Tek başına Türkiye'nin yüzde 10 ihtiyacını karşılayacak! Kilit rol oynuyor

Türkiye'nin tek başına yüzde 10 elektik ihtiyacını karşılayacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) 29 Ekim 2024'de devreye alınması öngörülüyor.

ABONE OL
GİRİŞ 04.12.2023 17:00 GÜNCELLEME 04.12.2023 18:19 EKONOMİ
Tek başına Türkiye'nin yüzde 10 ihtiyacını karşılayacak! Kilit rol oynuyor
Tek başına Türkiye'nin yüzde 10 ihtiyacını karşılayacak! Kilit rol oynuyor

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener, Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınma yolunda enerji kaynaklarını etkin kullanması gerektiğini belirterek, nükleer enerji olmadan yeşil dönüşümün mümkün olmayacağını dile getirdi.

İlk nükleer reaktörünü gelecek yıl devreye almayı planlayan Türkiye'nin bu alandaki hedeflerini AA muhabirine değerlendiren Akyener, nükleer enerji santrallerinin diğer kaynaklara göre avantajlı olduğunu ifade etti.

TEK BAŞINA TÜRKİYE'NİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK! KİLİT ROL OYNUYOR

Akyener, ülkede enerji talebinin giderek artacağına işaret ederek, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte enerji talebinin karşılanmasında nükleer enerjinin önemli rol oynayacağını söyledi.

Elektrik tüketimi 1 birim olan hanelerin elektrikli araçla birlikte tüketiminin 4 birime çıkabileceğine işaret eden Akyener, "Bu, elektrik talebinin de çok ciddi anlamda artması anlamına geliyor. Yükselen enerji talebi, kapasite faktörü düşük olduğu için sadece güneş enerjisi santralleri (GES) ya da rüzgar enerjisi santralleri (RES) ile karşılanamaz." değerlendirmesinde bulundu.

Akyener, "Türkiye yenilenebilir enerji alanında büyük hamleler yapmaya devam edecek, ancak nükleersiz yeşil dönüşüm mümkün değil. Nükleer enerji santralleri kesintisiz baz yük ihtiyacını karşılayacak elektriği sağlayabiliyor. Bu sebeple nükleer enerjiye yüksek miktarda yatırım yapmak gerekiyor. Türkiye büyüme hedeflerinden de taviz vermeyecek. Ülkenin ciddi anlamda enerji açlığı var. Enerji açlığımızı kontrol altına alabilmek için nükleer olmazsa olmaz." değerlendirmesinde bulundu.

"GÜNEŞİN YERİNİ MİKRO NÜKLEER ALABİLİR"

Yenilenebilir enerjide Türkiye'nin büyük potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Akyener, söz konusu kaynakların verimini artırmak için depolama teknolojilerinden destek alındığını ifade etti.

Akyener, depolama teknolojilerine yoğun ilgi olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de depolamalı GES ve RES kurulması için büyük talep oluştu. Bundan faydalanacaksınız tabii ama uzun vadeli projeksiyonlara baktığınızda depolamanın da bir sınırı var." dedi.

Depolamaya rağmen güneşin kapasite faktörünün düşük kaldığını belirten Akyener, bu aşamada 300 megavat kurulu güce kadar küçük modüler reaktörler ve 10 megavat gücün altındaki mikro reaktörlerin tercih edilebileceğini söyledi.

Akyener, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye yenilenebilir teknoloji ihraç eden bir ülke olmayı hedefliyor. Bu bağlamda Türkiye'nin deniz üstü rüzgar türbinlerine, türbin teknolojilerine çok yatırım yapması gerekiyor ama ondan da önemlisi küçük modüler nükleer ve mikro nükleer reaktörlere yatırım yapılması gerekiyor ve bu alanda kabiliyetlerin daha çok geliştirilmesi gerekiyor. Özellikle mikro reaktörlerdeki maliyetler düştüğünde güneşin yerini tamamen mikro nükleer alabilir. Bunlar halledilebilirse Türkiye karbon yoğunluğu noktasında çok ciddi yol katetmiş olacak."

TÜRKİYE'NİN İLK NÜKLEER ENERJİ SANTRALİNDE İNŞAAT DEVAM EDİYOR

Mersin'de inşaatı devam eden ve Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olma özelliği taşıyan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) tam kapasite devreye girdiğinde, yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üreterek Türkiye'nin elektrik talebinin yüzde 10'unu tek başına karşılayabilecek. Toplam 4 üniteden oluşacak ve 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip olacak santralin ilk ünitesinin 29 Ekim 2024'de devreye alınması öngörülüyor.

Akkuyu NGS'den sonra Sinop ve Trakya'da da nükleer enerji santralleri planlanıyor.

Türkiye'nin 2053'e kadar karbon nötr hedefine ulaşmada nükleer enerji önemli rol üstleniyor. Bu kapsamda, büyük ölçekli santrallere göre daha hızlı ve düşük maliyetle devreye giren küçük modüler reaktörler ve mikro nükleer reaktörlere yönelik lisanslama ve teknolojik gelişim sürecine ilişkin çalışmalar da yürütülüyor.

Ulusal Enerji Planı çerçevesinde 2035'e kadar enerji portföyüne 7,2 gigavat, 2050 sonuna kadar 20 gigavatın üzerinde nükleer enerji kapasitesi eklenmesi hedefleniyor.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 20 TÜMÜ
  • Kaan 11 ay önce Şikayet Et
    Dünyada bir başka örneği olmayan akkuyu nükleer santrali
    Cevapla
  • Sivas 11 ay önce Şikayet Et
    Bu beğenmiyen zihniyet varya onlar alışık değil böyle işlere onlara eşsek heykeli ne olduğu anlamsız heykeller putlar dikeceksin onu çook severler hava
    Cevapla
  • Türk 11 ay önce Şikayet Et
    Hayırlı olsun.. Ama enaz 10 adet daha yapılmalı..
    Cevapla
  • Hüseyin 11 ay önce Şikayet Et
    Atom zetrali yapmislar,Ruslarla beraber.Bildigimiz bukadar.Hangi imkanlarla Finanz edildi,cevrilen elektrik bizimmi yoksa bizemi saticaklar ?yakilan Atom cöpünü kim-nereye aticak-sakliyacak ?Cöpü yüksek riskli ve pahali oldugunuda göz önüne alinmasi gerek.Nerde sakliyacaksin deprem devletinde ?
    Cevapla
  • DEVAMMM 11 ay önce Şikayet Et
    Sen düşünme o kıt aklınla bunlari devlet aklı herşeyi düşünür,yoksa adi devlet olmazdi demi.
    Cevapla
  • Efe 11 ay önce Şikayet Et
    Fransa 70 tane nükleer santrali nasıl çeviriyorsa biz de öyle yapıcaz. Sizin maksat tırı vırı. Yok göçmen kuşlar nereye göçecek, yok armudun sapı yok üzümün çöpü. Allah sizin zihniyete fırsat vermesin.
    Cevapla
  • Afk 11 ay önce Şikayet Et
    Elin gavuru nasıl yapıyorsa bizde öyle yaparız gavura hizmet edenler rahat olsun
    Cevapla
  • BABACIĞIM 11 ay önce Şikayet Et
    En az 10 tane daha yapalım kurun bir şirket borsaya açın halkı ortak edin maliyeti milletimizle karşılayın ödemeyi vatandaşa yapın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR