SİHA'lardan sonra kolları sıvadılar! 'Türkiye ile füze üreteceğiz'

Genelkurmay 2’nci Başkanı Orgeneral İrfan Özsert ve beraberindeki heyet, Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı ziyaret etti. İki ülke arasında, havadan havaya füze alanında teknoloji paylaşımı olacağı açıklandı.

ABONE OL
GİRİŞ 16.02.2024 15:35 GÜNCELLEME 16.02.2024 15:48 EKONOMİ
SİHA'lardan sonra kolları sıvadılar! 'Türkiye ile füze üreteceğiz'
SİHA'lardan sonra kolları sıvadılar! 'Türkiye ile füze üreteceğiz'

Türkiye’nin bölgesel ve küresel ilişkilerde önemli rol oynadığını belirten Pakistan, Türk savunma sanayisine ilgisini artırdı. 15 Şubat 2024 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral İrfan Özsert başkanlığındaki üst düzey bir Türk heyeti, Pakistan Hava Kuvvetleri Mareşal Zaheer Ahmed Baber Sidhu’yu makamında ziyaret etti. Toplantının odağında karşılıklı eğitim girişimleri ve iki taraf arasındaki teknoloji iş birliği çabaları yer aldı.

Toplantı sırasında Özsert, Pakistan ve Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının karşılıklı değişim programları aracılığıyla temel seviyeden taktik ve operasyonel seviyelere kadar eğitimine yönelik kapsamlı destek sağlama konusundaki kararlılığın güvencesini verdi.

HAVADAN-HAVAYA FÜZE PROJESİ

Pakistan Hava Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre; görüşmede, her iki Hava Kuvvetleri için azami fayda sağlamak üzere Havadan Havaya Füze Teknolojisi değişim programının sürdürülmesi de ele alındı. Mevcut iş birliği düzeyini daha da pekiştirmek amacıyla her iki taraf da devletten devlete, şirketten şirkete, askerli makamlar arasında ve Hava Kuvvetlerinden Hava Kuvvetlerine iş birliğini güçlendirme konusunda mutabık kaldı.

Türkiye ve Pakistan, savunma sanayii alanındaki iş birliğini her geçen gün arttırıyor. ASFAT A.Ş. ana yükleniciliğinde halihazırda Pakistan Donanması için 4 adet MİLGEM Korveti’nin inşa faaliyetleri devam ediyor. İlk gemi PNS BABUR, kısa süre önce teslim edildi. Öte yandan BAYKAR ise Pakistan’a hem AKINCI TİHA hem de Bayraktar TB2 SİHA ihraç etmiş durumda.

Hava-hava füzesi alanında Türkiye'nin şu projeleri öne çıkıyor:

GÖKTUĞ PROJESİ

GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi, Hv.K.K.lığının hava-hava füzesi ihtiyaçları doğrultusunda, MSB ARGE ile TÜBİTAK SAGE arasında 14 Aralık 2012 tarihinde imzalanmış, Kasım 2016 tarihinde ise SSB’ye devredilmişti.

Mevcut GÖKTUĞ Projesi Sözleşmesi çerçevesinde Görüş İçi (BOZDOĞAN-GİF) ve Görüş Ötesi (GÖKDOĞAN-GÖF) olmak üzere F-16 PO-I uçakları için iki farklı konfigürasyonda füzenin tasarım ve geliştirmesinin gerçekleştirilmesi, kalifikasyonun tamamlanması ve prototiplerinin teslimatı planlanıyor.

BOZDOĞAN GÖRÜŞ İÇİ HAVA HAVA FÜZESİ (WVRAAM)

BOZDOĞAN, ABD üretimi AIM-9X’in muadili olan Görüş İçi Hava Hava Füzesi’dir. Mükemmel Nişan Hattı Sapma (off-boresight ) açısı sağlayan yüksek çözünürlüklü Görüntüleyici Kızılötesi (IIR) Arayıcı Başlığa sahip olan BOZDOĞAN, elektronik harbe karşı dayanıklı yapıdadır. Yaklaşık 25 kilometre menzile sahip olan füze, ses hızının 3 katı hıza (Mach 3) ulaşabilmektedir ve vektör kontrolü sayesinde yüksek manevra yeteneğine sahiptir. IIR başlığı sayesinde, seyir füzelerine dahi etki edebilecek şekilde geliştirildi.

TÜBİTAK-SAGE ve 401’inci Test Filo Komutanlığı iş birliği ile Nisan 2019’da çırpıntı (flutter) testleri başlatılan BOZDOĞAN’ın; Kasım 2019’da yerdeki F-16 kanadından test atışı gerçekleştirilmiş ve 4 kilometre yükseklikteki yüksek hızlı insansız hava aracını başarıyla imha etmiştir. BOZDOĞAN’ın, Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alan AIM-9 Sidewinder Füzelerinin yerini alması planlanıyor.

GÖKDOĞAN GÖRÜŞ ÖTESİ HAVA HAVA FÜZESİ (BVRAAM)

GÖKDOĞAN, ABD üretimi AIM-120 AMRAAM’ın muadili olan Görüş Ötesi Hava Hava Füzesi’dir. Katı hal tasarımlı Aktif Radar (AR) Arayıcı Başlığı bulunan GÖKDOĞAN; at-unut, birden fazla hedefe kilitlene bilme, atış sonrası kilitlenebilme ve her açıdan atış yeteneklerine sahiptir. Elektronik harbe karşı dayanıklı olan füze, karıştırma kaynağına güdümlenebilmektedir. Yaklaşık 65 kilometre menzile sahip olan füze, veri bağı sayesinde hedef güncellemesi yapabilmektedir.

KAYNAK : SavunmaSanayiST, defenceturk
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 70 TÜMÜ
  • Ali ak. 2 ay önce Şikayet Et
    İyi bir şey
    Cevapla
  • Ali ak. 2 ay önce Şikayet Et
    İnsanlığın kavimlere ayrıldığı tarihten beri birbirlerine karşı üstünlük kurma eyilimi içine girmiş olmalarından olmalıki zahiri ve ticari olarak Dünyada en çok talep gören meta savunma sanayi ürünleri olmuştur bu konuda ileri teknoloji üretebilen ülkeler ligine yükselebilmek için mücadele eden bir ülkeyiz Bu noktaya erişmek için kardeş ülkeler ile işbirliği yapmak iyi sonuç verir.H.OLS
    Cevapla
  • Yüksek 2 ay önce Şikayet Et
    Türkiye ABD'den hava hava füzesi alıyor. Bunların çoğu boş hamaset. Prototipten öteye geçen ürün yok.
    Cevapla
  • Serdar Demir 2 ay önce Şikayet Et
    Senin yorumunu okuyunca Ömer Seyfettin'in bir hikayesi vardı, o geldi aklıma geldi. Ömer Seyfettin o hikayede çok güzel betimlemiş. O hikayenin baş kahramanı da sana benziyor. O hikaye mi? Onu da sen bul.
    Cevapla
  • İnanan 2 ay önce Şikayet Et
    Biz yıllardır kısa ve uzun hava hava füzeleini ürettik test de ettik. Bildiğim kadarıyla 2023 de seri üretime geçilecek ti. Şimdi Pakistan a satacakmıyız onu anlamadım.Biz zaten ürettik. Biz Pakistan dan alabileceğimiz Uzun menzilli balistik füze olabilir. Nükleer silah teknolojsi olur. Ve JF 17 savaş uçağı olur.
    Cevapla
  • Enişte 2 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar cahilce yorum yapanlar var. Gerçekten yıl 2024 oldu hala aramızda çok cahiller var. Bu kafalarla bir yere gidilmez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR