Türkiye'nin hamlesi Mısır'ın gözünden kaçmadı! Büyük ortaklık ufukta

Mısırlı ünlü tarihçi Profesör Halid Fahmi "Erdoğan ve el Sisi arasındaki görüşmede ticari konuların neredeyse tamamında mutabık kalınmış olmasının arka planında Türkiye'nin girişimlerinin Mısır'ın gözünden kaçmaması yer alıyor" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 16.02.2024 12:29 GÜNCELLEME 16.02.2024 12:52 EKONOMİ
Türkiye'nin hamlesi Mısır'ın gözünden kaçmadı! Büyük ortaklık ufukta
Türkiye'nin hamlesi Mısır'ın gözünden kaçmadı! Büyük ortaklık ufukta

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 12 yıl sonra Mısır'ı ziyaret etti. Orta Doğu medyasında 'dönüm noktası' olarak nitelendirilen ziyarette başta karşılıklı ticaretin 15 milyar dolara çıkarılması olmak üzere birçok alanda mutabakat sağlandı. 

Ziyareti değerlendiren Mısırlı ünlü tarihçi Profesör Halid Fahmi iki liderin teması sonucunda Ankara ve Kahire arasında hem politik hem de ticari alanda hızla yol alınacağını dile getirdi.

TÜRKİYE VE MISIR BELİRLEYİCİ

Başta savunma sektörü ve turizm olmak üzere karşılıklı ilişkilerde hızlı bir çıkış ivmesi yakalanacağını dile getiren Profesör Fahmi “Türkiye ve Mısır'ın coğrafyası yakın ilişkileri mecbur kılmakta” ifadesini kullandı. İki ülkenin tarihsel geçmişine de değinen Halid Fahmi şu çarpıcı değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye-Mısır ilişkilerinin son 12 yılı bizim ifademizle 'tarihin olağan akışına aykırı' bir dönemi ifade etmekte. İslam ve Arap coğrafyası tarihsel çerçevede değerlendirildiğinde yalnızca iki ülkenin belirleyici olduğu görülür. Bu devletler ise tarihleri dolayısıyla Mısır ve Türkiye'dir. Her iki ülke de başta coğrafyanın politik ortamı olmak üzere tüm alanlarda belirleyici bir güce sahip oldukları için birbirleriyle çok güçlü ilişki içinde olmak zorundalar. 20. yüzyılda bu ülkelere Suudi Arabistan da eklendi ancak Doğu Akdeniz'de paydaş iki ülke olarak Türkiye ve Mısır'ın coğrafyası yakın ilişkileri mecbur kılmakta.”

TÜRKİYE BÜYÜDÜ

“Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarından, Libya'daki iç savaşa, İsrail-Filistin çatışmasındaki insani krizden ve Afrika'nın doğusundaki yatırımlara kadar Türkiye bu 12 yıllık süreçte ciddi atılımlar yaptı. Türk yatırımları ve ticari girişimleri bu süreçte özellikle dikkat çekmekte. Erdoğan ve el Sisi arasındaki görüşmede ticari konuların neredeyse tamamında mutabık kalınmış olmasının arka planında Türkiye'nin girişimlerinin Mısır'ın gözünden kaçmaması yer alıyor.”

BÜYÜK ORTAKLIKLAR UFUKTA

“Ben iki ülke arasındaki sanayi ve ticari sektör ortaklıklarında hızlı bir büyüme bekliyorum ancak ilk etkiyi yaz aylarında Mısırlı ve Türk turistler ile birlikte göreceğimizi düşünüyorum. Her iki ülke de savunma sektörü, turizm, hafif sanayi, denizcilik, enerji kaynakları gibi bütünüyle ortak alanlarda büyük yatırımlar yapıyorlar ve ortaklık kurmaları beklenir bir sonuç olacaktır.”

GAZZE'DE ANLAŞMAZLIK OLABİLİR

“İki ülkenin anlaşma sağlayamayacağını düşündüğüm başlıca konu ise İsrail-Filistin çatışması. Çatışmanın politik ve insani boyutları bulunuyor. Gazzeli insanların İsrail baskısı altında Mısır sınırına itilmiş olmalarına hem Ankara hem de Kahire ortak ve sert tepki veriyor ancak diplomatik yaklaşımda hem Mısır hem de İsrail komşu ülkeler olarak her zaman birbirlerine karşı daha ihtiyatlı ve yapıcı olmak zorundalar.”

KAYNAK : Haber Global/Emre Öztürk
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 63 TÜMÜ
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM Şeriat isteriz. ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN KANUNLARINI İSTERİZ. ALLAHIN RIZASINI, HOŞNUTLUĞUNU, SEVGİSİNİ VE DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHA KAVUŞMAK İSTERİZ... ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN DOSTLUĞUNU KAZANMAK İSTERİZ. ALEMLERİN RABBİ OLAN YÜCE ALLAHIN HUZURUNDA OLMAK İSTERİZ.
    Cevapla
  • Abdulvahap 2 ay önce Şikayet Et
    siyaset devletler arasi iliskiler farklidir bircok arkadasimiz mesafeli yaklasmis ama bekamiz icin bazen sevmesekte ayni masada oturmaliyiz Misir Halki bizim tebamiz eski devleti aliyye Osmanli topragi cok kusluk olmaz dize geldiler hatalarini anladilar Reise ve buyuk Türkiyeye affetmek gelecege bakmak duser vesselam
    Cevapla
  • Vatandaş 2 ay önce Şikayet Et
    Kardeşim ne güzel kelime
    Cevapla
  • Ali aksoy 2 ay önce Şikayet Et
    Yurt dişında yaşayan,türklerin türkiyemizi daha iyi analiz edebilecekleri muhakkak!Bir gerçek var oda,sn,cb.,rte...gemisini yüzdüren kaptan olduguna inanmak şart.AB,den dişlanan ve ABD'leri ile ilişkileri kötü olan,türkiyenin cumhurbaşkaninin yapabilecegi olanaklarin çok az oldugunu bilmemiz zorunlulugu vardir...Misir için ģeçmişte kötü idi şimdi düzeliyor,dün söylenmiş cümle, önemsizdir
    Cevapla
  • Şebeke borsada 2 ay önce Şikayet Et
    Avunacak çok söz vardır.herhangi bir konu söyle sana kitaplar yazayım.İŞİN ÖZÜ ESASI KURAN I KERİM VE SÜNNETTE BELİRTİLMİŞ.boşa yoruma gerek yok burayı unutup.ORAYA uyan ne uymayan ne ona bak.UYMAYINCA NE OLUYOR UYUNCA NE OLUYOR sonuç, sonlar da anlatılıyor.YANİ İSLAM da olmayan hiçbir hakikat yok.O ÇERÇEVEDEN ANALİZ et yoksa ona öyle buna böyle kılıf bula bula yada öyle zannede zannede
    Cevapla
  • Kurdi 2 ay önce Şikayet Et
    türkiyenin kardeşlik çabalarına destek verenlerden Allah razı olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR