BAYKAR’ın uzay üssü FERGANİ’den ilk görüntüler paylaşıldı!
BAYKAR’ın uzay alanındaki faaliyetlerini yürüten FERGANİ şirketinden ilk görüntüler geldi. FERGANİ, milli yörünge transfer aracı (YTA) için çalışmalarını sürdürüyor.
ABONE OLBugün BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın davetlisi olarak BAYKAR tesislerini ziyaret eden Murat Kurum, BAYKAR’ın üretim ve ArGe bölümlerini inceledi. BAYKAR ekibiyle bir araya gelen Murat Kurum’un ziyareti sırasında, FERGANİ‘ye ilişkin ilk görüntüler de paylaşıldı.
FERGANİ’nin ilk iki görevi arasında, Small-GEO diye tabir edilen küçük hacimli uydular ile yörünge transfer aracı (YTA) bulunuyor. FERGANİ’nin üreteceği 100 kg sınıfındaki mikro uydular, 500-600 km irtifa aralığında hizmet verecek.
Bu uydular haberleşme, coğrafi konumlandırma gibi çeşitli faydalı yüklere sahip olacak. Ku, Ka, S, L bandlarında haberleşme sağlayabilecek olan bu uydular küresel kapsama ağına sahip olacak.
İLK MİLLİ YÖRÜNGE TRANSFER ARACI (YTA)
Öte yandan BAYKAR, ilk milli yörünge transfer aracını geliştirmek için de kendi kaynaklarıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Fırlatma sistemleri tonlarca yükü, önceden belirlenmiş yörüngelere çıkarıyor.
YTA çözümünün olmadığı durumda, uydu işletmecisinin uydusunu göndermek istediği yörünge ile fırlatma sistemlerinin yörünge planı çoğu zaman birbiri ile uyum sağlamıyor.
Bugün proje insanı, mühendis Murat abimiz bizleri ziyaret etti.
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) March 28, 2024
Kendisiyle iftar öncesi mini bir söyleşi gerçekleştirdik.
Baykar’da ve iftar soframızda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduk. pic.twitter.com/RdHwmRxBzs
Bu durumda uydu işletmecisi ya kendi talep ettiği yörüngeye uygun fırlatma planını bekliyor ya da fırlatma şirketi ile anlaşarak bütün maliyeti kendisinin üstlendiği bir fırlatma gerçekeleştiriyor. Her durumda şirket ya ciddi bir zaman kaybı ya da yüksek bir maliyetle karşı karşıya kalıyor.
FERGANİ’nin uydu işletmecilerine sunacak olduğu YTA çözümü ile beraber işletmeci, gideceği yörünge fark etmeksizin planladığı tarihe uygun olan herhangi bir fırlatma programına ikincil yük olarak dahil olacak, uzaya ulaştıktan sonra, kendi hedef yörüngesine YTA ile erişecek.
-
Misafir 7 ay önce Şikayet EtElhamdülillah Emeği geçenlerden Allah razı olsunBeğen
-
Misafir 7 ay önce Şikayet EtYobaz laikler anlamaz bu işlerden onlara vercen İzmir marşını içip sizacaklarBeğen Toplam 2 beğeni
-
Misafir 7 ay önce Şikayet EtEbu el-Abbas Ahmed bin Muhammed bin Kesir el-Fergani Batı'da Alfraganus olarak da bilinen Türk Müslüman astronom ve 9. yüzyıl'da yetişmiş en ünlü astronomlardan biridir. Ay'daki "Alfraganus" kraterinin ismi O'na ithafen verilmiştir.Beğen Toplam 11 beğeni
-
Bir Akıncı 7 ay önce Şikayet EtMaşallah Barekallah Allah cc yar ve yardımcınız olsunBeğen Toplam 9 beğeni
-
Misafir 7 ay önce Şikayet EtFermanı 9 yüzyılda yaşamış Türk Asranottur.gök bilimcidirBeğen Toplam 3 beğeni