Kuyumcular isyan etti: Kota kaldırılsın!

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, bankalarda kuyumcu firmalara verilen yeni imkanları olumlu karşılamakla beraber altın ithalatına getirilen kota uygulamasının yürürlükten kaldırılması gerektiğini belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 01.05.2024 15:20 GÜNCELLEME 01.05.2024 15:22 EKONOMİ
Kuyumcular isyan etti: Kota kaldırılsın!
Kuyumcular isyan etti: Kota kaldırılsın!

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl işlenmemiş altın ithalatında hayata geçirilen kota uygulamasının Türk kuyumculuk sektörünü etkilediğini ifade etti. Sektörün 1-2 yıl öncesinde dünya liderliği hedefi bulunduğunu aktaran Atayık, üreticilerin ve ihracatçıların, kota nedeniyle yurt dışı pazarlarında zorluk yaşadığını kaydetti.

Atayık, "İhracatçı firmalarımız, bugün kota nedeniyle oluşan yüksek fiyat tablosu nedeniyle ihracat müşterilerinin büyük kısmını kaybetme riskini yaşıyor. Hızlı çözüm üretilmez ve altın kota uygulaması tümüyle kaldırılmazsa Türk kuyumculuk sektörünün dünya ölçeğinde yıllardır adım adım kazandığı alanı kaybetmekte olduğu bilinmelidir." ifadelerini kullandı.

Uygulamanın negatif sonuçlarını İstanbul Mücevher Fuarı'nda gözlemlediklerini belirten Atayık, Oda olarak uygulamanın meslekte ve kuyumculuk piyasasında oluşturduğu durumu, Mücevher İhracatçıları Birliği, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası'ndaki kuyumculuk komiteleri ile ilgili bakanlıklara ve kurumlara anlattıklarını bildirdi.

Atayık, "Sektörün temsil kurumları olarak yaptığımız görüşmeler sonucu, kamu bankaları ve özel bankalarda firma ve markalarımız için altın kotası açıldı. Son olarak Ticaret Bakanlığı, 'Yetki Belgesi' sahibi perakendeci kuyumculara ons başına 15 dolar ilave fiyatla ve ihracatçılarımıza benzer bir uygulama ile ons başına 10 dolar ilave fiyatla altına ulaşım imkanları sundu." değerlendirmesini yaptı.

Mustafa Atayık, uygulamadan ihracatçı firmaların yanı sıra orta boy atölyeler ile irili, ufaklı üreticilerin de olumsuz etkilediğini aktardı.

Ticaret Bakanlığının yetkilendirdiği ve yetki belgesi verdiği kişilerin perakende satış işlemi yapan kuyum işletmeleri olduğunu, üreticilerin ise yetki belgelerinin bulunmadığını, kapasite raporlarının olduğunu anlatan Atayık, şu ifadeleri kullandı:

"Üreticilerimizin sahip oldukları üretim kapasitelerine göre sunacakları ve bağlı oldukları kuyumcu meslek odaları, ticaret ve sanayi odaları marifetiyle aldıkları 'Kapasite Raporları' esas alınarak ve ihracatçılara uygulanan ons başına 10 dolar ilave fiyatla ham maddeleri olan altına ulaşımlarına imkan tanınmalıdır."

Atayık, bankalarda kuyumcu firmalara verilen yeni imkanları olumlu karşılamakla beraber uygulamanın tümüyle yürürlükten kaldırılması gerektiğini belirtti.

KAYNAK : AA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 5
  • gurbet 1 hafta önce Şikayet Et
    Eyuu Türkiye Cumhuriyeti Devleti Şü Matbahe gibi para basan Kuyumculardan Nezaman bergi alacaksınız hepsi gaçak vergisiz
    Cevapla
  • verme 1 hafta önce Şikayet Et
    altin elmas da da vergi olacak ve sporcu sanatci herkes vergi verecek tam zaten bir sanatcinin ne gideri olacak bir tanga bikini o da yuz lira desen geriye kalan net para vergisini tam alin
    Cevapla
  • Kayserili. 1 hafta önce Şikayet Et
    kuyumcular hileci hesapları hep kendileri yapar fatura yok fiş yok.
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    kızılaydaki kuyumcular vallahi oluk gibi para kazanıyor ama vergiye gelince vermiyorlar marifet kızılay da kuyumcuya dedimki hesaptan atayım harayı 7 tane ata alacaktım hayır dedi parayı buraya getireceksin o ozama vergiye gider dedi yazık vallahi bu devlete yazık ama ceza yok rüşvet çokah 1 hafta kapatsan dükkanı ozaman görsün ama rüşvet çok
    Cevapla
  • Hangi adalet 2 hafta önce Şikayet Et
    Asıl vergi kaçıranlar kuyumcular parayı ibana attırırp devlete vergiden kaçıyorlar bunu devlet bilmiyormu bilmemesi mümkünmü
    Cevapla

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR