KAAN yeniden boyandı! İşte son hali...

İlk uçuşunu 21 Şubat’ta yapan Milli Muharip Uçak (MMU) KAAN, yeni boyasına kavuştu.

ABONE OL
GİRİŞ 17.03.2024 12:07 GÜNCELLEME 17.03.2024 13:37 EKONOMİ
KAAN yeniden boyandı! İşte son hali...
KAAN yeniden boyandı! İşte son hali...

Türk Havacılık ve Uzay (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, yeni boyamayla ilgili olarak şunları söyledi: “Şu anda KAAN’ı boyadık. Vakit olmadığından boyasız uçurmuştuk. Çok da güzel oldu.

Gökyüzüyle ilk buluşması sırasında KAAN, özellikle kumanda yüzeyleri başta olmak üzere bir çok noktasında boyasız parçalar yer alıyordu. Bu durum havacılıkta ilk test uçuşlarında sıklıkla yaşanabiliyor.

Kaan yeni boyamasıyla...

Son anda değişen parçalar için en son önemli konuyu boya oluşturuyor. İlk uçuşa yetiştirilmesi için konu atlanabiliyor.

Genel boyama olarak uçağın 1 Mayıs 2023’teki törenle görünümünün benzer olduğu dikkat çekildi. Radom yani radarın yer alacağı yer açık giri, gövdenin ön tarafı koyu gri olarak boyandı.

Orta gövdeye gelindiğinde ise koyu gri geçişle yerini normal gri renge bırakıyor. Uçağın kuyruğunda Türk Bayrağı ise sağ tarafa bakıyor. Son dönemde bazı hava araçlarının kuyruğuna bayrak sola bakacak şekilde yerleştirilmesi dikkat çekmişti.

HÜRJET DE BOYASIZ UÇMUŞTU

Benzer bir durum geçen yıl ilk uçuşunu yapan HÜRJET için de geçerliydi. Boyanmadan ilk uçuşuna çıkan HÜRJET, ardından kırmızı beyaz renklerine kavuşmuştu.

MMU KAAN PROJESİ’NDEN DETAYLAR

KAAN Projesi, Türkiye’yi savaş uçağı üretebilen ülkeler arasında üst sıralara taşırken aynı zamanda bu alanda destekleyeceği yan sanayiyle de ülkeye ekonomik katma değer ve önemli ticari avantajlar sağlayacak. Bazı teknik detayları paylaşmak gerekirse;

MMU KAAN’ın proje başlangıcında çalışan personel sayısı yaklaşık 27 kişiydi. Şu anda projede tam zamanlı olarak bin 832 kişi çalışıyor.

Alt Sistem tedariki ve hizmet alımında 20’nin üstünde Türk firma görev alıyor: ASELSAN, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN, MASTER DEFENCE, PAVOTEK, ASPİLSAN, TASECS, UDEA, TAAC, STG, TrMOTOR, VOLT, VOLO, ANDAR, EMGE, ANOVA, HAVELSAN, STM.

Üretimde TUSAŞ dışında 100’ün üzerinde Türk yardımcı sanayi firması görev alıyor.

30 alt sistemin 24 adedi yerli firmalardan tedarik ediliyor. Yabancı firmalardan tedarik edilen kalemler için yerlileştirme projeleri başlatıldı. Bu kapsamda MMU Geliştirilmesi Projesi yerlilik oranı yüzde 90’a ulaştı.

KAYNAK : TOLGAOZBEK.COM
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 15 TÜMÜ
  • ssk emeklisi 8 ay önce Şikayet Et
    Allah işinizi rast getirsin
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    En önemlisi savunma sanayi egitim ve saglik
    Cevapla
  • DERİN DEVLET 8 ay önce Şikayet Et
    Rabbim nazardan kem gözlerden korusun
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Maşşallah Allah razı olsun yapanlardan emeği geçenlerden bir an önce seri üretime geçmeli inşallah
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    super
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR