Türkiye'den X'e ceza geliyor! Her an uygulanabilir...

Gözler BTK'da... Birçok uyarıya rağmen Türkiye'de hala bir temsilci atamayan sosyal medya platformu "X"e yaptırım gelebilir. Sosyal medya devinin bir temsilci atamaması durumunda, Türkiye'nin yavaşlatma cezası uygulanacağı belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 17.04.2024 11:36 GÜNCELLEME 17.04.2024 11:59 EKONOMİ
Türkiye'den X'e ceza geliyor! Her an uygulanabilir...
Türkiye'den X'e ceza geliyor! Her an uygulanabilir...

2020 yılında, Türkiye’de sosyal medya düzenlemeleri kapsamında Twitter, YouTube, WhatsApp, Instagram ve Facebook gibi büyük platformlardan Türkiye’de resmi temsilci bulundurmaları istenmiştir.

Bu düzenlemeye uymayan ve temsilci atamayan sosyal ağlar arasında Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok yer almış ve bu platformlara ilk olarak 10 milyon TL, sonrasında ise 30 milyon TL idari para cezası uygulanmıştır.

Ancak, cezalardan kaçınmak için birçok platform Türkiye’ye temsilci atama yoluna gitti.

X İSE TÜRKİYE’DE TEMSİLCİ ATAMADI

Türkiye’de temsilci atamayan ve “X” olarak adlandırılan sosyal medya platformuna yönelik yaptırımlar devam etmektedir. Daha önceden uygulanan para cezası ve reklam yasağına rağmen adım atmayan bu platforma, önümüzdeki dönemde internet bant genişliğinin daraltılması cezası uygulanabilir.

Türkiye’deki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), yasal temsilci atama ve idari para cezası gibi sorumluluklarını yerine getirmeyen sosyal medya platformu X’e karşı bant genişliği kısıtlaması uygulama yolunda ilerliyor.

Edinilen bilgilere göre, bu işlemle platformun bant genişliği %90 oranında kısıtlanabilir ki bu durum, platforma erişimi büyük ölçüde zorlaştırabilir.

KESİLEN HİÇBİR CEZA ÖDENMEDİ

Yasal gereklilikleri ihmal ederek önce 10 milyon TL, sonra da 30 milyon TL tutarında idari para cezalarına çarptırılan X, bu cezaları ödeme yükümlülüğünü de yerine getirmedi.

Türkiye’de vergi mükellefi olan bireylerin ve şirketlerin X platformunda reklam yapmaları daha önceden yasaklanmış olmasına rağmen, X platformu hâlâ Türkiye için bir temsilci belirledi.

PEKİ BANT GENİŞLİĞİ ÖZELLİĞİ NEDİR?

Bant genişliği daraltması, bir web sitesinin veri aktarım hızının ve dolayısıyla erişilebilirliğinin bilinçli olarak sınırlandırılması işlemidir.

Örneğin, bir web sitesinin ana sayfası ve içeriklerinin toplam boyutu 5 MB ise, bu siteyi ziyaret eden her 100 kişi için toplamda 500 MB veri indirilmiş olur.

100×5=500MB

Bu durum, ziyaretçi sayısı arttıkça daha fazla bant genişliğine ihtiyaç duyulduğunu gösterir.

Eğer web sitenizin hosting paketi belirli bir bant genişliği limiti ile sınırlıysa ve bu limit aşılırsa, sitenize erişim kesilebilir. Bu yüzden, yüksek ziyaretçi trafiğine sahip siteler için sınırsız bant genişliği sunan hosting paketleri tercih edilmelidir.

Bant genişliğinin kısıtlanması durumunda belirtilen web sitesi kullanıcılara veriyi daha yavaş aktarmış oluyor. Bu da Türkiye'deki X kullanıcıların platform üzerinde yavaş bir gezinti yapabileceği anlamına geliyor.

KAYNAK : HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • nil 1 hafta önce Şikayet Et
    çok geç kalındı zaten x solcuların elinde işleri güçleri algı iftira yalan x tekiler
    Cevapla
  • Misafir.1125.88 1 hafta önce Şikayet Et
    Kapatın Gitsin, adamlar tınlamıyor bile...
    Cevapla
  • A Y R I N T I 1 hafta önce Şikayet Et
    Ne faydaları var ki ülkeye. Çekin iplerini gitsin.
    Cevapla
  • İsmail 59 1 hafta önce Şikayet Et
    Mehmet şimşek bunu takip etsin yeter
    Cevapla
  • Misafir. 1 hafta önce Şikayet Et
    Çok komik ödül
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR