Yunanistan ile Meriç nehri üzerinde ikinci sınır köprüsünün detayları belli oldu

Türkiye ile Yunanistan arasında Meriç nehri üzerinde ikinci bir sınır köprüsünün inşası için sağlanan mutabakata göre ana köprü açıklıklarının 110- 180-110 metre olması planlanıyor. Projedeki yol Türkiye'de Silivri'ye kadar ulaşacak.

ABONE OL
GİRİŞ 11.12.2023 09:19 GÜNCELLEME 11.12.2023 09:54 EKONOMİ
Yunanistan ile Meriç nehri üzerinde ikinci sınır köprüsünün detayları belli oldu
Yunanistan ile Meriç nehri üzerinde ikinci sınır köprüsünün detayları belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'a yaptığı tarihi ziyaret ile ilişkilerde yeni bir dönemin kapısı aralanırken, iki ülke arasındaki bağı güçlendirmek için yeni bir sınır köprüsü inşasının da yapılması kararlaştırıldı.

Yunanistan ile ikinci sınır köprüsü geliyor. Yapılacak yeni sınır köprüsüne ilişkin detayları paylaşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Tek tabliyede 2x2 şeritli, kısa pilonlu ekstradoz köprü tipine göre çalışılması; ana köprü hesap açıklıklarının 110-180-110 metre olması planlanıyor" dedi.

ESKİ KÖPRÜ YETERSİZ KALDI

Meriç Nehri üzerinde bulunan mevcut İpsala-Kipi Köprüsü'nün 1958 yılında yapıldığını ifade eden Uraloğlu, köprüde yapılan incelemelerde yapısal bir problem olmadığı ancak artan ağır taşıt trafiği ve turistlerin kullanımının yoğunlaşması nedeniyle köprünün yetersiz kaldığının tespit edildiğini söyledi. 22 Ocak 2004 tarihinde Atina'da imzalanan Mutabakat Zaptı ile iki ülkeyi bağlayan ulaşım alt yapısını geliştirmek için İpsala-Kipi sınır geçiş bölgesinde, ikinci bir karayolu sınır geçiş köprüsünü ortak inşa etme kararı alındığını kaydeden Bakan Uraloğlu, "Bu kapsamda 10 Haziran 2006'da; İpsala-Kipi İkinci Sınır Geçiş Köprüsü'nün yapılması için Türkiye ile Yunanistan arasında anlaşma imzalandı.

Bu anlaşmada köprü projesinin Yunanistan tarafından yapılacağı kararı alındı. 4 Nisan 2014'te köprünün konum ve tam yerini belirten harita ve üzerindeki sınır hattını belirterek sınır geçiş köprüsü planının belirlenmesine ilişkin protokol imzalandı. 15 Şubat 2017'de; gerçekleştirilen toplantıda ise Yunan tarafı ile birlikte değerlendirilmelerin yapılabilmesi için teknik düzeyde bir toplantı yapılmasına; toplantının Ortak Planlama ve İzleme Projesi Komitesi (OPİPK) formatında olmasına karar verildi" dedi.

AYRI AYRI İHALEYE ÇIKACAK

OPİPK'in 2018'den bu güne kadar çeşitli toplantılar gerçekleştirdiğini kaydeden Uraloğlu, "Toplantılar neticesinde köprü tabliyesinin altı ile nehir yüzeyi arasında temiz yüksekliğin 10 metre olması hususu ortak olarak kabul gördü. Tek tabliyede 2x2 şeritli, kısa pilonlu ekstradoz köprü tipine göre çalışılması; ana köprü hesap açıklıklarının 110-180- 110 metre olması; yaklaşım köprüsü hesap açıklıklarının 44 metre olarak projelendirilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca köprünün Yunanistan tarafının ayrı, Türkiye tarafının ayrı olarak yapım ihalesine çıkılması, yapım sırasında hem Yunanistan tarafı yüklenici firmasını hem de Türkiye tarafı yüklenici firmasını denetleyecek ortak bir denetim gurubunun oluşturulması kararlaştırıldı" diye konuştu.

SİLİVRİ'YE KADAR UZANACAK

Avrupa E-84 yolu veya D-110 Karayolu'nun, Avrupa E-yolları ağının Türkiye'de bulunan bir parçası olarak İpsala yakınlarında Yunanistan sınırından başlayıp Silivri'de son bulduğunu da belirten Bakan Uraloğlu, "Bu hat doğu batı referanslı yaklaşık 180 kilometre. Proje, İpsala gümrük çıkışından başlayıp ve 1500 metre sonra Kipi gümrük girişinde son bulacak" bilgisini de paylaştı.

KAYNAK : SABAH - BARIŞ ŞİMŞEK
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 27 TÜMÜ
  • Duvar ne oldu? 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne köprüsü? yünanlar sınırı çelik duvar ile kapattmişlardı!?
    Cevapla
  • AlpEren 1 yıl önce Şikayet Et
    O kadar ABD üssü ve üslerde on binlerce araç var. Herhangi bir işgal girişiminde köprüler çok işlerine yarayacak. Tarih, şuur demektir. SSCB'nin Afganistan'a yapıverdiği otoyollar birkaç yıl sonra Sovyet tanklarının o dağlık ülkeyi 24 saatte işgal etmesini sağladı. Normal şartlarda tamam ama bu zamanda düşmandan başkasına yaramaz.
    Cevapla
  • enver 1 yıl önce Şikayet Et
    bize yakın olan bölgelerdeki askeri yunan yapılanması ve tahkimleri azaltılmadan ve etkisizleştirilmeden bu köprüyü yaptırmazdım...
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    rumdan yunandan dostmu olur bunlarla asla yakınlaşmayalım bence bunlar sıkışınca bize yönelirler eminimki bir dertleri vardır boşuna yanaşmazlar
    Cevapla
  • Husamettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Yunanistanin bayrak diktiği 19 ada apaçık ne oldu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR