Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Orta Vadeli Program çalışıyor. Programımızı güçlendireceğiz. Dezenflasyon bu yılın ikinci yarısında başlayacak" dedi. Şimşek, kamuda harcama kontrolünün 2024'ün 2. yarısında devreye gireceğini söyledi

ABONE OL
GİRİŞ 26.04.2024 14:04 GÜNCELLEME 26.04.2024 16:54 EKONOMİ
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuştu.

Bakan Şimşek konuşmasında "Programımız sonuçlarını veriyor. Türkiye'nin makroekonomik sorunlarını çözmekte kararlıyız. Enflasyonu düşürmek bir süreç işidir, zaman alıyor. Türkiye'nin makro ekonomik sorunlarını çözeceğiz" dedi.

Bakan Mehmet Şimşek, enflasyon için ilave adımlar atılacağını belirterek, "Enflasyonu sıkı para politikası, sıkı maliye politikası, gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz. Sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız" ifadelerini kullandı.

Enflasyonun yaz aylarında çok hızlı düşeceğini belirten Şimşek, "Baz etkisi var program etkisi de var. Piyasa beklentilerinin zaman içerisinde bizim hedeflerimize yakınsayacağına inanıyoruz" dedi.

Kamuda tasarruf çalışmalarının nihai noktaya geldiğini belirten Şimşek, "Kamuda harcama kontrolü 2024'ün ikinci yarısında devreye girmiş olacak" şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek

Şimşek'in açıklamalarından öne çıkanları şu şekilde:

Orta Vadeli Program çalışıyor, istenen sonuçları veriyor. Programımızı güçlendireceğiz ve uygulamakta, Türkiye'nin makro ekonomik sorunlarını çözmekte kararlıyız.

Para politikasının aktarım mekanizması gecikmeli çalışıyor. Dolayısıyla dezenflasyonu önümüzdeki dönemde destekleyecek adımlar atacağız. Bu adımlar daha çok maliye politikasında, yapısal reformlar olacak.

"DEZENFLASYON ZAMAN ALIYOR"

En büyük önceliğimiz fiyat istikrarı ve onu destekleyici şekilde mali disiplin. Dezenflasyon zaman alıyor, enflasyonla mücadele bir süreç işidir.  Enflasyonu sıkı para, maliye politikası, hedeflerle uyumlu bir gelirler politikası, yapısal dönüşüm ve verimlilik artışı ile düşüreceğiz, sonuçları yılın ikinci yarısında almaya başlayacağız

Merkez Bankası, para politikasında önemli adımlar attı. Şu anda seçici kredi politikası uyguluyor. Faizin durduğu yere oranla para politikası daha sıkı bir durumda.

Önümüzdeki seneden itibaren deprem harcamaları dahil bütçe açığını yüzde 3'ün altına çekeceğiz.

Uludağ Ekonomi Zirvesi

KAMUDA TASARRUF ÇALIŞMALARI

Harcamaların gözden geçirilmesi bir süreç işi, tasarruf konusunda çalışmalarımızı nihai bir noktaya getirdi. Yakında bazı hususları paylaşacağız. Kamuda harcama kontrolü 2024'ün ikinci yarısında devreye girmiş olacak.

Merkez Bankası'na dezenflasyon için destek vereceğiz. Orta vadede yapısal reformlar için mali alan yaratacağız.

Geçici olarak büyümede yavaşlama olabilir ama bizde hem büyüme potansiyeli güçlenecek, hem de büyüme performansı dünyaya oranla orta-uzun vadeli perspektifte çok güçlü şekilde seyretmeye devam edecek.

Bu sene Orta Vadeli Program'da (OVP) yüzde 3,1'lik cari açık öngörümüz var. Çok büyük ihtimalle yüzde 2,5'in altınca olacak. Bütçe açığı öngörümüz yüzde 6,4, hedefimiz yüzde 5'in altı olacak. Cari açığın milli gelire oranının yüzde 2,5'in altına çekilmesi bize rezerv birikimi imkanı sağlayacak.

"BAZI ALANLARDA DAHA İYİ ÇALIŞIYOR"

Program tam bizim planladığımız gibi, bazı alanlarda öngörülerimizden daha iyi çalışıyor. Rasyonel politikalar ve yapısal reformlar yatırımcı getirecek.

Yılın ikinci yarısından itibaren iç talep yumuşarken, dış talepteki toparlanmayla birlikte net ihracat pozitife dönecek. Büyümede yumuşak bir geçiş yaşayacağız ama makul düzeyde kalacak ve dezenflasyon süreci başlamış olacak.

"EKONOMİDE DENGELENME BAŞLADI"

Kur oynaklığı azaldı. Ekonomide dengelenme başladı. Türkiye'nin dış kaynak ihtiyacı azalıyor. Türkiye'ye kaynak girişi bol, Türkiye'nin şu an kaynağa erişim sorunu yok

Son üç ayda bankalarımız toplamda 3.5 milyar dolarlık sermaye benzeri dışarıdan kaynak buldular. Rezervlerde bir toparlanma var; arzuladığımız yerde değiliz, bu bir süreç işi. (Rezerv seviyesini) KKM'deki düşüşle değerlendirirseniz rezervlerdeki artış resmi ifade edildiğinden daha iyi.

"ENFLASYON ÇOK HIZLI DÜŞECEK"

Enflasyon yaz aylarında çok hızlı düşecek. Baz etkisi var program etkisi de var. Piyasa beklentilerinin zaman içerisinde bizim hedeflerimize yakınsayacağına inanıyoruz.

Programın güçlü bir şekilde uygulamaya devamıyla önümüzdeki aylarda kredi notu artışlarının geleceğine inanıyoruz

Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 163 TÜMÜ
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Her kamu kuruluşu binası yakınına Kum Bataryası yerleştirelim . Boş yere kalorifer yakmazlar . Bu Kum Bataryaları , gündüz vakti parabolik güneş aynalarından ısı depolanmasını sağlayarak 10 Bin kişilik kasaba ve buralarda bulunan kamu konaklama tesislerinin , seraların gece vakti sıcak su ihtiyacını karşılar .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Petrolün varil fiyatı $ 90 ve üzeri olacak , bizde sürekli petrol ithal edeceğiz . Bundan büyük zarar kalemi var mı ? İvedilikle , Elektrikli otomobil devrine geçiş yapmalıyız .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Eski model yolcu uçaklarını uçuşlardan kaldıralım , Güney Afrika'ya veya Rusya'ya ihraç edelim , Karşılığında Uranyum yakıt çubukları alalım .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Elektrikli otomobil devrine geçelim , Fuel akaryakıt tüketimi için iş üreten taşıt koşulu getirelim , Bireysel Keyif için fuel tüketen taşıtlar piyasadan kaldırılsın , TIR , Kamyon , Traktör , Belediye iş taşıtları , Ekskavatör , Greyder , Vinç , Dozer gibi ekonomik büyümeye katkı sağlayan taşıtlara imtiyazlar verelim .
    Cevapla
  • Kamil 1 hafta önce Şikayet Et
    Kıymetli madenlerin değeri arttı , Gereksiz otomobilleri , Uçak , Gemi , Otobüs ve Kamyonları , Afrika ülkelerine ihraç edelim , Karşılığında saf Altın , Kobalt , Platin , Paladyum alalım . Onlar'da ucuz fuel vardır , işlerini görür . İçten yanmalı 20 Milyon Motorlu taşıtı piyasadan kaldıralım , Yerine ucuz Çin elektrikli otomobilleri alalım . Fuel tüketimi 80 % düşer .
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR