Türkler 800 milyar doların peşinde! Erdoğan'dan haber bekliyorlar

Ovaköy'den Basra'ya uzanacak Kalkınma Yolu Projesi’nde yer almak isteyen Türk müteahhitlik sektörü, Irak’ta yapılacak yaklaşık 700-800 milyar dolarlık yatırımlardan pay almak istiyor. Sektör Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Irak’a çıkarma yapacak.

ABONE OL
GİRİŞ 20.04.2024 15:39 GÜNCELLEME 20.04.2024 15:54 EKONOMİ
Türkler 800 milyar doların peşinde! Erdoğan'dan haber bekliyorlar
Türkler 800 milyar doların peşinde! Erdoğan'dan haber bekliyorlar

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Kalkınma Yolu Projesi'nde Türkiye ve Irak makamlarının işbirliği yaptığını belirterek, projenin tamamını Türk müteahhitleri olarak yapmaya talip olduklarını söyledi.

Eren, AA muhabirine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 22 Nisan'da gerçekleştirilmesi planlanan Irak ziyareti öncesinde sektörün bu ülkedeki hedeflerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

12 YIL SONRA İLK ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yılın ardından Irak’a gidiyor. Hem bölgedeki sıcak gelişmeler hem de terörle mücadele gibi oldukça önemli konular masada olacak. İş birliği yapılması öngörülen güvenlik stratejilerinin, iki ülke ilişkilerini daha farklı bir zemine taşıması bekleniyor.

Irak'ın, Suudi Arabistan'la birlikte Türk müteahhitler için önemli hedef ülkelerden olduğuna işaret eden Eren, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak'a ziyaretinin bu açıdan önem taşıdığını ve kendilerinin de heyette yer alacağını söyledi.

Eren, Irak'ta önceki yıllarda yaşanan siyasi sorunlar nedeniyle hükümet kurulamadığını ve bu nedenle ülkeye yeni yatırım yapılamadığını dile getirerek, hükümetin kurulmasının ardından Ticaret Bakanı Ömer Bolat öncülüğündeki müteahhitlik heyeti olarak Bağdat'a gittiklerini ve burada ilgili makamlarla görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.

Erdoğan'ın Irak ziyareti Kalkınma Yolu Projesi'ne ivme kazandıracakErdoğan'ın Irak ziyareti Kalkınma Yolu Projesi'ne ivme kazandıracak

Irak'ta yapılmayı bekleyen büyük yatırımlar olduğuna ve bunların başında Kalkınma Yolu Projesi'nin bulunduğuna dikkati çeken Eren, "Bu projeyle, Basra Körfezi'nde yeni yapılan limandan Türkiye sınırında yeni açılacak Ovacık Sınır Kapısı'na kadar 1200 kilometrelik otoyol ve 1200 kilometrelik demir yolu ağı yapılacak." diye konuştu.

Eren, Süveyş Kanalı'nda yaşanan sorundan dolayı uluslararası ticaret yapan gemilerin Afrika kıtasını dolaşarak Avrupa'ya ulaşabildiği söyledi.

Kalkınma Yolu Projesi'nin gerçekleşmesi halinde ticaretin, Basra Körfezi ile Irak ve Türkiye üzerinden demir ve kara yoluyla sağlayacağını belirten Eren, şunları kaydetti:

"Bunun hem Irak'a hem Türkiye'ye ekonomik ve stratejik olarak çok önemli getirisi olacak. Devletimizin bu projede Irak'a tecrübelerini aktarması için Karayolları ve TCDD genel müdürlüklerimiz Iraklı makamlarla işbirliği yapıyor. Ben de geçen yıldan beri Iraklı yetkili makamlara direkt teklif etmiştim. Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamını Türk müteahhitleri olarak yapmaya talibiz, projenin tamamını yapabileceğimizi Türkiye'de yaptığımız otoyollar, köprüler ve demir yollarıyla çok kolaylıkla gösterebiliyoruz."

"KONUT SEKTÖRÜ İÇİN ÇOK BÜYÜK PAZAR AÇILACAK"

Eren, Kalkınma Yolu Projesi'nin diğer getirilerine de dikkati çekerek, "Proje, Irak'ta başka projelere de kapı açacak görünüyor çünkü bu projenin güzergahı boyunca yeni şehirler, yerleşim yerleri yapmak istiyorlar, konut sektörü için çok büyük pazar açılacak. 100'e yakın yeni hastane yapmak istiyorlar, binlerce okula ihtiyaçları olacak. O nedenle ben Irak'ta Türk inşaat sektörüne çok büyük bir kapı açılacağını düşünüyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın yapacağı bu ziyaret ve bizlerle beraber yapacağı toplantıdan çok olumlu sonuçlar alınacağını düşünüyorum." diye konuştu.

Kalkınma Yolu Projesi'nin ortalama 5 milyar dolarlık finansmana ihtiyacı olduğunu belirten Eren, bu konuda Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerin de finansman sağlamak üzere Iraklılarla görüştüğünü söyledi.

700-800 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPILACAK

Eren, Irak'ın hastane ve okul gibi altyapı ihtiyaçlarına para harcamayı düşündüğünü aktararak, "Irak, geçmişten beri bizim büyük bir pazarımız. Irak'ta şimdiye kadar yaklaşık 35 milyar dolarlık iş yapmış durumdayız. Sanıyorum 1100'ün üstünde proje tamamlamışız ama son yıllarda yatırımlar durunca ara verilmişti. Şimdi bu yatırımların üstüne hiç değilse yaklaşık 700-800 milyar dolara varan yatırımlar olacağını düşünüyorum. Bunun içinde de Türk firmaları olarak mutlaka yer almamız lazım." dedi.

Son dönemde Türk bakanların bu ülkeye yönelik ziyaretlerini anımsatan Eren, "Irak Hükümeti, hem ticari hem müteahhitlik anlamında yüzünü yukarıya yani Türkiye'ye dönme kararında. Kendi Başbakanlarının ağzından ben şahsen duydum. Dolayısıyla ben Irak'ı çok önemsiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

IRAK VE SUUDİ ARABİSTAN PROJELERİ HEDEFTE

Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan dolayı müteahhitlik sektörünün en büyük pazarı olan Rusya'nın daraldığına işaret eden Eren, bu pazarda oluşan açığı Suudi Arabistan ve Irak'ta yapılacak yeni projelerle kapatmayı ümit ettiklerini söyledi.

Eren, meslektaşlarına hedef ülke olarak Irak ve Suudi Arabistan'ı gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Biz en önemli misyon olarak başka ülkelerin kaynaklarından, bütçelerinden Türk insanına, mühendisine ve işçisine istihdam sağlama sorumluluğunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Uluslararası müteahhitlik sektörü olarak Türk inşaat malzemelerine yeni ihracat kapısı açmaya çalışıyoruz. Bu amacımızla ilgili olarak devletimizin, bankalarımızın desteğiyle çözülmesi gereken teminat mektubu, kredi gibi sorunlar var. O konularda alacağımız destekle de mutlaka hedeflerimizi daha ileriye götüreceğiz."

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 53 TÜMÜ
  • Pandora 1 hafta önce Şikayet Et
    Almanlar yine girmiş Türklerin aklı. Bu proje Osmanlı’ya dayanıyor. Tarih bilenler bilir tren yolu projesi Almanlar 1800 yıllarında başladı Kaiser dönemi ilk defa Kürdistan tabiri ortaya atıldı Irak ta Alman askeri mezarlık var. Kendimizi Almanlara kullandırmayalım ülkemiz için felaket olur.
    Cevapla
  • Tayfun 1 hafta önce Şikayet Et
    Keşke Türkler Ahlak’ın peşinde olsa. Şimdiye çoktan Osmanlı 2.0 kurulmuştu. İş güç para..bereketi de yok..demek ki yapılan işlerde hile ve rant var
    Cevapla
  • İlginç 1 hafta önce Şikayet Et
    Arkadaş! İranın adı geçmiyor. Onayı var mı ? Savaş kapıda. Hürmüz boğazını kapatırsa çöp olur proje. Irakta pkk ne olur?
    Cevapla
  • Gago 1 hafta önce Şikayet Et
    Hürmüz boğazı hiç bir zaman kapanmaz.yoksa İran tası kaybeder.
    Cevapla
  • CCC 1 hafta önce Şikayet Et
    Hürmüz boğazı İran'ın babasının malı değil biraz mantıklı ol.
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    ABD yönetimi , BAE ve İsrail Hayfa arasında ticaret koridoru inşa etmeyi planlıyor . Şayet , İran , Hürmüz'ü kapatırsa o proje de çöp olur . İran , bölgesel savaştan çekinir , ABD ve Batı Hegemonyasını karşısına almaya kolay kolay cüret edemez .
    Cevapla
  • Misak-ı Milli 1 hafta önce Şikayet Et
    Kuzey Suriye'de ki enerji yatakları yıldırım operasyonları ile ilhak edilsin, Türkiye'nin döviz ve enerji sorunu otomatikman ortadan kalkar. Türkiye'nin hakkını terörist PKK/YPG yiyor, ve o paralarla tekrar Türkiye'ye saldırıyor, üstüne teröristan kuruyorlar Suriye ve Irak'ta. Şuan gerçekçi olarak Misak-ı Milli sınırları bu ülkenin kurtuluşu !!!
    Cevapla
  • Huysuz hesap makinem 1 hafta önce Şikayet Et
    Yahu şu haritaya bir bakın. Mevcut güzergah( Kızıldeniz, Süveyş, Mersin) ile yeni güzergahı karşılaştırın. Deniz ve karayolu taşımacılık maliyetlerini karşılaştırın. Ortay a çıkacak sonuç 800 milyar $ harcamaya değer mi? Üstelik ortaya çıkacak siyasi riskler ve engellemeler de cabası.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR