Devletin kasasına 1,5 milyar lira katkı sağlayacak! İmzalar atıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde üretilecek enerjiyle ülke ekonomimize yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlanması öngörülüyor" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 25.04.2024 11:34 GÜNCELLEME 25.04.2024 12:30 EKONOMİ
Devletin kasasına 1,5 milyar lira katkı sağlayacak! İmzalar atıldı
Devletin kasasına 1,5 milyar lira katkı sağlayacak! İmzalar atıldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) en önemli etaplarından olan Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde (HES) elektrik üretimi için ilgili firmayla sözleşme imzalandığını belirterek, 'Tesiste üretilecek enerjiyle ülke ekonomimize yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlanması öngörülüyor.' ifadesini kullandı.

Bakan Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada, 8 baraj ve 23 sulama tesisi olmak üzere toplam 31 bileşeni bulunan projenin ekonomiye yıllık 20 milyar liralık katkı vermesinin planlandığını bildirdi.

Kulp Çayı üzerindeki Silvan Barajı ve HES'in, bu bileşenlerin en önemlilerinden olduğunun altını çizen Yumaklı, Silvan Barajı'nın, 175,5 metre yüksekliğindeki 8,7 milyon metreküp dolgu hacmine sahip gövdesi ile Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajı olduğuna dikkati çekti.

Yumaklı, Silvan Barajı'nın, depolama kapasitesi olan 7,3 milyar metreküp rezervuar hacmi ile GAP'ın Atatürk Barajı'ndan sonraki en büyük ikinci sulama barajı olacağını vurgulayarak, "Halihazırda fiziki gerçekleşmesi yüzde 96 seviyesinde bulunan Silvan Barajı'nın ara depolamalar ve sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile yaklaşık 2 milyon 350 bin dekar tarım arazimiz suya kavuşacak ve 235 bin kişiye iş imkanı sağlanacak." değerlendirmesinde bulundu.

"TARIMSAL ÜRETİMDE DÜNYADA SÖZ SAHİBİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Tesiste hidroelektrik enerji üretiminin de gerçekleştirileceğini belirten Yumaklı, şunları kaydetti:

"Sulama projelerinin gelişimi paralelinde enerji üretimi planlanacak olan Silvan Barajı ve HES, ilk aşamada yıllık 681 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Tesiste üretilecek enerjiyle ülke ekonomimize yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlanması öngörülüyor. GAP'ın en önemli etaplarından biri olan Silvan Barajı ve HES'te enerji üretimi yolunda önemli bir adım atılarak ilgili firmayla elektromekanik işlerin yapımıyla ilgili sözleşme imzalandı. 1,8 milyar lira bedelle imzalanan sözleşme çerçevesinde, inşaat çalışmalarına ilerleyen günlerde başlanması, projenin Ağustos 2026'da işletmeye hazır hale getirilmesi planlanıyor. Silvan Barajı ve HES'le bir yandan milli servetimiz olan temiz, ucuz ve yenilenebilir enerji potansiyelimiz değerlendirilecek diğer yandan sahip olduğu depolama kapasitesiyle mümbit topraklarımız suya kavuşturulacak. Ülkemizi bu tür yüz akı projeler ile geleceğe taşımaya ve tarımsal üretimde dünyada söz sahibi yapmaya devam edeceğiz."

KAYNAK : AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • Cem 1 hafta önce Şikayet Et
    Önce gözünü toprak doyuracak çalmayacak dürüst olacak tembellik etmeyecek ve bide mütahit şirket demeyeceksin devlet olacaksın devlet olacaksın devlet. Maalesef devleti şirketleştirip 3 5 tane şirkete dönüştürdüler. Haram olsun uzun vadede hepimiz ölecez bakalım orda ne edecekler
    Cevapla
  • ali ak 1 hafta önce Şikayet Et
    60 larda 70 lerde projelendirilip başlanan GAP acaba ne zaman bitirilecek
    Cevapla
  • Misafir 1 hafta önce Şikayet Et
    Tarımın yok olduğu falan yok bu sene daha doğrusu 2023'te 36 milyar dolarlık tarım ihracatı yaptık tarımı yok olmuş bir ülke bırak ihracatı kendini doyuramaz ihracatın yarısı kadar da çöpe gitti tarım bitmedi ama bir pahalılık sorunu var kanunlarla ciddi bir şekilde bunun çözülmesi lazım millet kafasına göre fiyat koymamalı üç kat katı beş katı fiyata satmamalı
    Cevapla
  • M. İ 1 hafta önce Şikayet Et
    Çorum ilinin bayat ilçesi karaböğüt mevkinde 20yıldır ölçüm yapılmaktadır ne zaman acaba yapılacak ekonomiye ve bölge kalkınmasına katkı sağlayacak tarımsal ve elektrik üretimi için çok önemli
    Cevapla
  • ali 1 hafta önce Şikayet Et
    Tarım yok oldu. Şirketler teşviği alır bir yıl ekim yapar.. Devamı yok.. Devletten para alırlar maliyeti düşük olur..Halkın üretiminin yok olmasına sebeb olurlar..
    Cevapla
  • cahit 1 hafta önce Şikayet Et
    Halk ta teşviki alıp kahvede kumarda harcamasın ürün yetiştirmek için uğraşsın baba dan dede den kalma yöntemleri bıraksın modern tarım yapsınlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR