Dolandırıcılardan yeni yöntem: EPDK devreye girdi

EPDK, son günlerde sosyal medyada da yayılmaya başlayan “kar ortaklığı modeline dayalı yenilenebilir enerji kaynaklardan elektrik üretme” iddiasındaki dolandırıcılık amaçlı reklamlara karşı vatandaşlara 'dikkatli olun' uyarısında bulundu.

ABONE OL
GİRİŞ 18.11.2023 10:23 GÜNCELLEME 18.11.2023 10:24 EKONOMİ
Dolandırıcılardan yeni yöntem: EPDK devreye girdi
Dolandırıcılardan yeni yöntem: EPDK devreye girdi

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK), yapılan açıklamada, bilindiği üzere ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretimi; mevcut yasal mevzuatımız kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen ihaleler, EPDK tarafından yürütülen lisanslı elektrik üretimi başvuru süreçleri ve yine EPDK düzenlemeleri kapsamında kişilerin kendi tüketimlerini karşılamasını mümkün kılan lisanssız elektrik üretim faaliyetleri kapsamında devam ettiği hatırlatılarak, "Belirtilen bu metodlarda yatırım yapmak isteyen tüm kamu ve tüzel kişiler ile gerçek kişilerin yerine getirmesi gereken çeşitli yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu yükümlülüklerin yanı sıra elektrik üretim faaliyetleri de ilgili kurumlarımız tarafından titizlikle takip edilmekte ve denetlenmektedir" denildi.

Son günlerde özellikle yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimine dayalı, ‘saadet zinciri’ benzeri yapılanmalar kurarak kar ortaklığı modeli üzerinden vatandaşları yanıltıcı girişimlere dair şikayetlerin kurumlarına ulaştığı vurgulanarak şöyle denildi:

"Unutulmalıdır ki lisanssız elektrik üretiminin sınırları ve kapsamı bellidir, hedefi de tüketilen elektriğin üretilmesidir ve bir kar ortaklığı modeli söz konusu değildir.

Vatandaşlarımızın lisanslı elektrik üretimine yönelik yatırım yapma süreçlerinde ise mutlak surette bahse konu şirketlerin lisans durumunu kurumumuzun internet sayfasından kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu şirketlerin elektrik üretim lisansı yoksa Türkiye’nin hiçbir noktasında elektrik üretim faaliyetinde bulunması mümkün değildir. Ayrıca hiçbir şirket elektrik üretim lisansı haricinde (tedarik, iletim, dağıtım gibi) başka lisanslarla da elektrik üretim faaliyetinde bulunamaz. Kurumumuz lisans süreçlerini ve şirket yükümlülüklerinin yerine getirilip getirilmediğini titizlikle takip etmekte ve kamuoyu ile paylaşmaktadır.

Son günlerde sosyal medyada da yayılmaya başlayan “kar ortaklığı modeline dayalı yenilenebilir enerji kaynaklardan elektrik üretme” iddiasındaki dolandırıcılık amaçlı reklamlara karşı vatandaşlarımızın dikkatli olması, bu şirketlerin elektrik üretim lisansı yoksa mutlak surette yatırımdan kaçınılması gerekmektedir. Kurumumuz tarafından ilgili reklamlara yönelik gerekli adli ve hukuki süreçler başlatılmıştır."

KAYNAK : İHA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Tabi biz dikkatli olalım da. Hani biraz da siz bu suçları işleyenleri şiddetle cezalandırsanız da bu tür yollara tevessül etmeye cesaret edemeseler olmaz mı?
    Cevapla
  • Cumhur 5 ay önce Şikayet Et
    Nasihat vereceğine cezaları arttırın ve uygulayın. Rızamız olmadan telefon bilgilerimizi ele geçirenler, abonelik için halen telefonla aramaya devam ediyor. Kesilen cezanın yarısını devlet mağdura versin.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    hangi bir reklamı ve indirli diye ilanlara bakmışsınız bayım. İnternet'e dolandırıcı dolu hanginiz baktınız çünki zamanınız yok.
    Cevapla
  • aslında 5 ay önce Şikayet Et
    Yani 2 aydır TPAO TOGG BOTAS kar ortaklığı diye ukrayna merkezli bir reklam dolandırıcılığı var ki artarak genişleyerek reklam veriyor ve bildirmeme rağmen bunlara karşı bir operasyon yok.
    Cevapla
  • Sakarya 5 ay önce Şikayet Et
    Bu millet te kolay para kazanma egosu oldukça dolandırıcılık her daim olur öyle düşünüyorum
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR