğin kaliteli olması gerekir ki yolu iyi tutsun. Birinci sınıf lastikler kullanımı dışında kesinlikle önermiyoruz. Kaliteli bir lastik yakıt tasarrufu, konfor ve can güvenliğini sağlıyor. Araç sürerken bizi hayata bağlayan tek şey lastiktir. Lastik iyi olmadı mı kaza yapılmasına sebep olur ve öldürebilir. Ama bir motor arızası insanı sadece yolda bırakır” dedi.

“50 bin kilometrede bir değişmeli”

Lastik değişiminden sonra rot balans ayarının da muhakkak yapılması gerektiğine vurgu yapan Kamçı, “İyi bir lastiğin ömrü 50 bin kilometredir. Lastik üreticileri de 50 bin kilometrede değişim gerçekleştirilmesi yönünde açıklıyor. Bunun yanında lastik değişimi yapıldıktan sonra mutlaka balans ayarının yapılması lazım. Balans ayarı merkez kaç kuvvetini dengeliyor. Aslında her 10 bin kilometrede balans ayarının yapılması gerekiyor. Tabii ki rot ayarını da unutmamalıyız. Çünkü lastik aşındıkça rot balans ayarı bozuluyor. Bu ayarlar bozulunca da lastiğin aracı savurması artıyor ve lastiğin yere teması azalıyor” diye konuştu.

“Çıkma lastikler insan öldürüyor”

Çıkma lastik kullananlara uyarı yapan Kamçı, şunları kaydetti: “Çıkma lastiklerin alınmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Adı üstünde çıkan lastik. Çıkma lastik ömrünü tamamlamamışsa sürücü niye o lastiği çıkarsın? O lastikler bana göre tamamen insan öldürüyor. Aracınızı mutlaka TSE belgesi olan yerlere götürün.”

 

KAYNAK : İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Nevzat ÖZLÜK 6 ay önce Şikayet Et
    17" iyi lastik 4 adet 14.000 ikinci kalite lastik ise 6.000-8.000 civarı iki kat fark var.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Tır ve otobüs gibi yük taşıyan ataçların lastik üretim yılı kontrol edilmeli
    Cevapla
  • Mühendis 6 ay önce Şikayet Et
    Rot balans ayarını yenilemek için belirlenen bir süre yoktur her sene veya 10 bin km'de yapılması lazım diyenlere aldırmayın. Aracın ön takımlarında mekanik bir oynamaya sebep olacak bir şey olmadığı sürece rot balans ayarını yenilemek gerekmiyor.
    Cevapla
  • Ben ekonomistim. 6 ay önce Şikayet Et
    Trilyonluk araçlarda olsa, bütün özellikleri olsa kaza anında her şey dört tekerin kalitesine ve yıpranmamış olmasına bakıyor.
    Cevapla
  • sdz 6 ay önce Şikayet Et
    Lastik fiyatlarıda uçtu gitti,michelin veya continental tarzı lastikler 2500den başlıyor,tabi küçük ebat lasttikler
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR