İki dünya devi tarih verdi: 'Türkiye'ye 75 milyar dolar gelecek

BNP Paribas ve Deutsche Bank, Türkiye için peş peşe açıklama yaptı. Dünya devleri Türkiye için 2024 yılını işaret ederken, BNP Paribas raporunda, Türk ekonomisine 75 milyar dolarlık giriş olabileceği tahmininde bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 16.11.2023 14:13 GÜNCELLEME 16.11.2023 14:27 EKONOMİ
İki dünya devi tarih verdi: 'Türkiye'ye 75 milyar dolar gelecek
İki dünya devi tarih verdi: 'Türkiye'ye 75 milyar dolar gelecek

BNP Paribas, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) son aylarda yaptığı para politikası düzenlemesinin ardından Türk tahvillerinin daha cazip hale geldiğini bildirdi. BNP Paribas'ın raporunda, politika faizleri ve yerel mevduat faizlerinin, enflasyon beklentilerine karşı pozitif beklenen reel faiz oranları sağlayacak şekilde halihazırda yeterince ayarlandığı aktarıldı.

PEŞ PEŞE TÜRKİYE MESAJI

Raporda, TCMB'nin son aylarda para politikasında yaptığı düzenlemesinin ardından Türk tahvillerinin daha cazip hale geldiği belirtildi.

Türkiye'nin mali finansman ihtiyaçlarının özellikle 2024'ün ilk çeyreğinde yüksek olduğuna işaret edilen raporda, ancak Hazine'nin artan nakit dengesi ve iyileşen mali performansının arz risklerini azalttığı kaydedildi.

Raporda, kış aylarına girerken TCMB'nin döviz rezervlerini iyileştirmesinin ve borç çevirme oranlarının yüksek olmasının kur şokunun ani riskini azalttığı ifade edildi.

Uzun vadeli tahvil faizlerinin TCMB'nin kredibilite açığının kapanmakta olduğuna ve piyasaların pozitif reel faiz ortamının uzun süreli olacağını fiyatladığına işaret ettiği belirtilen raporda, "Bu durum, piyasaların TCMB'nin politika sıkılaştırmasını geçici bir hamle olarak fiyatlamaktan vazgeçtiğini ve uzun vadede daha ortodoks bir para politikası olacağını hesaba katmaya başladığını gösteriyor." değerlendirmesi yapıldı.

BNP Paribas

75 MİLYAR DOLARLIK SERMAYE GİRİŞİ TAHMİNİ

Raporda, "Tarihsel ortalamalara kademeli olarak geri dönüleceği varsayımı altında yaklaşık 75 milyar dolarlık bir sermaye girişi olabileceğini hesaplıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

BNP Paribas'ın raporunda, "KKM hesaplarındaki azalışa rağmen döviz mevduatlarının artmıyor, döviz mevduatlarındaki artış da zorunlu karşılıklar veya bankalarla swap kanalıyla TCMB rezervlerine yansıyor, resmi rezervler son 3 ayda KKM stokundaki önemli düşüşle birlikte artıyor ve bu durum KKM politikasının başarılı bir şekilde uygulandığını gösteriyor." ifadelerine yer verildi.

Deutsche Bank

DEUTSCHE BANK DA AÇIKLAMIŞTI

Deutsche Bank da hafta başında paylaştığı bilgi notunda, Türk tahvillerinin 2024'te en iyi performans gösteren gelişmekte olan tahviller arasında yer alabileceğini bildirmişti.

Deutsche Bank'ın bilgi notunda, halihazırda görülen yeniden fiyatlamaya ve son dönemdeki agresif faiz artışlarına rağmen Türk tahvil piyasasına yeniden girmek için henüz çok erken olduğu belirtildi.

Yapısal olarak biraz daha iyimserliğe dönebilmek için henüz birkaç ay daha olduğu aktarılan bilgi notunda, "Türk yerel tahvillerinin 2024'te en iyi performans gösteren gelişmekte olan yerel tahvil piyasaları arasında olacağına inanıyoruz." ifadesi kullanıldı.

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 34 TÜMÜ
  • İyimser 5 ay önce Şikayet Et
    Biz içimizde birlik olsak biz bunlara kredi verir yada vermeyiz. Paraları kendilerinin olsun . Gelen para kılçıklıdır. Bizim boğazımdan geçmez. Fabrikatoru, esnafı işçisi, birbirimize samimi olalım bak neler oluyor.
    Cevapla
  • ASABİ 5 ay önce Şikayet Et
    Yalan söylüyorlar, çünkü bunlar Türkiyenin iyiliğini istemez, bunlar bizi övüyorsa bilinki kötü giden birşeyler var.
    Cevapla
  • Sari 5 ay önce Şikayet Et
    İçerdeki hainler/yalancılarin hepsi dışarıya kaçtı ya onlardir bunlar ordanda karistirmaya çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Sari 5 ay önce Şikayet Et
    İçerdeki hainler/yalancılarin hepsi dışarıya kaçtı ya onlardir bunlar ordanda karistirmaya çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Okur 5 ay önce Şikayet Et
    Maşallah inşallah çok şükür.. paralar geliyor ..benim emekli ikramiyesi yatmadı..inşallah bu para gelince yatar..
    Cevapla
  • German 50 5 ay önce Şikayet Et
    Bir şey Satmayin
    Cevapla
  • Tahsin 5 ay önce Şikayet Et
    Tasarruf tepeden başlamadıkça iyi bir denetim olmadıkça trilyon gelse ne olur ülkede 52 bin mahalle muhtarı var bir işe yaradığı yok ilçelerde kaymakamlık var Belediye var nüfus dairesi var sosyal daire var muhtar ne yapar ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR