Maaşlar 150 bine çıktı ama yine de işçi bulunamıyorlar

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2023 yılının son çeyrek dönemine ilişkin İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda, sektörde orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşandığı ve ücretlerin aylık 150 bin lira seviyelerine çıktığı belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.01.2024 12:23 GÜNCELLEME 16.01.2024 15:32 EKONOMİ
Maaşlar 150 bine çıktı ama yine de işçi bulunamıyorlar
Maaşlar 150 bine çıktı ama yine de işçi bulunamıyorlar

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) 2023 yılının son çeyrek dönemine ilişkin 'İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda, ara eleman sorununa vurgu yapıldı.

Raporun, "Zorluklara rağmen büyümek" ara başlığının altında inşaat sektöründeki maaşların durumu ele alındı. 

Raporda, sorunlar sıralanırken, "Özellikle işçilik endeksindeki artış dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. İnşaat sektörü 2023 yılı boyunca girdi maliyetlerindeki yüksek artışlardan etkilenmiş, sektörün ara eleman sorunu iyice derinleşmiştir." denildi. 

AYLIK ÜCRETLER 150 BİN TL'YE KADAR ÇIKTI

TMB raporunda yaşanan sorun şöyle aktarıldı:

“İnşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi ‘mavi yaka’ olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretler yıl sonunda aylık 150 bin TL seviyelerine kadar çıkmıştır” 

Raporda çözüm için öneride bulunuldu ve eğitimde düzenleme yapılarak sektörün ihtiyacı olan elemanların yetiştirilmesi istendi. Raporda şu talep yer aldı:

“Sorunun çözümü için mevcut eğitim politikalarında köklü değişiklikler yapılması elzem görülmektedir. Nitekim, mevcut sistemde tamamı üniversiteye yönlendirilen gençlerin meslek ve sanat okullarına yönlendirilmesi, kısa vadede olmasa bile hem sektörün ihtiyaç duyduğu nitelik ve nicelikte elemana kavuşması, hem de ülkemizdeki işsizlik sorununun çözümüne katkı sağlaması bakımından önemlidir.”

KAYNAK : NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 178 TÜMÜ
  • Totti 3 ay önce Şikayet Et
    150 bin lira verecek kişilerin telefonlarını da verirseniz iyi olur
    Cevapla
  • Değersiz işçi 3 ay önce Şikayet Et
    İnşaattan Bir cacık olmadı da kendimi yırttım kamuya girdim çok şükür kpss de ayrı perişan etti
    Cevapla
  • Ali 3 ay önce Şikayet Et
    Atıyorlar ucuz eleman arıyorlar 24 binlira alıyorum nerde o para 40 yılıkta opratörüm
    Cevapla
  • İsmail 3 ay önce Şikayet Et
    Rica etsem aylık 150 000 tl verecek muteahhit telefon numarası paylaşır mı zenaatimiz sıhhi tesisat ve sıkıntı yok o tutarlara amelelik de olur
    Cevapla
  • Ahmet sezgin 3 ay önce Şikayet Et
    Ortalık yalan haber kaynıyor kimse demiyor ki inşaat işçisine sahip çıkan yok diye ilk önce inşaatı tehlikeli iş gurubuna dahil edilmeli pirimleri iki asgari ücretle olmalı ve maden gibi erken emeklilik şartı gelmeli bundan sonra bakın inşaat sektörü işsiz kalıyormu ustalar kışın nasıl geçiniyor iş bula biliyormu kimsenin haberi yok daha çok işçi ararlar ben de bir yapı yalıtım ustası dü
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR