Avrupa Yatırım Bankasından Türkiye'ye 400 milyon avro kredi

Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Türkiye'de 6 şubatta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki su ve atık su altyapısının onarılmasına yönelik 400 milyon avroluk kredi sözleşmesi imzalandığını bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.11.2023 10:19 GÜNCELLEME 16.11.2023 10:19 EKONOMİ
Avrupa Yatırım Bankasından Türkiye'ye 400 milyon avro kredi
Avrupa Yatırım Bankasından Türkiye'ye 400 milyon avro kredi

Avrupa Birliği'nin (AB) kalkınma bankası olarak faaliyet gösteren Lüksemburg merkezli AYB, İlbank'ın deprem sonrası yeniden inşa projelerini desteklemek üzere Türkiye'ye kaynak sağlanacağını açıkladı.

Açıklamada, "AYB, Türkiye ile 400 milyon avro değerinde bir kredi sözleşmesi imzaladı. AB'nin tam teminatı altında olan kredi, 6 Şubat 2023'te ülkenin güneydoğusunu sarsan depremlerden etkilenen şehirlerdeki su ve atık su altyapısının onarılmasına destek sağlayacak." ifadesi yer aldı.

Kredinin AYB'nin AB sınırları dışında faaliyet gösteren kolu olan AYB Global tarafından sağlanacağı ve İller Bankası aracılığıyla kullanılacağı aktarılan açıklamada, kredi anlaşmasının depremden etkilenenleri destek için 20 Mart'ta Brüksel'de gerçekleştirilen, AB ve üye ülkelerin 3,6 milyar avro taahhütte bulunduğu bağışçılar konferansı çerçevesinde sağlanacağı ifade edildi.

AYB kredisiyle desteklenen projenin, yıkıma uğrayan bölgelerde su ve atık su altyapısının rehabilitasyonu, inşası ve genişletilmesini kapsadığına işaret edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AB Komisyonunun Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, "Avrupa Yatırım Bankası'nın AB'nin garanti desteği ile şubat ayındaki yıkıcı depremlerin ardından etkilenen belediyeleri desteklemek üzere bu önemli mali katkıyı sağlamasını memnuniyetle karşılıyorum." ifadesini kullandı.

Varhelyi, kredinin, AB'nin Türkiye'de depremden etkilenenlere gösterdiği dayanışmanın tezahürü olduğunu belirterek, afetzedeler için, AB ve üye ülkelerin 1 milyar avrosu AB bütçesinden hibe olmak üzere, 3 milyar avronun üzerinde bir taahhütte bulunduğunu hatırlattı.

İlbank Genel Müdürü Recep Türk de şunları kaydetti:

"Depremin ardından İlbank, deprem bölgesini desteklemek üzere uluslararası finans kuruluşlarıyla finansman müzakerelerine başladı. Müzakereler kapsamında, birisi Avrupa Yatırım Bankası olmak üzere, dört kuruluş ile anlaşmaya varıldı. Bu bağlamda, Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AYB arasında 400 milyon avroluk kredi anlaşmasının imzalanması, finansman paketinde yer alan ve İlbank tarafından yürütülecek olan projeler için büyük önem arz ediyor."

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR