Akkuyu NGS'de önemli gelişme! Sahaya ulaştı

Akkuyu NGS'de çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Yeni gelişmeler yaşanan Akkuyu'da 3’üncü ünitesine ait reaktör basınç kabı sahaya ulaştı.

ABONE OL
GİRİŞ 09.11.2023 13:09 GÜNCELLEME 09.11.2023 14:27 EKONOMİ
Akkuyu NGS'de önemli gelişme! Sahaya ulaştı
Akkuyu NGS'de önemli gelişme! Sahaya ulaştı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) 3. Ünitesinin en önemli ekipmanı olan reaktör basınç kabı, deniz yolu ile 1700 deniz milinden (3150 km) fazla mesafe kat ederek inşaat sahasına ulaştı.

Eliptik tabana sahip dikey silindirik bir kap olan reaktör basınç kabı, nükleer güç santralinin işletme aşamasında içinde nükleer yakıt içeren çekirdeğin yanı sıra, kontrol ve koruma sistemlerine ait cihazlar ile kontrollü nükleer reaksiyon ve ısı enerjisinin soğutma suyuna aktarımını sağlayan farklı yapısal parçaların bulunduğu büyük boyutlu bir ekipman olma özelliğini taşıyor.

Akkuyu NGS'nin 3. güç ünitesine ait reaktör basınç kabı, Rosatom'un makine bölümü olan Atommash tesisinde üretildi. Nakliye ambalajı ile birlikte toplam ağırlığı 347,5 ton, uzunluğu 11,45 m, genişliği ise 5,7 m olan reaktör basınç kabı, 2023 yılında Rosatom imalat tesisinde üretilen beşinci reaktör oldu.

Rosatom bu imalat hacmine ulaşmasıyla birlikte nükleer enerji tarihinde bir rekora da imza atmış oldu. Şu anda dünyanın en büyük nükleer teknoloji ihracatçısı konumunda olan Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom, Rusya dışında 7 ülkede nükleer tesislerin seri inşaatını yürütmeye devam ediyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergey Butckikh konu ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Zorunlu olan giriş kontrolü prosedürlerinin tamamlanmasının ardından reaktör basınç kabı, montajını yapacak uzman ekiplerine teslim edilecek. Bu ekipman, üretimi sırasında 300'e yakın farklı denetim ve kontrol işleminden geçirilmektedir. Reaktör, özel koşullar altında işletilir. İşletme sırasında reaktörün sızdırmazlığı, yakıtın güvenli bir şekilde yeniden yüklenmesi ile reaktör tesisinin 60 yıldan fazla hizmet ömrü boyunca çalıştırılmasını sağlamalıdır."

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 9 TÜMÜ
  • turkiye sevdalısı 1 yıl önce Şikayet Et
    Memlekette yapılan her hayırlı işte. Bu hazımsızlık niye? Arkadaş bir hün. Ama bir gün memleket yararına olabilecek bir işe evet diyin
    Cevapla
  • ismail 1 yıl önce Şikayet Et
    Onadamı karşı çıktınız
    Cevapla
  • Ali70100 1 yıl önce Şikayet Et
    Fransa'da 15 senedir bitmeyen nükleer santral var (EPR projesi), adı üstünde nükleer santral mütahitlerin yaptığı beton mezarlığı değil.
    Cevapla
  • Nokta 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu santral işi çoook uzadı. Bitmeyecek gibi geliyor
    Cevapla
  • ömer GÜNAYDIN 1 yıl önce Şikayet Et
    ömer Günaydin der ki...nukleer silah için ilk aşama bu...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR