Teknik çalışmalar 2024'te başlıyor! Türkiye'de ilk olacak

Türkiye'nin ilk deniz üstü rüzgar santrali için teknik çalışmalar 2024'te başlayacak.

ABONE OL
GİRİŞ 18.12.2023 13:29 GÜNCELLEME 18.12.2023 13:45 EKONOMİ
Teknik çalışmalar 2024'te başlıyor! Türkiye'de ilk olacak
Teknik çalışmalar 2024'te başlıyor! Türkiye'de ilk olacak

Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Durak, Türkiye'de deniz üstü (offshore) rüzgar enerjisi santrali için Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı'na (YEKA) ait saha büyüklüklerinin ağustosta belirlediğini ve 2024'te teknik çalışmalara başlanabileceğini söyledi.

Durak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, enerji ihtiyacının üçte ikisinden fazlasını ithal eden Türkiye'nin arz güvenliği ve yerli kaynak çeşitliliğini artırması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin deniz üstü rüzgar enerjisi projelerini gerçekleştireceği YEKA alalarının netleştiğini anımsatan Durak, "Bandırma açıklarında 1111 kilometrekare, Bozcaada açıklarında 299 kilometrekare, Gelibolu açıklarında 75,6 kilometrekare ve Karabiga kıyılarında 410 kilometrekare alan deniz üstü rüzgar enerjisi için tahsis edildi." dedi.

Durak, tahsis edilen YEKA için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüşler alınmasının ardından belirli sahalarda meteorolojik ve oşinografik analiz ve ölçümlerden oluşan ön fizibilite etütlerinin yapılacağını ifade ederek, "2024'te denizlerde teknik çalışmalara başlanabilecek. Deniz üstü rüzgar enerjisi santral projeleri için Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) taban fiyatı kilovatsaat başına 6,75 cent/dolar, tavan fiyatı ise kilovatsaat başına 8,25 cent/dolar olarak belirlendi." diye konuştu.

Ayrıca YEKDEM'in uygulama süresinin 10 yıl olduğu bilgisini paylaşan Durak, bu tesisler için yerli katkı fiyatı uygulama süresinin de 5 yıl olarak düzenlendiğini hatırlattı.

DENİZ ÜSTÜ RÜZGAR ENERJİSİ SEKTÖRÜNE İLGİ ARTIYOR

Durak, Türkiye'de rüzgarda yüzer ve sabit temelli kurulumlar için potansiyeli yüksek bölgeler bulunduğuna işaret ederek, "Karadeniz'de yüzer kurulumlar için 13,9 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 1,3 gigavatlık potansiyel tespit edildi. Marmara Denizi'nde yüzer kurulumlar için 19,2 gigavat ve sabit temelli kurulumlar için 2,8 gigavatlık potansiyel mevcut." dedi.

Türkiye'nin deniz üstü rüzgar kurulumu hedefinin 2035'te 5 gigavat olduğunu belirten Durak, toplam rüzgar kapasitesi hedefinin ise 29,6 gigavat olduğunu söyledi.

Durak, dünya genelinde de deniz üstü rüzgar alanında önemli hedeflerin açıklandığına dikkati çekerek, "2019'de işletmeye alınan dünyadaki toplam rüzgar enerji kapasitesinin yüzde 10'u deniz üstünden oluşurken, 2025'ten sonra bu oranın yüzde 20'ye çıkacağı öngörülüyor." diye konuştu.

Dünyada 2030'a kadar 460 gigavat deniz üstü rüzgar enerji kapasitesi olacağının tahmin edildiğini dile getiren Durak, şunları kaydetti:

"Japonya'nın 2003'te Asya'daki ilk deniz üstü rüzgar projesini devreye almasına rağmen, Asya'da deniz üstü rüzgar enerji piyasasının gerçek anlamda başlangıcı 2014'te oldu. Çin, 2014'te ulusal planını açıklayarak ilk adımı attı. 2017'de 1 gigavat deniz üstü rüzgar kurulu gücüne ulaşan Çin, 1 yıl sonra İngiltere'yi de geçti. Asya pazarında ikinci büyük deniz üstü rüzgar piyasası ise Tavyan'dır. 2030 yılına kadar Asya'da deniz üstü rüzgar enerjisinin yıllık yüzde 8,4 büyümesi öngörülüyor. ilk 5 pazar Çin (52 gigavat), Tavyan (10,5 gigavat), Güney Kore (7,9 gigavat), Japonya (7,4 gigavat) ve Vietnam (5,2 giavat) olarak sıralanmaktadır."

Durak, Kuzey Amerika'da ilk ticari deniz üstü rüzgar enerjisinin ise 30 megavat kurulu gücünde ve Aralık 2016'da Rhode Island'da kurulduğunu anımsattı.

Amerika kıtasında halihazırda birçok deniz üstü rüzgar enerji projesinin geliştirilme aşamasında olduğunu dile getiren Durak, "Kapasite projeksiyonuna göre, 2030'da 10 gigavat kapasite tahmin edilmiştir. Bunun 1 gigavatı Kanada, 9 gigavatı ise ABD'de olarak planlandı." dedi.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 31 TÜMÜ
  • Hamdolabilir 9 ay önce Şikayet Et
    Seçilen bölgeler yunanistan ve hamisi abd nin ilk hedefidir, hatay amik ovasındaki savaşla eş zamanlı trakyadan abd desteğiyle yunan saldıracak, ben söyledim, ister inanın ister inanmayın, araştırması sizden
    Cevapla
  • Nebi 9 ay önce Şikayet Et
    Seçilen bölgelere bak. İnanılmaz bir görüntü kirlililiği olacak.
    Cevapla
  • Coskun 9 ay önce Şikayet Et
    Kız kulesi deki deniz akıntısına bir tek benim goruyorum niye yarar lanılmıyor turbin koymak cokmu zor
    Cevapla
  • Emr 9 ay önce Şikayet Et
    Doğanın dengesini bozuyoruz. Rüzgarin önüne set koymak, özellikle de devasa şekilde engeller koymak doğayı oldukça bozmaya çalışmaktır. Islah edicileriz diyip ekini ve nesli bozan ekip bu ekip. Bırakın elektriği, doğaya dönün.
    Cevapla
  • Kamil 9 ay önce Şikayet Et
    En çok verim alabileceğimiz , temiz enerji yöntemini , yapay jeotermal olarak görüyorum . Quaise Enerji isimli bir Amerikan firması var , Dünyanın manto tabakası süper derinliklerine kadar delgi yapmayı hedefliyor . Sığ bir delgi yöntemiyle bile , Ege Bölgesi , Bitlis Tatvan , Marmara , Hatta Ege Denizi tabanı derinliklerinden bile yapay jeotermal enerji elde edebiliriz .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR