İki dev firma 100 milyar dolarlık gizli bir proje geliştirdi!

Microsoft ve OpenAI'ın gelişmiş yapay zekayı eğitmek için 100 milyar dolarlık gizli süper bir bilgisayar inşa ettiği iddia edildi.

ABONE OL
GİRİŞ 31.03.2024 10:16 GÜNCELLEME 31.03.2024 10:16 EKONOMİ
İki dev firma 100 milyar dolarlık gizli bir proje geliştirdi!
İki dev firma 100 milyar dolarlık gizli bir proje geliştirdi!

OpenAI ve baş finansörü Microsoft'un, yapay zekayı bilgi işlemdeki bir sonraki büyük şey haline getirmek için birlikte hareket ettikleri artık sır olarak görülmüyor.

100 MİLYAR DOLARLIK DEV SÖZLEŞME

Ancak yeni bir haber, bu taahhüdün tam olarak ne kadar derin olduğuna dair yeni bir dolar rakamı ortaya koyuyor: Projeye aşina olan isimsiz kaynaklara atıfta bulunan The Information, dinamik ikilinin güçlü yeni yapay zekayı eğitmek için tasarlanan gizli bir süper bilgisayar üzerinde 100 milyar dolar (yani birçok ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasını aşan bir miktar) üzerinde çalıştığını bildiriyor.

OpenAI, Quartz'ın kod adı Stargate olan ve 2028'de faaliyete geçmesi planlanan tesisle ilgili yorum talebine yanıt vermedi, ancak Microsoft yaptığı açıklamada habere karşı çıkmadı.

Bir Microsoft sözcüsü siteye verdiği demeçte, "Microsoft, dünyanın önde gelen yapay zeka modellerini eğitmek ve dağıtmak için kullanılan öncü yapay zeka altyapısı oluşturma becerisini kanıtlamıştır.

Yapay zeka kapasitesinin sınırlarını zorlamaya devam etmek için gereken yeni nesil altyapı yeniliklerini her zaman planlıyoruz." dedi.

Sadece 15 saniye yetiyor! Artık duyduklarımıza da inanamayacağız...

BU KADAR MALİYETİ NASIL KARŞILAYACAKLAR?

Bu devasa bir yatırım, henüz gelişmekte olan yapay zeka endüstrisi için yaklaşan bir soruya daha da parlak bir ışık tutuyor: tüm bu şey kendi kendini nasıl ödeyecek?

Şimdiye kadar, Microsoft ve OpenAI dahil olmak üzere alandaki çoğu şirket, bazen OpenAI'nin ChatGPT Plus'ı gibi daha gelişmiş bir üst sürümle birlikte ücretsiz olarak önemli yapay zeka hizmetleri sundu.

Bu abonelik modeliyle birkaç kazananın ortaya çıkması kesinlikle mümkün, çünkü birçok insan zaten video akışı gibi hizmetler için karşılaştırılabilir aylık meblağlar ödüyor.

Ancak freemium'un özellikle geniş bir sektörü ayakta tuttuğunu hayal etmek zor ve OpenAI bile eğitim verileri için ödeme yapmaktan kaçınmak için dişe diş mücadelesinin de gösterdiği gibi maliyetleri düşük tutma konusunda endişeli görünüyor.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR