Gönül: 100'e yakın halka arz dosyası var

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, halka arz dosya sayısının 100'e yakın olduğunu söyledi. Gönül, "100 halka arza onay çıkmaz. Bu yıl 50 civarında bitiririz" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 20.11.2023 14:25 GÜNCELLEME 20.11.2023 14:25 EKONOMİ
Gönül: 100'e yakın halka arz dosyası var
Gönül: 100'e yakın halka arz dosyası var

SPK Başkanı Gönül, son bir yıldır hızla artan borsada yatırımcı sayısını ve halka arzları değerlendirdi. 

Gönül, kurulun önündeki halka arz dosya sayısının 100'e yakın olduğunu bildirdi. "100 başvuru var diye, gelecek sene 100 halka arza onay çıkmaz. Bu yılı 50 civarında bitiririz, gelecek yıl talebe bakar ona göre değerlendiririz" dedi.

Gönül, kendileri için bir diğer önemli konunun da halka arzın büyüklüğü olduğunu vurguladı. “En büyük halka arzlardan birisi 6,8 milyar lira ile yapıldı. Bekleyen daha büyük halka arzlar da var. 6,8 milyar liralık halka arza 2,5 kat talep geldi. Bunlar bizim için gösterge. Küçük arzlarda talep sıkıntısı yaşamıyoruz. Özellikle bireysel yatırımcıya eşit dağıtım talebi dengeliyor ama büyüklerde bunları çok iyi gözlemlememiz lazım.” değerlendirmesini yaptı.

BORSAYA YATIRIMCILARINI UYARDI

Türkiye’deki borsa akımı, temel yatırım bilgisi olmayan binlerce kişinin de bu alana yönelmesine yol açarken bu durum SPK’ye gelen şikayetleri de artırdı.

Gönül, bu konudaki örneklere  de değindi. “Meselâ diyor ki ‘endeks yükseliyor, benim hissem düştü.’ Şimdi, yatırımcı mantığıyla bakmak zorundasınız. Haber akışına, teknik ve temel analizlere bakmanız lazım. Yani “ben paramı koyayım, devlet de garanti versin” diyorsanız gidip tahvil alacaksınız. ‘Arkadaşım söyledi aldım, para kaybettim, kim ödeyecek’ diyenden, aldığı hisseyi bize şikâyet ederken o hissenin adını yanlış yazana, kodu benzediği için yanlış hisse alıp parasını bizden geri isteyene kadar... Bunun için ‘profesyonellerden yardım alın’ diyoruz” diye konuştu.

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR