Fed'in enflasyon göstergesi 3 yılın en düşüğünde!

Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, geçen yıl aralıkta yıllık yüzde 2,9 ile Mart 2021'den bu yana en düşük artışını kaydetti.

ABONE OL
GİRİŞ 26.01.2024 17:34 GÜNCELLEME 26.01.2024 17:34 EKONOMİ
Fed'in enflasyon göstergesi 3 yılın en düşüğünde!
Fed'in enflasyon göstergesi 3 yılın en düşüğünde!

ABD Ticaret Bakanlığı, Aralık 2023 dönemine ait kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede kişisel gelirler, geçen yıl aralıkta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 arttı.

Bu dönemde piyasa beklentilerine paralel gerçekleşen Amerikalıların kişisel gelirlerindeki artış, geçen yıl kasımda yüzde 0,4 olmuştu.

Kişisel tüketim harcamaları da geçen yılın son ayında aylık bazda yüzde 0,7'lik artış kaydetti.

Piyasa beklentileri kişisel tüketim harcamalarının söz konusu dönemde geçen yıl kasımda olduğu gibi yüzde 0,4 artacağı yönündeydi.

KİŞİSEL TÜKETİM HARCAMALARINDA AYLIK YÜZDE 0,2'LİK ARTIŞ

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise geçen yıl aralıkta aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,6 arttı.

Bu dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış aylık ve yıllık bazda piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti. Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi geçen yıl kasımda aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,6 artmıştı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi de aynı dönemde aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,9 arttı. Endeks, yıllık bazda Mart 2021'den bu yana en düşük artışını kaydetti.

Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi aylık bazda piyasa beklentilerine paralel bir artış kaydederken, yıllık bazda yüzde 3 olan beklentilerin altında gerçekleşti. Endeks, geçen yıl kasımda aylık yüzde 0,1 ve yıllık yüzde 3,2 artmıştı.

Analistler, Fed'in enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki yavaşlamanın bankanın bu yıl faiz oranlarını indirmeye başlamasına olanak tanıyabileceğini belirtti.

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • murat 3 ay önce Şikayet Et
    Amerika batıyor. Enflasyon çok yüksek. Bu nasıl ekonomi
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR