İş dünyasından faiz kararını ilk yorum

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Genel Başkanı Orhan Aydın, Merkez Bankası’nın Ekim ayına ilişkin 500 bazlık faiz artışını değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.10.2023 15:07 GÜNCELLEME 26.10.2023 15:10 EKONOMİ
İş dünyasından faiz kararını ilk yorum
İş dünyasından faiz kararını ilk yorum

Başkan Aydın, ‘’Jeopolitik riskler enerji ve emtia fiyatlarını tetiklemektedir. Bu unsur göz önüne alındığında faiz artışının enflasyonla mücadelede en güçlü silah olmadığı görülmektedir. Bu mücadelede iç piyasaların süratle disipline edilerek yatırıma, çok fazla üretime ve ihracata ağırlık verilmesini gerekmektedir. Yarınların güçlü Türkiye’sinin inşası kesinlikle yatırım, üretim ve katma değeri yüksek ürünlerden geçer.’’ dedi. 

ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti;

Genel seçimler sonrası yeni ekonomi modeli ile enflasyona karşı verilen mücadelede faiz silahı öncelik olmuştur. Ne var ki, jeopolitik risklerin artması,  sermayenin güvenli liman arayışları nedeni ile iyimser bir hava oluşmamaktadır. Bunun yanı sıra oluşan risk ortamında kur ve emtia kaynaklı artışlar gelebilir. 2024 yılı enflasyon beklentileri noktasında bir düzenleme görebiliriz Bu atmosferde faiz artışı enflasyonla mücadelede pek etkin görülmemektedir. Yatırımın ve üretimin önünde büyük engel olan faiz, finansa erişimi zorlaştırmakta, istihdama engel olmakta ve büyüyen ekonomimize el freni görevi görmektedir. Enflasyonla mücadele elbette ki önemlidir.  Lakin Türkiye’de yüzde 35’lik faiz oranı ziyadesi ile yüksek bir seviyeye ulaşmıştır. Faizlerin daha da yükselmemesi için enflasyonun süratle aşağı çekilmesi gerekmektedir. Bunun yöntemi de farklı argümanları devreye sokarak yerinde ve zamanında dinamik kararlar almayı gerektirir. Ticaret bakanlığımızın son dönemlerde otomotiv, inşaat, gıda gibi sektörlerde aldığı tedbirlerin meyvesini nasıl verdiğini hep birlikte gördük. Bu bağlamda piyasa aktörlerin yakından takip edilerek, ilgili mercilerin gerektiğinde ivedi bir şekilde devreye girmesi sağlanmalıdır. Bu nedenle tekrardan belirmek isteriz ki, yarınların güçlü Türkiye’sinin inşası kesinlikle yatırım, üretim ve katma değeri yüksek ürünlerden geçer. Yönümüzü üretimi artıracak politikalara çevirmemiz ülkemizin yarınların için daha hayırlı olacaktır.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 7 TÜMÜ
  • hıghlander 6 ay önce Şikayet Et
    Düzeltiyorum:Mehmet şimşek,tüketici kredi,kart ve avans faizlerini yükseltsin derim.Yatırım kredisi faizlerini ise ters orantılı olarak düşürsün.Yatırımcı kar yapamadığı işe girmez,üretim artmaz.Bireysel tüketiciler ise,bir zahmet ayaklarını yorganına göre uzatsın.Faizin her türlüsü haram kılınmıştır,bu millet bunu bilmiyor mu.Faizci tüketicinin yükünü,parasız gariban ödüyor.Ayıptır!
    Cevapla
  • Mizah 6 ay önce Şikayet Et
    "Türkiye’sinin inşası kesinlikle yatırım, üretim ve katma değeri yüksek ürünlerden geçer.’’ Ama betoncu var gücü ile kamu özel sektör hala betona yatırım yapıyor. İsrail gibi durdurulamıyor. Nasıl olacak ?
    Cevapla
  • sems 6 ay önce Şikayet Et
    Çiftçinin malı para etmiyor. Parası olan faize koşuyor. Gördüğümüz malasef bu.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Faiz arttırarak hiç bir
    Cevapla
  • hadi la 6 ay önce Şikayet Et
    malesef bu işin içinde bir bityeniği var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR