Türkiye'den 'hızla artan tehdide' 'milli' çözüm: Bunu yapan sadece 5 ülke var!

Çatışma ortamlarının giderek arttığı bugünlerde harp sahasının dinamiklerinde de ciddi değişiklikler yaşanıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, yerli/milli imkanlarla dalgıç terörist tehdidine çözüm üretebilen dünyadaki 5 ülkeden biri

ABONE OL
GİRİŞ 16.11.2023 15:53 GÜNCELLEME 16.11.2023 15:53 EKONOMİ
Türkiye'den 'hızla artan tehdide' 'milli' çözüm: Bunu yapan sadece 5 ülke var!
Türkiye'den 'hızla artan tehdide' 'milli' çözüm: Bunu yapan sadece 5 ülke var!

Kimi kritik teknolojilerin daha ulaşılabilir olması onların yaygınlaşmasını da beraberinde getirdi. Bu gerçeklik harp sahasının sadece bugününe değil yakın geleceğine de şimdiden damga vurdu.

Milyonlarca dolar değerinde tankın 100 dolardan ucuz bir drondan atılan mühimmatla, bir donanmanın en kritik gemilerinin son derece basit insansız kamikaze platformlarla denklem dışına çıkarılması akla ilk gelen örnekler.

STRATEJIK TESİSLER DE ‘ÖNCELİKLİ HEDEF’

Yalnızca bunlar da değil… Her ne kadar tehdit unsuru özellikle askeri açıdan ele alınsa da aslında son yıllarda yaşanan kimi olaylar sivil ancak son derece stratejik hedeflerin de terör unsurları tarafından kolayca hedef alınabileceğini ortaya koydu.

Bu noktada akla gelen ilk örneklerden biri dünyanın en önemli enerji şirketlerinden biri olan Suudi Aramco’ya yapılan saldırılardı. Dronlarla yapılan saldırı Suudi Arabistan'ı petrol üretiminde günde yaklaşık 5,7 milyon varil kayba uğratmış, petrol fiyatlarını ise yüzde 20 artırmıştı.

ASIMETRIK SAVAŞ SUYUN ALTINA TAŞINIYOR

Her ne kadar ağırlıklı olarak bu sıralar dronlar, kamikaze insansız hava araçları ya da kamikaze insansız deniz araçları öne çıksa da arka planda kesinlikle üzerine düşünülmesi gereken unsurlardan biri de dalgıç teröristler…

Suyun altındaki tehlikeleri tespit edebilmek başlı başına zorlu bir süreç. Bir de buna çok kısıtlı bir zaman içerisinde ‘müdahale edebilme’ mecburiyeti de eklendiğinde iş daha da karmaşık bir hale geliyor.

Bugün ABD gibi donanma açısından dünyanın bir numarası olarak kabul edilen ülkenin dahi Basra Körfezi başta olmak üzere kimi alanlarda ne tür zorluklar yaşadığı biliniyor. Buna son dönemlerde Rusya’nın Karadeniz’de en güvenli olduğunu düşündüğü limanlarda uğradığı saldırıları ya da Avrupa için hayati önemdeki doğal gaz boru hatlarına yapılan sabotajları eklediğinizde fotoğraf daha da netleşiyor.

TÜRKIYE BU TEHDIDE ARAS-2023 ILE YANIT VERDI

Dalgıç eğitimi verdiğiniz bir terörist, oldukça basit bir patlayıcı ile sizin en önemli savaş geminizi oyun dışı bırakabileceği gibi limanlarda yer alan stratejik noktalarınızı da hedef alabilir.

Bu noktada, Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili olan, nükleer santral projesinde sona gelen, Karadeniz kıyısında çok büyük bir doğal gaz depolama merkezi kuran, ülkenin dört bir yanında çok büyük barajları olan bir ülke için dalgıç tespit sonarları haliyle büyük anlamlar taşıyor.

Dünyada dalgıç terörü tehdide karşı çalışmalar elbette var. Ancak böyle bir sistemi yapabilen ülke sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Türkiye de dünyada bu teknolojiye sahip sayılı ülkeden biri.

Milli Savunma Bakanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde ARMELSAN tarafından geliştirilen Aras-2023 Dalgıç Tespit Sonarı, su altından gelen kapalı/açık devre solunum sistemli dalgıçları ve dalgıç intikal vasıtalarını tespit edebiliyor.

DAHA FARKLI SONARLARIN DA ILK ADIMI OLACAK

Aras-2023 tehditleri 1 kilometre mesafeden otomatik olarak algılıyor. Bir dalgıcın hızı göz önüne alındığında bu sistem kullanıcıya yaklaşık yarım saatlik bir müdahale süresi kazandırmış oluyor.

Yerli/milli imkanlarla üretilen Aras-2023 dalgıç tespit sonarı Türk Donanması’nın gözbebeği TCG Anadolu’nun üzerinde de yer alıyor. Bu sistemin ayrıca MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi kapsamında üretilecek olan 6, 7 ve 8’inci gemilerde kullanılacağı da biliniyor.

Türkiye, aslında Aras-2023 ile çok değerli bir yolculuğun ilk ve belki de en kritik adımlarından birini de atmış oluyor. Çünkü ARMELSAN milli imkanlarla bir ‘sonar ailesi’ ortaya koyuyor ve Aras-2023 ilk ürün olarak dikkat çekiyor. Bu durum, gelecek dönemlerde farklı tiplerde, farklı görevler üstlenebilecek sonarların da üretileceği anlamına geliyor.

KAYNAK : TRT HABER | SERTAÇ AKSAN
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Adlar 1 yıl önce Şikayet Et
    Ya bu Türkiye nerdeydi 75 Senemiz boṣunami ğitti Ṣavaṣ da yapmadik ne oldu sade bir kipris
    Cevapla
  • konuk 1 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel haberler bunlar gurur duyuyorum, başarılar diliyorum.
    Cevapla
  • Hakkı An 1 yıl önce Şikayet Et
    TUZAK. Üretici kim; KOÇLAR, İngiliz ve MERİCANLAR su altında size göz açtırmaz. Teknoloji şişirildiği kadar değil. Alabiliyor musunuz İngiliz SONARINI, ki İngiltere ile ABD kıyıları arasında uçan kuşa kadar haberdar oluyor.. Bu onun yanında taş devri silahı ok-yay-balta.
    Cevapla
  • Sabitak 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim bir kez de taktir edin, sevinin bu ne düşmanlık, batı hayranlığınıda bırakın, senin batılı hayranların şu an İsrail katiliyle birlikte bebekleri katlediyorlar.
    Cevapla
  • Doğrucu 1 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyide biliyon be kardeş verdiğin bilgiler için teşekkür ederiz
    Cevapla
  • Asım 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu istihbaratı Nereden aldın, sorabilir miyim? Yoksa kafandan Hayal mi kuruyorsun?
    Cevapla
  • Aytek 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcınız olsun yiğitler
    Cevapla
  • ugur 1 yıl önce Şikayet Et
    Güzel işler oluyor , bizim mühendisler icraat daha fazla olmalı , kimse de bulunmayan işlet yapmalıyız , araba batarya internet içtiğimiz su bile Türk malı değil . Sonra millet para nerde diye kızıyor , icraaat
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR