KDV düzenlemesi yayımlandı

Lokanta ve kafelerde satılan yiyecek-içeceklerle ilgili yeni KDV düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 27.04.2024 01:09 GÜNCELLEME 27.04.2024 14:13 EKONOMİ
KDV düzenlemesi yayımlandı
KDV düzenlemesi yayımlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının hazırladığı "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, lokanta ve kafelerde satılan yiyecek ve içeceklerde uygulanan yüzde 8 KDV oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan KDV oranı ise yüzde 20 olarak uygulanacak.

YÜZDE 1 KDV FATURALANDIRILMASININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

Düzenlemeyle birlikte lokantaların hizmetlerini, et, su, meyve suyu gibi gıda malzemesi satışı göstererek yüzde 10 yerine yüzde 1 KDV ile faturalandırmasının önüne geçilecek.

Taslağa göre hizmet sunan lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için yüzde 10 oranında KDV hesaplayacak.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı kapsamda değerlendirilecek.

Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olacak.

Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

KAYNAK : Haber7
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 191 TÜMÜ
  • Refik 1 hafta önce Şikayet Et
    Bence bay ve bayan kuaförlerde basit usulden çıkarılmalı bir tıraş bir saç kesimi 200 tl 500 tl arası bu yüzden sadece KDV düzenlemesi değil tüm haksız kazanç lar denetlenmeli Dr.lar,sarraflar vs.gibi
    Cevapla
  • Fatih bektaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Çok kez şahit oldum. cafede oturuyoruz bir soda alıyoruz 25 lira. Fişi kesilmiyor belli aralıklarla fiş kesiliyor ama soda ve 25 lira olarak değil ya su ya çay yada muhtelif gıda olarak hem ürünün, atiorum 5-10 liraya satıldığını beyan ediyor hemde 25 liradan ödemesi gereken 2.5 lira vergi yerine 5 liradan 0'5 kuruş ödeyerek arada ki devlete ödemesi gereken vergi farkını cebe atıyor.
    Cevapla
  • Tuğra 1 hafta önce Şikayet Et
    Esnafta her türlü daraverelik var.ne ede eder,yine istedigini yapar.
    Cevapla
  • vatandaş 1 hafta önce Şikayet Et
    Öncelikle esnafın faturasuz satış yapmasının önlenmesi gerekir. KDV kendiliğinden düzelir. Kurumsal esnaf hariç Hiç bir konfeksiyoncu, nalbur, manav vb. esnaf fiş kesmiyor. Bunu önlemenin yolu perakendeciyi değil asıl fabrika çıkışını ve toptancıyı denetlemekte geçiyor.
    Cevapla
  • Serkan 1 hafta önce Şikayet Et
    Bazı insanlar anlamamış ben açıklayayım 100 liralık bir mal %8'lik KDV oranı ile 108 liraya satılıyordu size 108 liralık fiş kesiyorlardı ama maliyeye bunu farklı bir ürünmüş gibi gösterip 101 liradan 1 lira ölüyordu 7 lirayı da ekstradan cebe atıyordu kârdan ayrı olarak artık ayrım kalktı 100 lira 110 olacak 10 lira devlete gidecek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR