Ambalaj üzerine tavsiye fiyat uygulaması kapıda!

Fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında ambalaj üzerine fiyat yazılması uygulaması gündemde. Uygulamanın tüketiciye ve satıcıya yansımalarını uzman isimler Haber7’ye değerlendirdi.

ABONE OL
GİRİŞ 30.04.2024 15:20 GÜNCELLEME 30.04.2024 15:21 EKONOMİ
Ambalaj üzerine tavsiye fiyat uygulaması kapıda!
Ambalaj üzerine tavsiye fiyat uygulaması kapıda!
  • Haber7

Fahiş fiyatlarla mücadele kapsamında ambalaj üzerine fiyat yazımı uygulaması gündemde sıcaklığını koruyor. Açıklamayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptı, "Bu da düşünülebilir" dedi. Çalışmalar henüz sonuçlanmadı ama ambalajların üzerine "tavsiye fiyatın" yazılmasının planlandığı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı’nı görevlendirdiği başlıklar arasında.

Çalışmaya göre, üretici-perakendeci ve toptancı ürünün fiyatını belirleyecek. Ürün o fiyattan rafa gelecek. Böylece her hafta çeşitli bahanelerle etiket değişimi yapılamayacak. Uygulamanın hayata geçmesi için yasal düzenleme gerekiyor. Bakanlık üretici, toptancı ve perakendecilerle bir çalışma yapıyor.

Gıda fiyatlarındaki artışla mücadele kapsamında ambalaj üzerine fiyat yazımı uygulamasına ilişkin Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma ve TÜKONFED Hukuk Komisyon Üyesi Av. İlyas Çelik Haber7’ye özel açıklamalarda bulundu.

FIRSAT ENFLASYONUNA ‘AMBALAJ’ FORMÜLÜ

 

 

Gıdada fahiş fiyatların uzun süredir gündemde olduğunu dile getiren TÜKONFED Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, bu uygulama ile fırsat enflasyonu yaratan satıcıların adeta elinin bağlanacağını ifade etti. Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, uygulamanın detaylarına değinirken Ticaret Bakanlığı’nın üretici, perakende ve toptancı ile görüş alarak tavsiye fiyat belirleneceğini kaydetti. Satıcının tavsiye fiyatın yukarısında bir satış fiyatı koysa bile tüketicinin bu noktada nerede fahiş fiyata maruz kaldığını fark edeceğini söyleyen Nurten Sırma, işletmelerde yapılan gramaj oyununun da bu uygulamada yer alabileceğini kaydetti. Ürünün gramajını düşürerek fiyatının zamlanarak satıldığını ifade eden Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, bunun da bir aldatmaca olduğunu belirtti. Gıda Denetim Uzmanı Nurten Sırma, böyle bir durumla karşılaşıldığında ALO 174’ü arayarak ihbar edilebileceğini ifade etti.

SATICI HANGİ CEZALARLA KARŞILAŞABİLİR? 

 

 

Vatandaşların haksız fiyat artışı ile karşılaştıkları durumlarda e devlet üzerinden şikâyet edebileceklerini belirten Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Hukuk Komisyon Üyesi Av. İlyas Çelik, Tüketici Hakem Heyeti’ne de başvuru sürecinden bahsetti. TÜKONFED Hukuk Komisyon Üyesi Av. İlyas Çelik, ambalaj üzerine tavsiye fiyat yazım uygulamasına ilişkin, ambalajın üzerine gramajında yazılması gerektiğini dile getirdi. Bu çalışma ile stokçuluk ve etiket fiyatlarındaki değişim oyununun önüne geçilebileceğini belirten Av. İlyas Çelik, yasanın yürürlüğü girdiği takdirde uymayan satıcı için ‘geçici ve kalıcı kapatma’ cezalarına değindi.

KAYNAK : Haber7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 95 TÜMÜ
  • Burası Türkiye 2 hafta önce Şikayet Et
    Türkiye Yüzyılı'nda sahtekarlık için çareler tükenmez... Ambalaj üzerine %50 fazla fiyat yazarlar ve üç beş kuruş ucuz satarlar, biz de indirim yapıldı diye seviniriz.
    Cevapla
  • Camal 2 hafta önce Şikayet Et
    Koskoca hükümet 3 harfli marketlerle baş edemiyor yazıklar olsun
    Cevapla
  • kursatbeg 2 hafta önce Şikayet Et
    eski fiyatlı bazi ürünleri açık satar bu namussuz zalim vicdansız şeytan milli takımının oyunculari
    Cevapla
  • misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Akaryakıt ve vergileri ambalajayıp üzerine yazın. En fahişi artan vergilerle akaryakıt. Dolara da tavsiye edilen fiyatı yazabilirsiniz. Ekonomiyi batırıp üreticiyi satıcıyı vatandaşı suçlamak ne kolay değil mi? Nerede ışıltılı nebati?
    Cevapla
  • zafergülten 2 hafta önce Şikayet Et
    bak bunun baya faydası olur,ambalaj üstünde yazan fittan fazlasına satana basacan cezayı---inanırmısınız bi ürün almak için 4-5 yer dolaşıyorum,biri 5 litre Sırma suyu 18 tl ye satıyor,biri 25 tl diyor,7 tl fiat farkı var,bi dükkanda Keskinoğlu 800 gr salam 55 tl,başka dükkanda aynı salam 69 tl.ve bilhaasa yaşlı ve çocuklar buna dikat etmiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR