Dünya KAAN'ı konuşacak! Türkiye'nin gururu ''benzersiz'' olacak

'Mavi vatan' ile buluşan Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı 'benzersiz' kılacak sistemler için yeni projeler uygulamaya alınıyor. KAAN, TÜBİTAK'ın yerli teknolojileriyle 'benzersiz' olacak.

ABONE OL
GİRİŞ 26.02.2024 12:55 GÜNCELLEME 26.02.2024 12:56 EKONOMİ
Dünya KAAN'ı konuşacak! Türkiye'nin gururu ''benzersiz'' olacak
Dünya KAAN'ı konuşacak! Türkiye'nin gururu ''benzersiz'' olacak

Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN'ın beyni niteliğindeki bilgisayarların da aralarında olduğu kritik teknolojileri üreten TÜBİTAK, bu kez uçağa radarda görünmezlik özelliği kazandıracak yazılımlar ile hayati görevdeki yaşam destek ve patlama önleme sistemlerini üretmek için yerli ve milli projelere odaklandı.

Geçen hafta pistten teker keserek "mavi vatan" ile buluşan Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı KAAN'ı "benzersiz" kılacak sistemler için yeni projeler uygulamaya alınıyor.

KAAN, 21 Şubat'taki ilk uçuşunda 13 dakika havada kalarak, 8 bin fit irtifaya çıkmış ve 230 knot hıza ulaşmıştı.

Uçak, üstün hava hakimiyetini, yeni silahlarla artırılmış havadan havaya muharebe menzilini, yüksek, süpersonik hızda dahili silah yuvalarından hassas ve tam vuruşu, yapay zeka ve heterojen hesaplama desteği içeren "Yüksek Başarımlı ve Bütünleşik Aviyonik Sistemi" ile sağlıyor.

TÜBİTAK'ın geliştirdiği sistemlerin de monte edildiği uçağa yeni yazılım ve donanımlar eklenecek.

Merkezi yönetim bilgisayarı, aviyonik ara yüz birimleri, deterministik ağ, çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi ve ara katmanı yazılımlarının da aralarında olduğu TÜBİTAK imzalı teknolojiler KAAN'ın ilk uçuşunda kullanıldı.

KAAN'IN BEYNİ TÜBİTAK BİLGEM'DEN

KAAN'ın beyni olarak nitelendirilen bilgisayar sistemi TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi tarafından üretildi. Sistem, planlanan tarihten önce 2022'de Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) teslim edilmişti.

Aviyonik bilgisayar sistemi, emniyet kritik ve yüksek başarımlı işlemci modülleriyle deterministik ve yüksek hızlı iletişim altyapılarına sahip bulunuyor. Motor sistemleri yönetimi, uçuş sistemi yönetimi gibi kritik hava aracı yönetim fonksiyonlarıyla, görev (haberleşme, seyrüsefer, AESA radar, elektronik harp, elektro-optik hedefleme ve silah) sistemlerinin veri işleme ve yönetim fonksiyonlarını bu bilgisayar gerçekleştiriyor. Görev bilgisayarları, pilotun iş yükünü azaltacak ana ve kaska monteli göstergelerin görüntülerini de üretiyor.

Çok çekirdekli milli gerçek zamanlı işletim sistemi, TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirildi. Sistem, KAAN'ın yüksek hesaplama ihtiyaçlarını karşılamak için çok çekirdekli hale getirildi ve KAAN'ın ilk uçuşunda ana yönetim bilgisayarları üzerinde kullanıldı.

TÜBİTAK BİLGEM, KAAN'ın ilk uçuşunda kullanılan, "uçuş kontrol ve hava aracı yönetim bilgisayarları"nı, "merkezi yönetim bilgisayarları"nı, "görev yönetim bilgisayarları"nı, "aviyonik ara yüz birimleri"ni, "deterministik ağ"ı, "yüksek hızlı ağ"ı, "çok çekirdekli gerçek zamanlı işletim sistemi"ni, "ara katman yazılımları"nı geliştirdi. 

"GÖRÜNMEZLİK" İÇİN HASSAS PROJELERE ODAKLANILDI

Ayrıca, TÜBİTAK BİLGEM, KAAN'ın üzerinde bulunan tüm elektronik sistemlerin birbirleriyle uyumluluğunu ölçen ve analiz eden EMC test sistemini ve KAAN'ın geometrisini belirleyen ve 5. nesil hayalet uçak için radar kesit alanının düşüklüğünü sağlayan "anten test sistemi"ni (NFRTF) de üretti.

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), KAAN için muharip uçak pilotlarının yüksek fiziksel dayanım gerektiren koşullarda temel yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri amacıyla "yaşam destek sistemleri"ni, muharip uçağın değişken durumları göz önüne alınarak yakıt tanklarında patlama ve yakıt kaynamasını önlemek için "patlama önleme sistemleri"ni geliştirecek.

Kurum ayrıca, KAAN'a radarda görünmezlik özelliği kazandırılması için özellikle kanopinin tasarım süreçlerinde kullanılmak üzere "radar soğurucu çok katmanlı ince film yüzey kaplamasının elektromanyetik olarak modellenmesi ve optimizasyonu (RASEM)" yazılımını, KAAN'a ait hava kanalına radarda düşük görünürlük özelliği kazandırılması için, hava kanalı içine yerleştirilecek set tasarımlarını, test ve ölçümlerini, KAAN'ın radarda düşük görünürlük özelliğini sağlamak üzere, uçağa ait radomun frekans seçici özellikte elektromanyetik tasarımı ve optimizasyonu için RASEM-RADOM yazılımını hayata geçiriyor.

MİLLİ FÜZE VE KİTLER DE MONTE EDİLİYOR

KAAN'ın mühimmat entegrasyonu ise TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından üretilecek.

Bu kapsamda TÜBİTAK SAGE, SOM A, SOM B1, SOM B2, HGK 82, HGK 83, HGK 84, NEB, GÖKHAN, KGK 82, KGK 83, GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN gibi Türkiye'nin yerli ve milli füze ve silah sistemleri ile kitlerini KAAN'a entegre edecek.

Emrullah Koçin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrullah Koçin

Editör Hakkında

2017'de İstanbul Üniversitesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Meslek hayatına ilk olarak Genç Dergi'de başladı. Daha sonra Sadece haber.com'da internet haberciliğine başladı. 2019 yılında Haber7.com ailesine dahil olan Koçin, ''Ekonomi ve Otomobil Editörü'' olarak meslek hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 71 TÜMÜ
  • ERTUĞRUL 8 ay önce Şikayet Et
    Maya tuttu bundan sonrasını topraklarımıza göz dikenler düşünsün.....
    Cevapla
  • Vedat 8 ay önce Şikayet Et
    Çok gururlandik,emegi geçen herkese teşekkür ediyorum.Alllah razı olsun
    Cevapla
  • MUHTAR 8 ay önce Şikayet Et
    10 denizaltıyla böbürlenmeyin be çıkarın bakalım sayıyı 25e kolaysa altay tankını banda sokun 500 tank yapın TFX uçağını banda sokun 100 adet katın hava kuvvetlerine 4000-5000km menzilde füzeler yapın siper füzesinin seri yapımına geçin yapılanları teslim edin o zaman Türkiye çoook büyük ülke deyin
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Sen merak etme o dediklerin hepsi fazlasıyla olacak
    Cevapla
  • Abdurrahman SERT 8 ay önce Şikayet Et
    Ellerinize, bilgilerinize, emeklerinize, yüreklerinize sağlık bu güzel vatana en güzel hediyeniz tebrik ederim kardeşlerim. Çok şeyler yazacaktım ama çok duygulandım. Allah sizden razı olsun. Rabbim her zaman sizlerin yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • İsakaya 8 ay önce Şikayet Et
    Mazotu bitmiyormus . Devrime yazık oldu. Veicihi hurkusa yazık oldu. Uçak fabrikasına, yazık oldu . Ama o devir bitti . Artık onlara bu ülkede iktidar yüzü yok . Gerçi bu halk unutkan bir millet .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR