Tüm çalışanları ilgilendiren izin parası kararı! Düzenleme iptal edildi
Anayasa Mahkemesi, Deniz İş Kanunu'nda yer alan yıllık izin ücretinin ödenmemesiyle ilgili düzenlemeyi iptal etti. İşçilerin haklarını korumak adına alınan bu karar, iş hukuku alanında önemli bir değişikliğe neden olabilir.
ABONE OLAnayasa Mahkemesi, milyonlarca çalışanı ilgilendiren bir karara imza attı. İş Kanunu, Türk Borçlar Kanunu ve Basın İş Kanunu'nda kullanılmayan izin ücretlerinin ödenmesi konusunda hiçbir şart bulunmazken Deniz İş Kanunu'nda ise işverenin haklı sebeple iş akdini feshetmesi hallerinde kullanılmayan izin ücretinin ödenmeyeceği öngörülüyor. Yargıtay bu hükmün Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali için başvurdu. AYM başvuruyu haklı bularak düzenlemeyi iptal etti.
İPTAL BAŞVURUSU YARGITAY'DAN
İşçi ve işveren arasındaki davalara bakan Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, söz konusu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yaptı. AYM başvuruyu kabul etti.
AYM KARARI
AYM kararında, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, 4857 Sayılı İş Kanunu ve 5953 Sayılı Basın İş Kanunu’nda kullanılmayan yıllık izne ilişkin ücretin işçiye ödenmesi bakımından sözleşmenin sona erme nedenine bağlı bir şart öngörülmediği halde Deniz İş Kanunu’nda şart bulunduğuna dikkat çekildi.
Deniz İş Kanunu’na göre işçinin ne zaman izin kullanacağına işverenin karar verdiği vurgulanan kararda, iznin kullanılmasından önce iş akdinin 14’üncü maddenin (I) numaralı bendindeki sebeplere bağlı olarak feshedilmesi durumunda işçinin Anayasal güvence altına alınan dinlenme hakkını kullanmamış olacağı dile getirildi.
Anayasa Mahkemesi bu gerekçelerle Deniz İş Kanunu’nun 40’ıncı maddesinin yedinci fıkrasını iptal etti. AYM, yasal boşluk doğmaması için yeni bir yasal düzenleme yapılıncaya kadar 6 ay süre verdi. AYM’nin iptal kararı 14 Eylül 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.
YILLIK İZİN ÜCRETİ ARTIK İŞÇİLERE ÖDENECEK
Anayasa Mahkemesi'nin kararı, Deniz İş Kanunu'nda yapılan düzenlemeye son veriyor. Artık işçiler, hak ettikleri yıllık izin ücretini alabilecekler. Yargıtay'ın başvurusu sonucu alınan bu karar, iş hukuku alanında önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
YARGITAY'IN İPTAL BAŞVURUSU
Yargıtay, Deniz İş Kanunu'nda yer alan ve işçilere izin ücreti ödenmesini engelleyen düzenlemeye itiraz etti. Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Yargıtay, konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı.
AYM KARARI VE İŞÇİ HAKLARI
Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar, işçi haklarını koruma adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Artık Deniz İş Kanunu'nda yer alan düzenleme iptal edilmiş durumda. Bu durum, işçilerin yıllık izin süreleri boyunca hak ettikleri ücreti almalarını sağlayacak.
YASAL DÜZENLEME VE GELECEK SÜREÇ
Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte, Deniz İş Kanunu'nda yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Yasal boşlukların oluşmaması adına 6 aylık bir süre verilmiş durumda. Yeni düzenlemeyle birlikte işçilerin hakları korunacak ve iş hukuku alanında daha adil bir ortam sağlanacak.
-
Osmanlı Başkenti 8 ay önce Şikayet EtNankör olma kötü düşünme hayırlı ramazanlarBeğen
-
Vatandaş 8 ay önce Şikayet Etİzinde ücret de haktır..Beğen Toplam 6 beğeni
-
Hayatdan haber 8 ay önce Şikayet EtHastanelerde işçi kadrosunda masa başında çalışıyorlar ikramiye alıyorlar Hizmetli memur görev tanımı yok Bu ülkede illaki var baba yiğit Hizmetli memur ya memur olsun yada işci derdine derman olsunBeğen Toplam 2 beğeni
-
çorumlu 8 ay önce Şikayet Etmasa başında oturarak işçilik yapıp memurdan bile fazla maaş alıyorlar işçi arazide, madende fabrikalarda çalışıyorsa işçidirBeğen Toplam 11 beğeni
-
Vatandaş 8 ay önce Şikayet Etmemursun anladıkBeğen Toplam 6 beğeni
-
Ramiz 8 ay önce Şikayet EtValla işcì hakları insan hakları kadar önemliBeğen Toplam 17 beğeni