Bu sabah milyonlarca kişinin telefonu aynı anda çaldı: işte sinsi planın perde arkası

Bu sabah Türkiye genelinde milyonlarca kişi cep telefonlarına gelen "Adabeyan kargo gönderiniz yola çıktı" mesajıyla uyandı. İşin arkasındaki dolandırıcılık planı ortaya çıktı.

ABONE OL
GİRİŞ 30.11.2023 13:33 GÜNCELLEME 30.11.2023 13:52 EKONOMİ
Bu sabah milyonlarca kişinin telefonu aynı anda çaldı: işte sinsi planın perde arkası
Bu sabah milyonlarca kişinin telefonu aynı anda çaldı: işte sinsi planın perde arkası

Konunun uzmanları gelen mesajı açıp gönderilen apk dosyasını indirenlerin her hangi bir banka uygulaması ya da e devlet uygulamasını açmadan önce telefonlarını fabrika ayarlarına geri döndürmelerinin sağlık olacağını belirtti.

TEDİRGİN EDEN MESAJ

Milyonlarca cep telefonu kullanıcısına bu sabah saatlerinde bir alışveriş sitesinin de ismi ve uygulaması taklit edilerek "SMS ile gönderilen Adabeyan kargo gönderiniz yola çıktı, kargo takip '745566511323' numarası" şeklindeki mesaj tedirginliğe yol açtı.

Dolandırıcılık furyası olarak nitelendirilen mesajı merak edip açanların ve uygulamayı yükleyin şeklindeki linke tıklayıp gönderilen apk dosyasını indirenler dolandırıcıların açık hedefi haline geliyor. Apk dosyası ile cep telefonuna gizli bir program kuran dolandırıcılar bundan sonra sadece kullanıcının her hangi bir banka uygulamasını açmasını bekliyor ve açtığında da tüm bankacılık işlemlerini kopyalayıp hesaplarını rahatlıkla boşaltabiliyor.

BİLİŞİM UZMANLARI UYARIYOR

Bilişim uzmanları, bu tür mesajlara tıklamamak konusunda vatandaşları uyarıyor. Uzmanlara göre Kasım ayı indirimleri sebebiyle artan online alışveriş ve kargo dağıtımlarının rekor kırması, dolandırıcıların da ilgisini çekti ve bu tür sahte mesajların yayılmasına yol açtı. Uzmanlar, bu linklerin kişisel bilgilerin ele geçirilmesine yol açabileceği konusunda uyarıyor ve bu linklere tıklanmaması gerektiğini vurguluyor.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 134 TÜMÜ
  • Köydenindim 4 ay önce Şikayet Et
    Benim kargom gelmedi size gelen teslim edilen kargo oldu mu
    Cevapla
  • grçk 4 ay önce Şikayet Et
    Siz elinizdeki telefonu yeni alip kurarken hiç kullanıcı sözleşmesini okudunuz mu telefon şirketi sizin tüm verilerinizi Türk hukukunun geçmediği ülkelerde saklayacağım diyor. biz onay verdiğimiz gibi bu telefonların satılmasına Türkiye de izin de veriliyor.
    Cevapla
  • grçk 4 ay önce Şikayet Et
    Önüne çıkan her linke tıklayan adam da bunca dolandırıcılık haberine karşı hala acaba demiyorsa bir zahmet cezasını çeksin.
    Cevapla
  • Misafir 4 ay önce Şikayet Et
    Oparatörlere ceza yazmak lazım benim numaramı ne hakla veriyor
    Cevapla
  • Vatandaş 4 ay önce Şikayet Et
    Dolandırıcılara ağır ceza verilmeli özellikle organize dolandırıcılık, idam edilip organları işe yarayabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR