Ticaret Bakanlığı, fiyat listesi uygulamasının detaylarını açıkladı

Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak'tan itibaren zorunlu hale getirilen kafe ve restoran gibi gıda işletmelerinin önüne fiyat tarifesi konulması uygulaması kapsamında dijital ve elektronik panoların da kullanılabileceğini bildirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.01.2024 12:57 GÜNCELLEME 25.01.2024 15:22 EKONOMİ
Ticaret Bakanlığı, fiyat listesi uygulamasının detaylarını açıkladı
Ticaret Bakanlığı, fiyat listesi uygulamasının detaylarını açıkladı

Bakanlık tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha ve panoların; lokanta, restoran, kafe, pastane ve benzeri yiyecek ve içecek hizmeti sunulan iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve hizmet sunulan masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulması 1 Ocak'tan itibaren zorunlu oldu.

Sektörden, yeni uygulamaya ilişkin Bakanlığa çok sayıda soru ve görüş iletildi. Bunun üzerine Bakanlık, işletmeleri uygulamaya yönelik bilgilendirmek ve konuya açıklık getirmek üzere bir yazı hazırladı.

Buna göre, yiyecek-içecek sektöründe self-servis (masaya servis hizmeti sunulmayan) çalışan işletmelerde uygulanan tarife ve fiyat listeleri, sipariş verilen ve ödeme yapılan noktalarda tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yer alacak. Bu koşulu sağlayan işletmelerin menülerini ayrıca masaların üzerinde bulundurma zorunluluğu olmamasına rağmen kapı girişlerinde fiyat listelerine yer vermeleri gerekecek.

Alışveriş merkezi gibi birden fazla restoranın faaliyet gösterdiği ortak mekanlarda ise işletmelerin kendilerine ait giriş kapısı olmaması nedeniyle kapı önünde tarife ve fiyat listesi bulundurma yükümlülüğü bulunmuyor. Ancak alışveriş merkezlerinde de sipariş verilen ve ödeme yapılan noktalarda tarife ve fiyat listeleri tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir şeklide açıkça yer alacak.

Masaya servis hizmeti sunulan geleneksel işletmelerde de giriş kapıları önünde fiyat listelerinin yer alması zorunlu olacak. Tüketicilerin sipariş verinceye kadar ürünlerin tarife ve fiyat listelerinin hizmet sunulan masanın üstünde bulundurulması gerekecek. Ayrıca birden fazla girişi bulunan işletmelerin de her bir kapıya ayrı ayrı fiyat listesi koyma zorunluluğu bulunuyor.

Giriş kapısı önünde yer verilecek tarife ve listeler, tüketici tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde (ve makul bir süre incelemeye elverişli olarak) dijital veya elektronik pano, levha şeklinde de olabilecek.

HER BİR AYKIRILIK İÇİN AYRI CEZA KESİLECEK

İşletmelerde genellikle menü şeklinde bir kitapçık olarak verilebilen tarife ve fiyat listelerine, işletme giriş kapısı önünde de benzer olarak menü veya işletmenin tercih edeceği diğer şekillerde, tüketici tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir olmak şartıyla yer verilebilecek.

Teknolojinin getirdiği yenilikler doğrultusunda bazı işletmeler tarafından sadece kare kodlu menüler kullanılıyor. Ancak bu uygulama, yönetmeliğe uyum için tek başına yeterli olmayacak. Bu uygulama, tarife ve liste bulundurma zorunluluğu karşılanmış olarak yorumlanmayacak. Fiyat tarifelerinin açıkça görülebilir şekilde konulması yanında ek bir hizmet olarak kare kodlu menü kullanılmasında ise sakınca olmayacak.

Bakanlık yazısına göre, bu kurallar doğrultusunda yapılacak denetimlerde uygunsuzluk tespit edilmesi durumunda işletmelere idari yaptırım uygulanacak. Bu yıl uygulanacak para cezası her bir aykırılık için ayrı ayrı olmak üzere 2 bin 172 lira olacak.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 13 TÜMÜ
  • Öner Karaöz 9 ay önce Şikayet Et
    Yüce devletimizin kontrol ve himayesinde olan Özellikle Tarım Kredi Kooperatifi perakende satış mağazaları gibi kurumlarda satışa sunulan ürünlerde TAVSİYE EDİLEN PERAKENDE FİYATI ETİKETİ konulmasını tavsiye ediyorum. Bu mağazaların örnek olabileceği diğer zincir marketlerin de kendi private label markalarında buna uyacağını tahmin ediyorum.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    Sütte nasıl ki, 200ml, 500ml, 1000ml olarak paketleniyorsa, HER ÜRÜN İÇİN böyle BİRKAÇ GRAMAJ belirlenip SABİTLENMELİ Kİ, Gramaj hileleri TARİH OLSUN..
    Cevapla
  • vatandaş 9 ay önce Şikayet Et
    ticaret bakanlığı olarak kuyumculara bir el atın. hepsi kartel oluştrumuş resmi altın fiyatının en az gram başına 100 tl çeyrek altın başına 180 tl fazlasına fahiş fiyatla satıyorlar. alırkende bir o kadar düşük fiyattan alıyorlar. bu duruma ve soyguna dur diyecek yokmu?
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    arac tamir istasyonlarinda fiyat listeleri asilmali
    Cevapla
  • Hasan 9 ay önce Şikayet Et
    Oto sanayide kredi kartı geçmiyor. Kimse vergi vermiyor.
    Cevapla
  • Oğuz Kağan 9 ay önce Şikayet Et
    Fiyatı ve gramajı/hacmi de yazılmalı. Esas yapılması gereken 5000 temel gıda ürününün illere göre alt ve üst limit fiyatlarının ürün üzerine yazılması zorunlu olmalı. Örnek: İstanbul Maltepe için 500 gr Ezine Peyniri 100₺-120₺.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR