Dost ülkeden açık davet: Türkiye bu stratejinin bir parçası olabilir

Libya Yenilenebilir Enerji Kurumu Başkanı El-Ensari, "Biz yatırımcılara, herkese açığız. Türkiye ise iki ülke arasındaki güçlü tarihsel ilişkiler dolayısıyla iyi bir fırsata sahip. Türkiye, bu stratejinin bir parçası olabilir" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 22.01.2024 13:12 GÜNCELLEME 22.01.2024 13:30 EKONOMİ
Dost ülkeden açık davet: Türkiye bu stratejinin bir parçası olabilir
Dost ülkeden açık davet: Türkiye bu stratejinin bir parçası olabilir

Libya, ekonomisinin temel taşı olan enerji sektörünü canlandırmak ve küresel pazardaki yerini almak için çabalarını artırırken, Türkiye'nin tecrübesiyle ülkenin yenilenebilir enerji stratejisinin bir parçası olabileceği değerlendiriliyor.

Ekonomisi büyük ölçüde petrol ve doğal gaz ihracatına bağımlı olan Kuzey Afrika ülkesi Libya, enerji kaynaklarını çeşitlendirmek için vitese bastı.

Elektrik talebinin yaklaşık yüzde 80'ini petrolden karşılayan ülke, artan talebi karşılayabilmek için enerji portföyünde yenilenebilir kaynakların payını artırmayı planlıyor.

Alparslan Bayraktar-Abdul Selam El-Ensari

Yenilenebilir enerjideki güçlü potansiyelini ülke ekonomisi için fırsata çevirmeye çalışan Libya, bu kapsamda uluslararası işbirliğine olan ihtiyacını da dile getiriyor.

Geçen hafta, Libya Enerji ve Ekonomi Zirvesi kapsamında başkent Trablus'ta bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da ülkenin yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu, bu alandaki işbirliği fırsatlarına dikkati çekmişti.

Bayraktar, Libya'nın Türkiye'nin bu alanda sahip olduğu tecrübesinden istifade edebileceğini, şirketlerin de bu konuda motive edildiğini belirtmişti.

"KAPSAMLI BİR STRATEJİ GELİŞTİRDİK"

Libya Yenilenebilir Enerji Kurumu Başkanı Abdul Selam El-Ensari, AA muhabirine, ülkesinin ortaya koyduğu yenilenebilir enerji hedeflerini ve işbirliği fırsatlarını değerlendirdi.

El-Ensari, Libya'nın büyük bir güneş enerjisi potansiyelinin bulunduğunu söyledi.

Libya'nın ortaya koyduğu Enerji ve Enerji Verimliliği Stratejisi'ne atıfta bulunan El-Ensari, ülkenin 2035 yılına kadar enerji portföyünün yüzde 20'sini yenilenebilir kaynaklardan oluşturmayı hedeflediğini ifade etti.

El-Ensari, "Söz konusu stratejideki 4 gigavatlık yenilenebilir enerji hedefi, üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada 2027 sonu itibarıyla 1,7 gigavat kapasiteye, ikinci aşamada 2030 itibarıyla 2,5 gigavat kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Geriye kalan kapasite ise 2035'e kadar hayata geçirilecek." dedi.

Abdul Selam El-Ensari,

Libya'nın "Go Green" adıyla anılan yeni bir girişim de başlattığını belirten El-Ensari, bu girişimin bireysel, endüstriyel ve tarımsal tüketicilere yönelik çatı üstü güneş enerjisi sistemlerinin kurulumunu hedeflediğini ve tüm kurumsal yapıların bu tür sistemlere sahip olmasının amaçladığını kaydetti.

El-Ensari, "Yenilenebilir enerji planı, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi kurulumu hedefliyor. Libya Ulusal Petrol Kurumu (NOC) ile yeşil hidrojen noktasında da bir çalışmamız var ancak hala başlangıç aşamasındayız." diye konuştu.

Belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesi sürecinde karşılaşılan zorluklara da işaret eden El-Ensari, bu zorlukların daha çok yasal düzenlemeler ve finansmanla ilgili olduğunu dile getirdi. El-Ensari, bu zorlukları aşmak için kapsamlı bir strateji geliştirdiklerini anlattı. Bu engellerin üstesinden gelmekte uluslararası işbirliğinin kritik önem taşıdığına dikkati çeken El-Ensari, "Biz tüm uluslararası şirketlere, yatırımcılara, herkese açığız. Türkiye ise iki ülke arasındaki güçlü tarihsel ilişkiler dolayısıyla iyi bir fırsata sahip. Türkiye, bu stratejinin bir parçası olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 26 TÜMÜ
  • Vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    Yahu her yerinden petrol cıkıyor petrolden üretsene enerjini
    Cevapla
  • TurkOglu 10 ay önce Şikayet Et
    ey Libya size inancim kalmadi, Türk firmasini verdigini cezadan sonra benim icin bittiniz, siz halen Fransa asigisiniz,
    Cevapla
  • T.C vatandaşı 9 ay önce Şikayet Et
    Algının bu kadarı olur isme köy Türk oğlunu Libya gibi bizim tarihten gelen dostluğumuzu hatta yakın tarih kurtuluş savaşında önceligimiz olmuş ,sonra onlarca Türk firmasından bir tamesine ceza bizde olan cezalar orada yapılamaz anlamına gelmez çünkü biz kuruyoruz orayı orada serbetsiniz anlamı yok Fransızlar gibi değiliz. Zaten hep böyle aramıza nifak sokuluyor dikkat bunlara!
    Cevapla
  • Kamil 10 ay önce Şikayet Et
    Geç bunları Libya ! Kâh Toz fırtınası çıkıyor ki Güneş Panelleri iş görmez , Kâh denizde dalga olmuyor ki Dalga Plantasyonu çalışmaz . En sağlamı Nükleer Enerjidir . At fisyon yakıtını , 1 sene'den fazla kesintisiz elektrik üretsin . Bittikçe koy , tekrar çalışsın .
    Cevapla
  • Turco 10 ay önce Şikayet Et
    Onları da sürekli panel temizleme robotları ile temizlersen olur. Sıkıntı olmaz. Türkiye'de üreticisi bile var. Ancak kendi güneş panelini üretmeyen bir devlet için GES santralleri ekonomik olarak karlı sayılamaz. Tabi ki nükleer reaktörler garanti çözüm.
    Cevapla
  • aaa 10 ay önce Şikayet Et
    Libya bayraği güzel olmuş ,Filistinde bayraklarındaki kırmızınin üstune ay-yıldız koymalılar desdeğimize teşşekur olarak.
    Cevapla
  • adapazar 10 ay önce Şikayet Et
    libya bizim kardeşimiz öylede devam edecek reis olmasaydı libya yı yutmuş lardı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR