Nisan ayı enflasyonu belli oldu

Türkiye'nin nisan ayı enflasyon rakamları belli oldu. Enflasyon nisan ayında aylık bazda yüzde 3,18 artış kaydetti. Yıllık enflasyon yüzde 69,80'e yükseldi.

ABONE OL
GİRİŞ 03.05.2024 10:17 GÜNCELLEME 03.05.2024 11:29 EKONOMİ
Nisan ayı enflasyonu belli oldu
Nisan ayı enflasyonu belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişim nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 oldu. Enflasyon oranı dört aylık süreçte ise yüzde 18,72 olarak kaydedildi.

EN YÜKSEK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEK VE TÜTÜNDE

Ana harcama grupları itibarıyla nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu.

2024 yılı nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu.

ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde nisan ayı enflasyon artış beklentisi yüzde 3,25 olmuştu. Cari yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 44,19'dan yüzde 44,16'ya gerilemişti.

AA Finans enflasyon beklenti anketinde nisan ayında enflasyonun yüzde 3,22 artacağını tahmin edilmişti. Yıllık enflasyonun ise yüzde 69,87'ye çıkacağı öngörülmüştü. Ekonomistlerin 2024 sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,65 olmuştu.

Reuters anketinde enflasyonun aylık bazda yüzde 3,4 artacağı bekleniyordu. Yıllık enflasyonun ise yüzde 70,3 ile Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıkması öngörülmüştü. Katılımcıların yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,5 olarak gerçekleşmişti.

İŞ YERİ KİRA ZAM ORANI BELLİ OLDU

Enflasyon rakamları ile birlikte nisan ayı iş yeri kira zam oranı da belli oldu.

Kira artış oranı, on iki aylık ortalama enflasyona göre belirleniyor. 12 aylık ortalama enflasyon nisan ayında yüzde 59,64 oldu.

Buna göre kontrat süresi bu ay dolan iş yeri sahiplerine kiraları için yüzde 59,64 oranında zam yapılabilecek.

ÖNCÜ GÖSTERGELER NEYE İŞARET ETTİ?

Öncü göstergeler de enflasyonda artışa işaret etti.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre İstanbul'da perakende fiyatlar nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 4,89 yükseliş kaydetti. Toptan fiyatlar ise yüzde 4,87 arttı. Yıllık bazda perakende fiyatlar yüzde 78,81, toptan fiyatlar 65,94 yükseldi.

Türk-İş verilerine göre gıda fiyatları nisan ayında yüzde 5,55 arttı. Son 12 ay itibarıyla değişim oranı yüzde 74,88 olarak hesaplandı.

Nisan ayında açlık sınırı, 17 bin 725 liraya yükselerek bu yıl ilk kez asgari ücreti geride bıraktı. Asgari ücret ocak ayında 17 bin 2 lira olarak belirlenmişti.

MAYISTA ZİRVE, İKİNCİ YARIDA SERT DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Merkez Bankası, enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra yılın ikinci yarısında düşüş eğilimine girmesini öngörüyor.

Yıllık enflasyonda zirve beklentisi yüzde 73-75 bandında tahmin ediliyor.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 69 TÜMÜ
  • Doğrusu bu 1 hafta önce Şikayet Et
    Hükumetin hatalari çok maalesef denetim yok hergun fiyat etiketleri değişiyor kiraciyi korumak icin %25 sınırı koydu kiracıya değil ev sahiplerine yaradı hiçbir evsahibi yüksek enflasyonu bahane edip %25kuralina uymadı %100altinda zam yapmadilar bazı açgözlü ev sahipleri %300 400 kira artışları yaptılar hiç yaptirim ceza yok bunu fırsat bilen esnafı ev sahibi kudurdular
    Cevapla
  • misafir 06 2 hafta önce Şikayet Et
    fahiş fiyatlarla hapis cezası gelmezse bu iş düzelmez türk milletinin fıtratını bozdular 100 senede 100 senede anca düzelir bu iş
    Cevapla
  • Mustafa 2 hafta önce Şikayet Et
    Alçaklar,dolar yerinde, petrol yerinde, elektrik yerinde,ama fiyatlar devamlı yukarı,ama suç hükümette,elinizden yıllık cironuzu alacak ki, köpek gibi hizaya gelirsiniz
    Cevapla
  • Misafir 2 hafta önce Şikayet Et
    Yerinde bir işlem olur
    Cevapla
  • Üretici 2 hafta önce Şikayet Et
    Toplumda üretici kesiminin oranı giderek düşüyor. 12 yîl zorunlu eğitim kaldırılmalı. Üniversitelerin pek çoğu kapatılmalı.
    Cevapla
  • Allah'ın kulu 2 hafta önce Şikayet Et
    Hay ağzına sağlık. Ben söylüyorum ama işte bir faydası yok. İnan mermer işleniyor da kafalar işlenmiyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR