Gültepe, MB'nin reeskont adımını değerlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Merkez Bankası'nın ihracat reeskont kredisinde iskontoyu azami yüzde 25,93'te sabit tutma kararını Haber7'ye değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.11.2023 17:13 GÜNCELLEME 24.11.2023 20:12 EKONOMİ
Gültepe, MB'nin reeskont adımını değerlendirdi
Gültepe, MB'nin reeskont adımını değerlendirdi

Merkez Bankası, ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirerek, iskonto oranını azami yüzde 25,93'te sabit tuttu. Karar, ihracatçılar tarafından memnuniyetler karşılandı. Haber7'ye konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, Merkez Bankası'nın kararını takdiri şayan karşıladıklarını belirtti.

"MB'NİN KARARINI TAKDİRİ ŞAYAN KARŞILIYORUZ"

Merkez Bankası'nın kararının ekonomi yönetimimizin üretim ve ihracata ne kadar destek verdiğini gösteren bir karar olduğunu belirten Gültepe, politika faizinin yüzde 40'a yükseltildiği bir dönemde mevcut üretici ve ihracatçı ve uzun vadeli yatırımlarda olan faiz oranlarının değişmemesinin kendileri açısından çok önemli olduğunu söyledi. Gültepe ayrıca krediye ulaşma noktasında hiçbir problem kalmadığını da ifade etti. "Merkez Bankası başkanımıza çok teşekkür ederiz" dedi. 

TÜRKİYE'NİN 2023 İHRACAT PERFORMANSI

Deprem felaketinin ve jeopolitik risklerin yaşandığı bir dönemde ihracatın çabuk toparlandığına işaret eden Gültepe, özellikle Avrupa'daki taleplerin azalmasını da göz önünde bulundurulduğunda Türk ihracatçısının iyi bir performans sergilediğini belirtti. Gültepe, "Cumhuriyeti'mizin 100'üncü yılında 2020 yılının üzerinde bir rakamın bizi mutlu etmesi gerekiyor. Tabii isterdik yüzde 10'un üzerinde bir büyüme olsun ama jeopolitik riskler ihracatçının da performansını etkiledi ama yine de üretimin ve ihracatın  durmadığı çarkların döndüğü bir yılı geride bırakacağız" diye konuştu. TİM Başkanı, 2023'ün tamamında toplamda 255 milyar doların üzerinde bir ihracat gerçekleştireceklerini söyledi.

TÜRKİYE İNOVASYON HAFTASI

Bu yıl 13. düzenlenen "Türkiye Innovation Week" İstanbul'da gerçekleştiriliyor. Etkinliğe ilginin yoğun olduğuna dikkat çeken Gültepe, "Bu etkinlik kapsamında amacımız kilogram başına ihracat değerini ilk etapta 2 dolar, daha sonrasında 3 dolara çıkarmak. Bunu yapabilmemiz için katma değerli üretimi artırmamız gerekiyor, bunun için de iş insanlarımızın ufkunu açmaya çalışıyoruz" diye konuştu. Türkiye'yi inovasyon üssü yapmak istediklerini belirten Gültepe, gelecek dönemde yapacağımız yatırımlarla İstanbul'un inovasyon üssü olacağını vurguladı.

 

Derya Yüce Haber7.com - Editör-Muhabir
Haber 7 - Derya Yüce

Editör Hakkında

YORUMLAR 4
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    keske biz garibanlar da teşekkür edebilseydik.
    Cevapla
  • Qwerty 5 ay önce Şikayet Et
    Mükemmel. Mükkemmel ötesi. Harika. Nefis. Ihracatçılar için bulunmaz nimet. Dolarda almış basini gidiyor. Yaşasın MB .
    Cevapla
  • %100TÜRK. 5 ay önce Şikayet Et
    Paranın kokusunu bile almak adamları mest ediyor. Takdire şayan.
    Cevapla
  • E. T, 5 ay önce Şikayet Et
    KARDEŞİM TİM MİM BUNLARIN KEYFİ YERINDE ZATEN SIZ ASGARI ÜCRETLİYE VE EMEKLİYE BIR YOL BULUN. Neden anlamak istemiyorsunuz bunları?
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR