Doğalgaz hattı kapatıldı: Fiyatlar Avrupa'da yüzde 7,5 yükseldi

Finlandiya ile Estonya arasındaki doğalgaz boru hattı olağan dışı basınç düşüşü nedeniyle kapatıldı. Açıklama sonrası Avrupa'da doğalgaz fiyatları yüzde 7,5 yükseldi.

ABONE OL
GİRİŞ 10.10.2023 15:48 GÜNCELLEME 10.10.2023 16:18 EKONOMİ
Doğalgaz hattı kapatıldı: Fiyatlar Avrupa'da yüzde 7,5 yükseldi
Doğalgaz hattı kapatıldı: Fiyatlar Avrupa'da yüzde 7,5 yükseldi

Finlandiya gaz iletim sistemi operatörü Gasgrid'den yapılan açıklamada, Finlandiya ile Estonya arasındaki gaz transferinin durdurulduğu belirtildi.

Açıklamada, Finlandiya'nın gaz tedarikinin Inkoo ve Hamina sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalleri aracılığıyla güvence altına alındığı aktarıldı.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Doğalgaz tüketiminin yüksek seyredeceği kış aylarına işaret edilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Terminaller, önümüzdeki kış da dahil olmak üzere Finlandiya'nın ihtiyaç duyduğu gazı sağlayacak kapasite ve kabiliyete sahiptir. Piyasa oyuncularına, Inkoo veya Hamina LNG terminalleri üzerinden ihtiyaç duydukları gaz tedarikini sağlamaları talimatı verilmiştir. Böylece önümüzdeki kış sezonunda gaz tedarikinin sürekliliği güvence altına alınmıştır."

Açıklamada, olağan dışı basınç düşüşünün boru hattındaki hasar ve bundan kaynaklanan sızıntı nedeniyle olabileceği vurgulanarak, "Boru bölümü hasar görmüşse, ortaya çıkan olası gaz sızıntısı boru hattı izole edildiğinde ve vanalar kapatıldığında durdurulmuştur. Konu araştırılmaktadır." denildi.

Estonyalı operatör Elering'in açıklamasında da "Kapatılmadan önce Balticconnector, Finlandiya'dan Estonya'ya gaz taşıyordu. Finlandiya'dan gelen gazın çoğu da Letonya'ya iletiliyordu." bilgisi paylaşıldı.

Ticari kullanıma 1 Ocak 2020'de açılan ve arz talep dengesine göre çift yönlü akış sağlanan boru hattıyla günde 7,2 milyon metreküp gaz iletiliyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR